Irakiske barn ved en utbrent bil i Mosul, som tirsdag ble erobret av den ytterliggående opprørsgruppen ISIL Foto:Stringer/iraq,Reuters/Scanpix

Massiv islamistisk offensiv i Irak

Først Mosul, deretter Tikrit – den ene byen etter den andre faller i hendene på ekstreme islamister i det nordlige Irak. De nærmer seg målet om å skape en islamsk stat i Irak og Syria, mener analytikere.

Artikkelen er over seks år gammel

De ekstreme islamistene i ISIL fortsatte onsdag sin voldsomme offensiv i flere provinser nord for Bagdad. Onsdag kveld falt også Tikrit, som ligger bare 15 mil nord for Bagdad og er fødebyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

– Hele Tikrit er i opprørernes hender, sier en politimann i byen, som er hovedstad i provinsen Salahuddin.

Opprørsgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) tok dagen før kontroll over Iraks nest største by Mosul, samt hele den omkringliggende provinsen Nineveh.

– Tapet av Nineveh-provinsen lager en korridor mellom Anbar, Mosul og grensen til Syria. Det gjør det enklere å smugle våpen, penger og menn mellom de ulike frontene, sier sikkerhetsekspert John Drake i AKE-gruppen til nyhetsbyrået AFP.

Rykker fram i Syria

ISIL kontrollerer allerede flere områder i Syria, og denne uken skal de ha gjenerobret flere områder i den strategisk viktige provinsen Deir al-Zor. Også i Syria forsøker islamistene å rykke fram slik at de kan få fraktet forsyninger mellom de ulike områdene de har kontroll over.

I begynnelsen av året tok gruppa også kontroll over den irakiske byen Falluja og deler av Ramadi, som begge ligger vest for Bagdad.

Ifølge John Drake har ISIL lenge drømt om å danne et islamsk emirat som strekker seg over grensen mellom Irak og Syria, der de kan innføre sharialover og etablere treningssentre for å kunne føre den islamistiske kampen videre.

– Det er borgerkrigen i Syria som har gitt disse opprørerne en mulighet til å ta kontroll over et slikt territorium. Suksessen deres har trolig gitt mot til gruppas tilhengere, som har innsett at det er mulig å nå målsettingen, sier Drake.

Overlegne

Da ISIL-styrkene tok seg inn i Mosul, hadde de over 15 ganger så mange menn på plass som regjeringsstyrkene, ifølge Michael Knights ved Washington Institute for Near Eastern Studies.

– I tillegg til å være landets nest største by, er Mosul den ukronede politiske og økonomiske hovedstaden av sunnimuslimske Irak, skriver Knights i en kommentar for BBC.

Onsdag rykket opprørerne også fram mot oljebyen Baiji, som er sete for Iraks største oljeraffineri. Opprørerne rakk å sette fyr på en politistasjon og en rettsbygning før de ble drevet tilbake av irakiske sikkerhetsstyrker.

Det foregår også kamper om Kirkuk sørøst for Mosul, der styrker fra de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak er blitt sendt inn som forsterkninger. De skal også forsøke å beskytte oljefeltene i den omkringliggende provinsen.

Så langt har imidlertid samarbeidet mellom de irakiske regjeringsstyrkene og de kurdiske styrkene vært utfordrende.

– Dessverre har regjeringen i Bagdad inntatt en posisjon som har hindret samarbeid, sier Nechirvan Barzani, som leder regjeringen i de kurdiske områdene.

Rolig i Mosul

I Mosul var situasjonen rolig onsdag, men det er stor frykt for hva som vil skje med sivile som ikke har flyktet fra den nå islamist-kontrollerte byen.

– Det er et akutt behov for nødhjelp. Titusener flykter hals over hodet. Både myndigheter og væpnede grupper vanskeliggjør nødhjelpen og sårbare grupper hindres fra å flykte fra konfliktherjede områder, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding.

Torsdag møtes nasjonalforsamlingen i Irak for å vurdere statsminister Nuri al-Malikis forslag om å erklære unntakstilstand i landet. Det vil i så fall gi ham større makt til å bekjempe opprørerne.

USA lovet tirsdag å gi all nødvendig hjelp for å slå tilbake opprørerne, som vurderes som en trussel for hele regionen.

Les også

 1. Jihadister inntar områder i Kirkuk i Irak

  Ytterliggående islamister har ifølge politiet inntatt områder i Kirkuk-provinsen i Irak, samme dag som de inntok…
 2. USA: – ISIL truer hele regionen

  USA lover Irak all nødvendig støtte etter at den ekstreme jihadistgruppa ISIL inntok Iraks nest største by Mosul.
 3. Desperat kamp for å stanse ekstremistgruppe i Nord-Irak

  Nord-irakiske byer ruster seg for å stå imot offensiven til de ekstreme islamistene i gruppen ISIL.
 4. Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

  Irakiske myndigheter sier opprørere har tatt kontroll over landets nest største by Mosul.
 5. Irakisk politi: Islamister har tatt kontroll over Tikrit

  Ytterliggående islamister har tatt kontroll over hele Tikrit og løslatt…

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Irak-opprørerne ble «verdens rikeste» terrorister over natten

 2. Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

 3. Desperat kamp for å stanse ekstremistgruppe i Nord-Irak

 4. – Soldater i Mosul må be om tilgivelse eller dø

 5. Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

 6. Irak kunne ikke vedta unntakstilstand

Fra andre aviser

 1. - Islamistene har tatt Tikrit

  Aftenposten
 2. Desperat kamp for å stanse ISIL i Nord-Irak

  Aftenposten
 3. ISIL på fremmarsj i enda en irakisk provins

  Fædrelandsvennen
 4. Desperat kamp for å stanse ISIL i Nord-Irak

  Fædrelandsvennen
 5. ISIL ber opprørere marsjere mot Bagdad

  Aftenposten
 6. USA sender hangarskip til golfen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder