TOMHETEN: Aminul Islam jobbet hardt for å bedre forholdene til tekstilarbeiderne i Bangladesh. For to år siden ble han brutalt drept. Enken Hosni Ara Begum Fahima og datteren Sayma Akter Akhi har måttet selge deler av huset som familiefaren bygget. Foto: HARALD HENDEN

Kjempet for tekstilarbeiderne i Bangladesh - torturert og drept

ASHULIA, BANGLADESH (VG) Arbeiderrettsaktivist Aminul Islam ble bortført, torturert og drept. Familie og kolleger retter mistanken mot sikkerhetstjenesten og tekstilindustrien.

I en liten stue ute i den grønne skogen utenfor Ashulia sitter enken Hosni Ara Begum Fahima og gråter.

- Jeg tror aldri saken kommer til å bli løst. Jeg kommer ikke til å få rettferdighet, sier hun til VG.

Mens tekstilfabrikken som kollapset og drepte over 1100 mennesker - for ett år siden i dag - har fått enorm oppmerksomhet, er det brutale drapet på arbeiderrettsaktivisten Aminul Islam havnet i skyggen.

Den da 39 år gamle mannen jobbet for Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS), en fagforening som jobber for rettighetene og arbeidsforholdene til tekstilarbeidere. Han forsvant 4. april 2012. Denne dagen kommer enken aldri til å glemme.

- Han dro tilbake til kontoret etter å ha vært hjemme til lunsj. I 18-tiden prøvde jeg å ringe han, men mobilen var avslått. Jeg kontaktet familie, venner og kolleger, men ingen visste noe og greide ikke å komme i kontakt med han. Det var ikke vanlig. Den natten sov jeg ikke, forteller hun med skjelvende stemme.

- Rundt klokken fire på morgenen forsøkte jeg å ringe igjen. Da var mobilen hans på, men ingen svarte. Jeg gikk til den lokale politistasjonen, men de ville ikke registrere noen savnetmelding.

To lange dager gikk, uten at noe skjedde. Så kom meldingen om at en uidentifisert person var funnet død i en grøft.

- De hadde trykket bildet i avisen. Da jeg fikk se avisen, så jeg mannen min, sier Fahima lavt.

TOMHETEN: Aminul Islam jobbet hardt for å bedre forholdene til tekstilarbeiderne i Bangladesh. For to år siden ble han brutalt drept. Enken Hosni Ara Begum Fahima og datteren Sayma Akter Akhi har måttet selge deler av huset som familiefaren bygget. Foto: HARALD HENDEN

Mistanke

Kroppen hans ble funnet nesten 100 kilometer fra der han sist ble sett, og viste tegn på tortur. Omstendighetene rundt drapet har fått flere til å mistenke at sikkerhetstjenestene i Bangladesh kan ha vært involvert.

GODT LIV: Hosni Ara Begum Fahima minnes de gode stundene med ektemannen Aminul Islam, som her da de kjørte firhjuling på stranden. Foto: PRIVAT

- Drapet er en skamplett på Bangladesh og landets tekstilindustri. En uavhengig granskningskommisjon er helt nødvendig for å komme til bunns saken. Dersom det ikke skjer, vil mistanken lett kunne styrkes om at styresmaktene ikke ønsker å finne den som har gjort det, sier Carin Leffler. Hun er fagrådgiver i organisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH), som er den norske avdelingen til nettverket Clean Clothes Campaign.

Bangladesh har en lang historie med straffefrihet for sikkerhetstjenestene, ifølge Human Rights Watch. Det er ikke blitt satt noen dato for rettssaken, som trolig kommer til å bli ført i tiltaltes fravær.

- Myndighetene bør ikke tro at en rettssak in absentia vil bringe en avslutning til denne saken, sier Asia-direktør Brad Adams i Human Rights Watch.

- Alle spor må undersøkes for å løse drapet på denne fagforeningslederen, samt anklagene om sikkerhetstjenestene innblanding, sier han.

HEDRES: Babul Akhter, president i Bangladesh Garments

Tortur

Bildene som politiet tok av Aminul Islam etter at han ble funnet, viser tegn som tyder på tortur. VG har sett et av bildene, som er for voldsomt til at det kan publiseres. Hans høyre fot har skader under kneet, og tærne er knust. Det er blod på knærne og flere blåmerker på resten av kroppen.

- Han ble drept. Beina hans hadde voldsomme merker etter tortur, inkludert et hull etter en skarp gjenstand. Alle tærne hans var knekt, sa politisjefen i Ghatail, Mahbubul Haq like i etterkant av det makabre funnet.

Ifølge tiltalebeslutningen som ble tatt ut i fjor høst mener kriminalpolitiet at gjerningsmannen er en av kildene til sikkerhetstjenesten National Security Intelligence (NSI). Vedkommende gikk i skjul få dager etter drapet.

TRAGEDIE: Aminul Islam hjalp journalister fra TV-kanalen ABC News å komme i kontakt med overlevende og etterlatte etter en stor fabrikkbrann i 2010, der bortimot 30 tekstilarbeidere mistet livet. Foto: AFP

Trusler

Aminuls familie og kolleger mener sikkerhetstjenesten er involvert i drapet. Han kom ofte i konflikt med fabrikkeiere og sjefer ved tekstilfabrikkene. Han meldte fra om at han jevnlig mottok trusler, og at han var under overvåkning. Enken hevder at sikkerhetstjenestemenn oppsøkte boligen deres flere ganger og truet Aminul en rekke ganger.

Politiets etterforskningsenhet, som etterforsket drapet i begynnelsen, bekrefter den tiltaltes forbindelse med sikkerhetstjenestene. En politikilde forteller til den bangladeshiske avisen The Daily Star at den tiltalte mannen snakket med minst to NSI-tjenestemenn og en sikkerhetstjenestemann hos Bangladesh Export Processing Zones Authority i dagene før og på samme dag som Aminul forsvant.

Kilden hevder imidlertid at politiet ikke fikk lov til å gjennomføre etterforskningsskritt mot disse personene. I stedet ble saken overført til det føderale kriminalpolitiet i november 2012.

- Det er sant at NSI-tjenestemenn snakket med tiltalte. Men de gjorde det fordi han var deres kilde. Det betyr ikke at de var involvert, sier etterforskningsleder Humayun Kabir Akhand til avisen.

Slag i ansiktet

Aminul fortalte kollegene sine etter bortføringen i 2010 at sikkerhetstjenesten ønsket at han skulle stoppe organiseringen av arbeidere i Ashulia og Savar, og at de skal ha tvunget ham til å avgi utsagn om at organisasjonen hans driver med ulovlige aktiviteter som motarbeider staten, ifølge hans sjef Kalpona Akter i BCWS.

- Jeg trodde aldri at de kunne være så grusomme mot han. Når jeg tenker på ham, er det som om noen slår meg i ansiktet. At jeg ikke kunne redde han. Hvis jeg visste dette, ville jeg bedt han om å slutte. Jeg sa til og med at dersom han ville, så kunne han slutte. Men han sa «nei, jeg må jobbe». Hvis jeg hadde tenkt at dette kunne skje, ville det ha reddet ham, sier Akter i en dokumentar om den brutale drapssaken.

EKSPORT: På tekstilfabrikker som denne i Ashulia, utenfor hovedstaden Dhaka i Bangladesh, lages mange av klærne som ender opp i Norge. Foto: AFP

Plaget

Hun forklarer at de sendte et brev til NSI hvor de krevde en forklaring på hvorfor Aminul ble bortført og torturert. NSI nekter imidlertid for å ha torturert ham. Ifølge Akter skal sikkerhetstjenesten ha rapportert til statsministerens kontor at organisasjonen motarbeider staten og egger til vold i tekstilfabrikkene. Det førte til at organisasjonens autorisasjon en periode ble inndratt.

- Vi er nå i 2014 og ingen er blitt straffet. Selv om alle vet hvem som kan stå bak det. Vi søker fremdeles rettferdighet for ham. Hvis ikke vi kan få rettferdighet for Aminul, vet vi ikke hvem som kan være den neste. Det kan være hvem som helst. Det viser hvor langt myndighetene og fabrikkeierne kan gå. De som kjemper for arbeidernes rettigheter kan bli utsatt for hva som helst, sier Kalpona Akter i dokumentaren.

Arbeidere som forsøker å danne fagforeninger opplever nemlig både trusler og fysiske angrep fra fabrikksjefer. De som jobber i BCWS har over lang tid opplevd å bli plaget. De har blant annet opplevd en falsk tiltale, som innebar risiko for dødsstraff.

I etterdønningene av Rana Plaza-kollapsen og det internasjonale presset på myndighetene i Bangladesh for å bedre forholdene for tekstilarbeiderne, har BCWS fått tillatelse til å drive sin virksomhet igjen. Alle bortsett fra én sak er nå blitt frafalt.

GATESLAG: I juli 2010 satte rasende tekstilarbeidere opp barrikader og kastet stein på sikkerhetsstyrker i forbindelse med protester mot de lave lønningene. Politiet svarte med tåregass og gummikuler. Foto: AFP

Etisk ansvar

- Det krever enormt mye mot for å tørre å jobbe for arbeidernes rettigheter i Bangladesh. De lever under sterkt press og med ulike typer trusler hengende over seg. Man kan få inntrykk av at både styresmakter og tekstilindustriens ledere ønsker ikke et vedvarende søkelys på arbeidernes rettigheter og overgrepene som begås mot de som syr våre klær, sier Carin Leffler i Framtiden i våre hender.

- Både Rana Plaza-tragedien og drapet på Aminul Islam signaliserer en holdning om at arbeiderne bare er et middel for å oppnå fortjeneste, og at deres liv er lite verdt, sier Leffler.

Hun mener det er viktig at kleskjedene søker seg aktivt til de fabrikkene hvor arbeiderne er organisert for å kunne opprettholde sin troverdighet.

- Man kan ikke jobbe etisk og hoppe bukk over arbeidernes relle rett til å organisere seg. Det virker lite troverdig å si at fagforeninger skal jobbe fram lønnsøkninger på fabrikkene hvis det ikke finnes fagforeninger i utgangspunktet, eller hvis slike motarbeides påpeker Carin Leffler.

GRAVEN: Aminul Islam er gravlagt i hagen ved hjemmet han bygde for kona Hosni Ara Begum Fahima og barna. Huset ligger i bydelen Ashulia, et området som er dominert av tekstilfabrikker. Foto: HARALD HENDEN

Usikker fremtid

På sengen inne i det lille huset i Ashulia sitter enken Fahima og gråter. Datteren datteren Sayma trøster så godt hun kan. Nå ligger deres kjære Aminul i en grav i hagen, utenfor hjemmet han bygde til henne og barna.

- Vi var gift i 18 år, og vi ble velsignet med tre barn. Jeg har måttet selge halve huset for å klare meg. Jeg mottar halve lønnen hans månedlig, men det er en midlertidig ordning som kan stoppe når som helst. Jeg var husmor og har ingen utdanning, så jeg får ingen jobb. Familien min er fattig, og kan ikke støtte meg. Jeg aner ikke hvordan jeg skal klare meg nå, fortviler hun.

Les også

 1. KrF frykter barnearbeid - dropper 1800 valgkamp-t-skjorter

  (VG Nett) KrFs 1800 valgkamp-t-skjorter legges på hyllen, etter at TV 2 har funnet bilder fra t-skjortefabrikken som…
 2. Kjemper for kompensasjon etter tekstilfabrikk-kollapsen: Tror flere ofre ligger i fabrikk-ruinene

  DHAKA (VG) Fabrikkeierne i Rana Plaza har ennå ikke gitt ut noen fullstendig oversikt over hvem som var på jobb den…
 3. Høy pris for lavpris

  Blodsporene fra fabrikkhaller i Sørøst-Asia forteller en brutal sannhet om arbeidsforholdene for mange av de som lager…
 4. Mistet mor da tekstilfabrikken kollapset

  SAVAR (VG) Mange har mistet sin hovedforsørger etter at Rana Plaza kollapset.
 5. Se minuttene etter at tekstilfabrikken kollapset

  (VG) En mobilvideo viser hvilket kaos og forvirring som rådet i minuttene etter at høyhuset Rana Plaza kollapset i Dhaka.
 6. Generatorer kan ha forårsaket Bangladesh-tragedie

  Antallet døde etter bygningskollapsen i Bangladesh forrige uke har passert 500, opplyser hæren i Bangladesh.
 7. Måtte ofre armer og bein for å reddes ut av den sammenraste tekstilfabrikken

  (VG) Ni kvinner som måtte ofre lemmer for å overleve etter at tekstilfabrikken kollapset i Bangladesh har latt seg…
 8. Her omfavner de hverandre for siste gang

  (VG) Fotografen og aktivisten Taslima Akhter har berørt en hel verden med bildet av de omfavnende ofrene som ble funnet…
 9. Koster 18 milliarder å renovere Bangladesh-fabrikker: Klesgigantene må ta regningen i Bangladesh

  Sikkerhetsavtalen krever ikke kun at klesgigantene møter minimumskrav for sikkerhet. De må også bla opp pengene.
 10. Dette vil ikke Obama se igjen - straffer Bangladesh

  (VG Nett) USA fratar Bangladesh handelsprivilegier fram til landet igjen kan sørge for tilstrekkelig sikkerhet for…

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder