SNAKKER SAMMEN: Tysklands statsminister Angela Merkel besøkte president Petro Porosjenko i Ukrainas hovedstad Kiev lørdag. Foto:Gleb Garanich,Reuters

Porosjenko: Vi valgte ikke krig

– Vi valgte ikke krigen, den ble tvunget på oss utenfra, sa Ukrainas president Petro Porosjenko etter et møte med Tysklands statsminister lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Merkel besøker lørdag Ukraina for første gang siden krisen brøt ut i landet på tampen av fjoråret.

– Begge sider må være med dersom man skal lykkes. Man kan ikke oppnå fred på egen hånd. Jeg håper samtalene med Russland vil føre fram, sa Merkel.

Prioriterer diplomatisk løsning

Under besøket understreket hun at Russlands annektering av Krim-halvøya var ulovlig.

– Ukrainas territoriale integritet er et viktig mål for Tyskland, sa Merkel.

Helt øverst på Merkels prioriteringsliste står en diplomatisk løsning på krisen – en løsning som alle parter kan godta. Hun påpekte at fred ikke er mulig så lenge kontrollen med grensen mellom Russland og Ukraina ikke bedres.

Statsministeren foreslår at de to landene inngår et samarbeid med Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) om å overvåke grensen. Det kan legge til rette for en tosidig våpenhvile, tror Merkel.

– Planene ligger på bordet. Nå må de følges opp med handling, slo Merkel fast.

Har hjulpet Ukraina

De to har snakket sammen nesten 20 ganger bare i løpet av de siste to månedene, ifølge Porosjenko. Kontakten med den tyske statsministeren har hjulpet Ukraina med å forsvare sine interesser, mener Porosjenko.

FNs sikkerhetsråd kalte fredag kveld inn til krisemøte etter at russiske lastebiler kjørte inn i ukrainsk territorium fredag.

Hele den russiske lastebilkolonnen som fredag kjørte inn på ukrainsk territorium, har krysset grensen tilbake til Russland lørdag, bekrefter OSSE.

Tjenestemenn i Kremlin i Moskva sier at lastebilene i den russiske konvoien kun inneholdt generatorer, mat og drikke. Lastebilene ventet ved grensen i en uke, ifølge New York Times.

Russerne sier at de ikke kunne vente lengre på grunn av den forverrede humanitære situasjonen i det pro-russiske Øst-Ukraina.

I en telefonsamtale mellom den amerikanske presidenten Barack Obama og Angela Merkel er det blitt sagt at konflikten har forverret seg etter at det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned i Ukraina i juli.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder