FERDIG: Helle Thorning-Schmidt fortalte natt til fredag sine partifeller at hun trekker seg som leder for Sosialdemokraterne etter at hun ikke ble gjenvalgt som statsminister. Foto:Gregers Tycho/Polfoto,AP

Thorning-Schmidt går av som partileder etter valgnederlag

KØBENHAVN (VG) Helle Thorning-Schmidt mener partiet vant valgkampen, men tapte valget. Nå gir hun seg som leder for Sosialdemokraterne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Litt før klokken 01 natt til fredag ankom statsminister og Sosialdemokraterne-leder Helle Thorning-Schmidt Christiansborg. Hun ble møtt av trampeklapp fra sine partifeller.

– Det er en riktig tid for å gi seg, og den tiden er nå. Jeg har besluttet å tre tilbake, sier Thorning-Schmidt.

Thorning-Schmidt sier at hun fredag vil meddele til dronningen at regjeringen går av.

Les også: Dansk Folkeparti sikret blå valgseier

– Tapte på målstreken

– Vi har ført en fantastisk flott valgkamp. I fellesskap har vi vist hva ordentlig demokrati er. Vi er igjen landets største parti. Vi vant valgkampen, men vi vant ikke valget. Vi ble slått på målstreken, sier Thorning-Schmidt.

NY STATSMINISTER: Lars Løkke Rasmussen. Foto:,

Hun takker alle som har vært med i valgkampen.

– Vi gikk til valg for å holde Danmark på en sikker vei. Vi har fått styr på krisen, sier statsministeren.

– Så er det opp til Lars Løkke Rasmussen å danne en regjering, sier den avtroppende Sosialdemokraterne-lederen - til latter fra salen.

– Rasmussen overtar et Danmark i toppform, sier Thorning-Schmidt.

Kommentar: Ytterfløyens triumf

Vil være ansvarlige

Hun understreker at Sosialdekokraterne også i opposisjon vil føre en ansvarlig politikk.

– Ansvar ligger i vårt DNA, sier hun.

Thorning-Schmidt har vært statsminister i Danmark siden valgseieren i 2011, og sikret seg ved dette valget rundt 26,3 prosent av stemmene. Det er en fremgang på 1,5 prosentpoeng siden forrige valg, og gjør Sosialdemokraterne til landets største parti.

Men den veldige fremgangen til Dansk Folkeparti sikret seier for den blå blokken, og Lars Løkke Rasmussen (V) blir igjen statsminister - til tross for at Venstre går over sju prosentpoeng tilbake i forhold til i 2011.

Frederiksen tar trolig over

Når Thorning-Schmidt går av som partileder, er det trolig avtroppende justisminister Mette Frederiksen som overtar ledervervet i Sosialdemokraterne. 37-åringen ble utnevnt til justisminister i fjor og er i dag nestleder i Sosialdemokraterne.

Tobarnsmoren ble valgt inn i Folketinget alt som 23-åring, og har siden hatt flere sentrale oppgaver i partiet. Hun var arbeidsminister i tre år før hun ble utnevnt til justisminister.

– Mette vil kunne bli en fremragende ny formann for Sosialdemokraterne og en fremragende ny statsminister, mener partiveteranen Henrik Dam Kristensen.

Han mener at det haster med å utpeke Thorning-Schmidts etterfølger.

– Sosialdemokratene er jo et stort parti som raskest mulig må være i konstruktiv opposisjon. Det krever at vi har en formann, og jeg tror at Mette Frederiksen er den beste til å ta opp arven, sier han.

Høy valgdeltakelse

Valgdeltakelsen under torsdagens folketingsvalg i Danmark var på 85,8 prosent.

Dette var en nedgang fra forrige folketingsvalg, da 87,7 prosent av de stemmeberettigede avga stemme. Dette var den høyeste valgdeltakelsen på 27 år i Danmark.

Sammenlignet med Norge er danskene flinkere til å benytte stemmeretten. Under stortingsvalget i 2013 var valgdeltakelsen på 78,4 prosent.

Rekorden i Danmark ble satt under andre verdenskrig, nærmere bestemt under folketingsvalget som fant sted under tysk okkupasjon i 1943. Da avga 89,5 prosent av de stemmeberettigede stemme.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder