Nesten 100 FBI-agenter sendt til byen for å bistå lokalt politi

VENTER: De siste dagene har demonstranter tatt til gatene igjen i den amerikanske byen Ferguson, hvor det i sommer var voldelige opptøyer i kjølvannet av politidrapet på en svart tenåring. Dette bildet er tatt natt til lørdag norsk tid. Foto:Scott Olson,Afp

Tatt med eksplosiver før avgjørelse mot Ferguson-politimann

To menn fra en militant gruppe knyttes til skytevåpen og rørbomber i byen Ferguson i USA. En domstol avgjør snart om politimannen som skjøt en svart tenåring skal tiltales eller ikke.

 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over fem år gammel

Ingen vet nøyaktig når domstolen kommer med sin avgjørelse, men den skal være like rundt hjørnet, kanskje allerede i løpet av helgen, melder New York Times.

Samtidig forbereder amerikanske myndigheter seg på nye opptøyer i byen Ferguson i delstaten Missouri. Tidligere denne uken erklærte guvernøren unntakstilstand, noe som innebærer at nasjonalgarden settes i beredskap.

10. august eksploderte det byen, etter at den svarte tenåringen Michael Brown (18) ble skutt av en hvit politimann dagen før. Opptøyene varte i flere dager, og gjennom hele høsten har det vært uroligheter i byen.

Politiet har bekreftet at 18-åringen var ubevæpnet da han ble drept etter det som beskrives som et basketak med politimannen.

Til domstolen har politimannen Darren Wilson (28) sagt at han fryktet for livet da den 190 centimeter høye og 136 kilo tunge tenåringen kom mot ham. Vitner hevder at 18-åringen holdt hendene i været da han ble skutt.

PÅGREPET: Også natt til lørdag norsk tid ble demonstranter pågrepet av politiet. I venstre billedkant føres en mann bort. Foto:Jewel Samad,Afp

Nyhetsbyrået AP skriver at FBI har sendt nesten 100 agenter til Ferguson for å bistå lokalt politi dersom det bryter ut nye opptøyer i byen når domstolens avgjørelse foreligger.

– Rørbomber

Dersom domstolen avgjør at politimannen ikke skal tiltales i forbindelse med tenåringens dødsfall, er frykten at det vil utløse nye voldelige opptøyer i gatene.

De siste dagene har flere personer blitt arrestert. Torsdag ble demonstranter som blokkerte en gate i nærheten av politiets hovedkvarter i byen pågrepet.

Fredag morgen gikk FBI til aksjon mot to menn fra det som skal være en militant gruppe, melder nyhetsbyrået Reuters.

DREPT: Michael Brown (18) ble skutt og drept av en hvit politimann 9. august. Foto:Anonymous,Ap

– To menn er mistenkt for å ha kjøpt eksplosiver som de planla å bruke under demonstrasjoner etter at domstolen har kommet med sin avgjørelse mot politimannen Michael Brown. De ble arrestert fredag og er mistenkt for brudd på føderale våpenlover, sier en anonym FBI-kilde til Reuters.

De to mennene, Brandon Orlando Baldwin og Olajuwon Davis, skal begge være lederskikkelser i Ferguson-fraksjonen av gruppen som kalles «New Black Panther Party».

Olajuwon Davis, som kalles «Olajuwon Ali» eller «Brother Ali», beskrives som gruppens øverste leder i Ferguson.

Ifølge amerikanske medier skal de to ha planlagt å lage og bruke såkalte rørbomber under en kommende demonstrasjon.

– Ville skade politifolk

Rettsdokumenter med pågripelsesbegjæringer som ble offentlig tilgjengelige fredag, viser at de to også er siktet for å ha kjøpt to pistoler under falske premisser fra en lokal våpenbutikk.

Ifølge påtalemyndigheten ble de to våpnene kjøpt inn for å overleveres til andre personer. I rettsdokumentene kommer det ikke frem hvem disse personene er.

ÅSTEDET: Natt til lørdag samlet demonstranter seg på stedet der Michael Brown ble drept. Demonstrantene venter på domstolens avgjørelse mot politimannen. Foto:Michael B. Thomas,Afp

En politikilde sier til avisen St. Louis Post at pågripelsen kommer etter en etterforskning som har pågått over flere måneder.

Den samme kilden hevder at politiet sitter på opplysninger om at de to mennene planla å angripe politifolk.

Appell fra tenåringens far

Dødsfallet til tenåringen og de voldelige opptøyene som fulgte, ledet i sommer til en stor rasedebatt om relasjonen mellom politiet og minoritetsgrupper i det amerikanske samfunnet.

I Ferguson er to tredjedeler av befolkningen svarte, mens politistyrken består nesten av bare hvite, ifølge AP.

MISTET SØNNEN: Foreldrene Michael Brown Sr. (i midten) og Lewsley McSpadden. Her sammen med den amerikanske borgerrettsforkjemperen Al Sharpton under en markering i slutten av august. Foto:Bill Boyce,Ap

Tidligere denne uken har faren til avdøde Michael Brown gått ut og oppfordret folk til fredelige markeringer.

– Å skade andre eller å ødelegge eiendommer, er ikke løsningen.

– Samme hvilken avgjørelse domstolen kommer til, ønsker jeg ikke at min sønns død skal være forgjeves. Jeg ønsker at den skal lede til formidable endringer, positive endringer, som gjøre St. Louis-regionen et bedre sted for alle, sa faren Michael Brown Sr. i en video publisert tidligere denne uken.

Også president Barack Obama har oppfordret til fredelige markeringer, og uttalt at alle har rett til å uttrykke sitt syn i saken, men at den ikke er en unnskyldning for å ty til vold.

Les også

 1. Ferguson: Politimannen som drepte 18-åring vurderer å si opp

  Om kort tid skal en jury avgjøre om politimannen som skjøt…
 2. Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

  Snart avgjør juryen om politimannen som skal ha drept tenåringsgutten Michael Brown blir tiltalt eller ikke.
 3. USA: Politibetjent skutt i Ferguson

  Ingen er pågrepet etter at en politimann ble skutt i Ferguson i delstaten Missouri natt til søndag norsk tid
 4. Frykter nye opptøyer: Unntakstilstand i Missouri

  Frykt for nye opptøyer gjør at guvernøren i Missouri i USA erklærer unntakstilstand når det besluttes hvorvidt en…
 5. Moren til 18-åring skutt av politiet: – Politiet lyver hele tiden

  Politiet i St. Louis i USA hevder 18-åringen de skjøt var bevæpnet. Moren hans sier han holdt en sandwich, ikke en…
 6. Protesthelg i gang i St. Louis etter tenåringsdrap

  Flere hundre demonstranter protesterte fredag kveld utenfor politistasjonen i Ferguson i Missouri i USA.
 7. Moren til Michael Brown: – Ingens barn fortjener å bli behandlet slik

  Foreldrene til Michael Brown (18) krever at politimannen som skjøt sønnen deres med seks skudd blir straffeforfulgt for…

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

 2. USA: Politibetjent skutt i Ferguson

 3. Frykter nye opptøyer: Unntakstilstand i Missouri

 4. Politimann ikke drapstiltalt for Michael Browns død

 5. Nye sammenstøt i Ferguson i natt

 6. Beslutning om drapet på Michael Brown (18) er klar: Ferguson-demonstranter rev ned sperringer inn til politistasjonen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder