Forsvarer: French virker depressiv

Sikkerhetssjefen: French avslo besøk

Diskuterte Frenchs helse i hastemøte: Krever rettssaken utsatt

KINSHASA (VG) En rekke av de sentrale aktørene i rettssaken mot Joshua French deltok i et hastemøte om hans helse torsdag. Forsvaret krever rettssaken utsatt til French er bedre.

Artikkelen er over seks år gammel

Aktor i saken mot French, Katenda Nkulu, ankom litt før klokken 12.00 N'dolo-fengselet i Kinshasa. Det samme gjorde den øverste lederen for det kongolesiske militære justisvesenet, general Joseph Ponde Isambwa.

SISTE: Da VG snakket med aktor Nkulu etter besøket i fengselet, sier han at han ikke ser noen endring i French' helsetilstand.

- Vil du godta begjæring om utsettelse?

- Jeg vil godta den dersom advokaten legger frem overbevisende beviser for at han virkelig er syk.

Og Nkulu mener en lege må legge frem denne dokumentasjonen.

- Jeg er ikke lege, men jeg har hatt mye med French å gjøre og jeg kunne ikke se noen forskjell i hans tilstand i dag fra tidligere.

Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold, forteller at forsvaret krever rettssaken utsatt på ubestemt tid, på grunn av klientens helsetilstand.

Det opplyser han til pressen utenfor fengselet i 14.30-tiden torsdag. Forsvareren antar at retten vil bli satt som planlagt fredag klokken 09.00, og at de da vil fremme en utsettelsesbegjæring.

Alvorlig tilstand

- Det er ikke tilstrekkelig med én eller to dagers utsettelse. Det må gis en utsettelse som er lang nok til at hans helsetilstand kan bli tilstrekkelig, sier Graasvold.

Torsdagens møte ble bestemt i morgentimene, og French ble undersøkt av lege.

- Hans tilstand er så alvorlig at den må følges opp. Han har vært utsatt for en kontinuerlig belastning. Det er helt avgjørende at han får avgitt en forklaring når han er i form til det, sier advokaten.

Frenchs kongolesiske advokat Marie André Mwila Kayembe bekrefter overfor VG at han raskt skjønte at noe var galt da han ankom fengselet torsdag morgen.

Kayembe beskriver klienten som depressiv og bekrefter at han nektet å snakke med ham da han kom. French deltok ikke i møtet med justismyndighetene.

MØTTE PRESSEN: French norske advokat Hans Marius Graasvold (med ryggen til) møter pressen utenfor N'dolo-fengselet torsdag. Til høyre Jon Otto Brødholt fra den norske ambassaden i Angola og UDs spesialutsending Kai Eide. Foto: HELGE MIKALSEN

Forsvaret og UD-delegatene har blant annet fremsatt krav om at French får tilgang til adekvat helsepersonell og eventuell behandling.

Aktor Katenda Nkulu var tilstede på møtet, men ifølge Graasvold kom han ikke med noen respons på advokatenes anmodning. Nkulu forlot fengselet like etter Graasvold og UDs spesialutsending Kai Eide.

- Retten blir satt i morgen, sa han til VG idet han forlot fengselet.

Ifølge Graasvold er det uklart om French vil møte i retten i morgen.

Sykehus onsdag

Før klokken 12 var både Frenchs mor, begge Frenchs advokater, Eide og de norske Kripos-etterforskerne som ønsker å vitne i saken til stede i fengselet.

Onsdag ble French brakt til sykehus, og ifølge norske UD snakker aktørene om Frechs helsetilstand.

Frem til like før klokken 13 var det uklart hvorfor rettstoppene hadde samlet seg i fengselet. Da informerte UD om hva som skjedde:

- Advokatene og teamet fra UD møter nå leder for den militære påtalemakten og aktor for å diskutere status og framdrift i saken, også i lys av Frenchs helsesituasjon. Møtet avholdes i fengselet, og Kari Hilde French er også til stede, sier Jon Otto Brødholt i Utenriksdepartementet til VG.

Sikkerhetssjefen i fengselet sier til VG at French torsdag morgen skal ha avslått besøk på cella, blant annet av hans advokat. Sikkerhetssjefen opplyser at en lege var på plass for å vurdere Frenchs helsetilstand.

Dommer i saken, Serge Kabondo sier til VG at han ikke er informert om møtet i fengselet, og at han er innstilt på å sette retten som planlagt fredag klokken 09.

- Dersom det blir endringer, vil jeg opplyse om dette når retten settes, sier Kabondo.

Tiltalt for å ha drept kameraten

VGs reportere er utenfor fengselet sammen med resten av det norske pressekorpset som følger rettssaken mot French.

Ifølge sikkerhetssjefen sitter French i 14-tiden alene i samtale med Kai Eide. Resten av den norske delegasjonen sitter i et møte med general Ponde og aktor Katenda Nkuli.

PÅ PLASS: Pressekorpset venter på oppdatering i French-saken på utsiden av fengselet i Kinshasa. Foto: ERLEND SKEVIK


Ifølge TV 2 skal Joshua French ha vært oppført på presidentens benådningsliste i desember. Det er en liste som deretter må godkjennes av parlamentet. Men etter at French ble tiltalt for drapet på Tjostolv Moland, skal han ha blitt strøket fra listen.

På spørsmål om benådning var blant temaene på møtet, svarte Graasvold:

- Vi har diskutert hans helsetilstand og fått bistand fra UD. Når det gjelder en norsk statsborgers helsetilstand er det en konsulær sak.

Startet med utsettelse

18. august 2013 ble Moland funnet død på sin fengselscelle i Kinshasa. Det ble da konkludert med at Moland etter alt å dømme tok sitt eget liv. Men 9. desember ble French tiltalt for å ha drept kameraten.

Norske Kripos var med på obduksjonen av Moland, og konkluderte med at det ikke var noen grunn til å tro at han ble utsatt for noe kriminelt. Det kongolesiske militæret mener derimot at Joshua French kvalte Moland til døde etter å ha gitt ham sterke sovemedisiner.

Etter mye rot og forsinkelser startet rettssaken mot French tirsdag formiddag, men allerede etter et kvarter ble rettssaken stoppet. Forsvarer Hans Marius Graasvold klaget da på at tolken som oversatte fra engelsk til fransk ikke var god nok, og dommeren utsatte saken til fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder