FORBILDE: Frp-leder Siv Jensen sier hun aldri vil glemme møtet med Margaret Thatcher. Foto: Nils Bjaaland

Frp-Siv om møtet med Thatcher: Ble helt starstruck

Britisk minister: Hun ga oss håp ** Fagforenigsleder: Min beste bursdag noensinne

LONDON/OSLO (VG) Frp-leder Siv Jensen var en stor beundrer av Margaret Thatcher, og sier hun aldri vil glemme møtet med den tidligere britiske statsministeren.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher (87) døde mandag etter et slag. Thatcher var rammet av demens og hadde slitt med dårlig helse i flere år.

Flaggene ble firet til halv stang både i Parlamentet og i regjeringskvartalet i London etter at nyheten om Margaret Thatchers bortgang ble kjent litt før klokken ett i dag.
Statsledere, politikere og briter har mottatt budskapet med stor sorg.

- Hun var en bemerkelsesverdig kvinne. Hun snudde landet rundt. Vi var et land som så inn i en avgrunn av fortvilelse og hun ga oss håp, sier helseminister Jeremy Hunt til VG.

- Jeg tror dette er veldig, veldig trist for mange mennesker, men det kan også være en inspirasjon for oss om hva politikk kan være på sitt beste, sier Hunt før han forsvinner inn i helsedepartementet i regjeringskvartalet Whitehall.

PROTOKOLL: Hvordan minnes du Margaret Thatcher?

Siv Jensen har flere ganger fremhevet den kontroversielle eks-statsministeren som sitt store politiske forbilde. I 2010 møtte de to kvinnelige toppolitikerne under et møte i London. Jensen legger ikke skjul på at det var stort å møte Thatcher, til tross for at «Jern-ladyen» var sterkt redusert.

- Sterkt inntrykk

Frp-lederen fikk trykke Thatchers hånd, og de to hadde en kort samtale.

- Hun gjorde et veldig sterkt inntrykk. Hun var bare en skygge av seg selv, men man kunne fortsatt føle kraften hennes. Jeg ble rett og slett helt starstruck. Det er et møte jeg aldri vil glemme, sier Jensen til VG.

Thatcher var Storbritannias første kvinnelige statsminister i perioden 1979-1990, og var omstridt både i og utenfor de britiske øyer. Under hennes ledelse ble flere store statlige foretak privatisert. Hun var også statsminister under Falklandskrigen mot Argentina.

Frp-lederen mener Thatcher spilte en betydelig rolle, både i Storbritannia og på den internasjonale scenen.

- Hun hadde, sammen med Ronald Reagan, mye av æren for kommunismens fall og hun sto i stormen da hun gjennomførte helt nødvendige reformer av det britiske samfunnet. Jeg beundret henne veldig, sier Jensen.

Stor leder

Også tidligere statsminister Kåre Willoch mener Thatcher vil bli stående som en av Storbritannias store ledere.

- Hun hadde en uvanlig viljestyrke og handlekraft, kombinert med kunnskap og mot. Hun var nettopp den type leder som Storbritannia trengte da hun overtok som statsminister i 1979, sier Willoch.

ANDERS GIÆVER KOMMENTERER: Kjerringa mot strømmen

Mens den tidligere statsministeren blir hyllet av politikere over hele Europa er det lite tegn til sorg blant britiske fagforeningsledere over hennes bortgang. Generalsekretær David Hopper i gruvearbeiderforbundet Durham Miners' Association mener Thatchers død er godt nytt.

- Denne nyheten kunne ikke kommet tidlig nok for vårt forbund, og jeg er glad for at jeg har overlevd henne, sier Hopper.

Han fyller 70 år mandag og har ingenting imot å feire på Thatchers dødsdag.

- Det ser ut til at det blir en av mine beste bursdager noensinne, sier han.

Thatcher gikk rett i strupen på gruvearbeiderforbundene på 1980-tallet, og i gruvesamfunnene i Nord-England er hun fortsatt svært upopulær.

- Hun hatet arbeidere, og jeg har svært bitre minner om det hun gjorde, sier Hopper.

Thatcher vil bli bisatt fra St. Paul-katedralen i London. Senere vil det bli en privat minnestund for familien før kremering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder