REDDET UT: Inne i skolebygningen ligger 20 døde barn. Her løper voksne i sikkerhet med en liten skolejente.Foo: AP

Ny rapport: Sandy Hook-massakren fortsatt en gåte

Etterforskerne vet at han planla massakren nøye. Men fortsatt vet ingen hvorfor Adam Lanza(20) drepte 20 førsteklassinger, seks ansatte på skolen Sandy Hook og sin egen mor 14. desember i fjor.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over seks år gammel


Ifølge etterforskningsrapporten som statsadvokaten offentliggjorde klokken 21.15 i kveld, skjøt 20-åringen først rektor og skolepsykologen da de kom løpende. De hadde hørt skuddsalvene da Adam Lanza skjøt seg gjennom glasset ved inngangsdøren på den låste skolen.

De to kvinnene løp for å sjekke hva skuddsalvene var for noe. Også to andre voksne ble skadeskutt i starten av massakren. Den ene var en av de frivillige foreldrene ved skolen.

To klasserom

GÅTE: Adam Lanza (20). Foto: AP

Adam Lanza tok seg videre til skolekontoret uten å treffe på noen, før han gikk inn i klasserom åtte og ti. Det er ikke avklart hvor han startet å skyte barn. Han drepte to voksne i hvert klasserom, femten barn i rom åtte og fem i rom fem. Alle ble skutt med rifle av merket Bushmaster. I rom åtte overlevde bare ett livredd barn. I rom ti ble de fem barna funnet tett sammen med en av lærerne. Hun dekket spesielt ett av barna. Adam Lanza tok sitt eget liv i dette rommet med en Glock-pistol.

Høytaler

14. desember var en fredag og rektor hadde høyttaleren på for å ønske barna velkommen til ukens siste dag, da Lanza gikk inn i bygningen. Høyttaleren ble stående på, slik at alle på skolen kunne høre lyden av de 154 skuddene han fyrte av i løpet av de fem minuttene han brukte på å drepe 26 mennesker.

Bodde pent

VELSTÅENDE: I dette huset bodde Adam Lanza og moren Nancy.Foto: Thomas Nilsson

Hjemme i den store villaen i Newtown lå hans egen mor Nancy død. Hun var hans første offer - skutt mens hun lå i sin egen seng.

Våpnene var morens og de var i følge rapporten anskaffet på lovlig vis. Adam Lanza tok etter drapet på moren med seg tre av hennes våpen, blant dem en tung, halvautomatisk rifle og kjørte til barneskolen i nærheten.

Raporten forteller om en ung mann med store psykiske problemer.

- Som voksen har han ikke erkjent problemene eller gjort noe for å håndtere dem. Helsepersonell som var i kontakt med ham om hans psykiske helse, så ingen tegn til at en alvorlig voldshandling var på gang.

I følge den nasjonale radiokanalen PBS var Adam Lanzas psykiske problemer et tema fra han var liten. Moren skal i følge radiodokumentaren ha vært på skolen flere ganger hver eneste uke gjennom guttens oppvekst på grunn av hans store problemer. Blant annet var all fysisk kontakt svært vanskelig for ham også som barn.

Men 20-åringen hadde tilgang til våpen og han var svært opptatt av massemord, spesielt drapene på Columbine High School i Colorado.

Våpendebatt

Massedrapet i Newtown førte til en ny opphetet debatt om USAs våpenlover. Enkelte våpenforkjempere gikk ut og mente at skolens ledelse burde vært utstyrt med automatvåpen. En stund snudde meningsmålingene, amerikanerne ønsket innstramminger. De kom i New York som allerde har strenge våpenlover. Men Senatet stemte ned president Obamas forslag og strengere nasjonale våpenlover. Han ønsket blant annet grundigere bakgrunnsjekk av våpenkjøpere.

REVET: Sandy Hook skolen er jevnet med jorden.Foto: Ap

I Newtown orket ikke innbyggerne i den idylliske byen stadig å stadig minnet om massakren på de små barna. I oktober startet rivingen av skolen. Nå er Sandy Hook-skolen jevnet med jorden. En ny skole står først ferdig om tre år.

Mer om

 1. Barneskolemassakren i USA
 2. USA

Flere artikler

 1. To år siden Sandy Hook-massakren: Nå vil innbyggerne rive Adams (20) hus

 2. Grusomme detaljer fra Sandy Hook-massakren frigitt

 3. Adam Lanzas far: - Han hadde drept meg om han hadde hatt sjansen

 4. Sandy Hook-drapsmann hyllet Breivik

 5. Starter riving av skole der 26 ble skutt og drept

Fra andre aviser

 1. Rystende skildringer i rapport om massakren i Newtown

  Aftenposten
 2. Rapport om Newtown-skyting: Motivet ukjent

  Aftenposten
 3. Skolestart på nye Sandy Hook

  Fædrelandsvennen
 4. Starter riving av skole der 26 ble skutt og drept

  Bergens Tidende
 5. Presidentparet tente lys for Newtown-ofrene

  Fædrelandsvennen
 6. Starter riving av skole der 26 ble skutt og drept

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder