Grensen stengt for alle andre enn flyktninger

Møtt med applaus og velkommen-plakater i Østerrike

ETT SKRITT NÆRMERE: Etter flere dager i uvisshet, lot ungarske myndigheter flyktningene slippe over grensen til Østerrike tidlig lørdag morgen. Disse bildene er tatt ved grensestasjonen Hegyeshalom. Foto: Heinz-peter Bader , Reuters

Jubelbildene: Her slipper flyktningene over grensen fra Ungarn

HEGYESHALOM/OSLO (VG) Etter at flyktningene i flere dager har blitt nektet å krysse grensen, ble situasjonen lørdag snudd på hodet: Østerrike stengte grensen for alle andre enn flyktninger.

Artikkelen er over fire år gammel

Med alt de eier i noen plastposer kom dermed denne familien ett skritt nærmere livet de drømmer om, som noen av de første som i morges fikk krysse grensen fra Ungarn til Østerrike.

I løpet av få timer fulgte minst 5000 etter, og tallene fortsetter å stige lørdag ettermiddag.

– Vi er glade. Vi vil dra til Tyskland, sier syriske Mohammed til nyhetsbyrået Reuters.

Og etter å ha tilbragt flere dager på togstasjonen i Budapest, var situasjonen for flyktningene snudd på hodet lørdag:

Grensestasjonen Hegyeshalom var lørdag stengt for alle andre enn flyktninger.

På den østerrikske siden av grensen utspiller det seg følelsesladede gledesscener i det øsende regnværet.

- Folk ble tatt i mot med applaus, velkommen-plakater og mat, skriver den østerrikske kringkasteren ORF.

I ØSTERRIKE: På stasjonen i Nickeldorf, rett over grensen fra Ungarn, stiller flyktninger seg i kø for å ta tog videre til Tyskland. Foto: Srdjan Zivulovic , Reuters

Mens politikerne diskuterte vokste frustrasjonen blant flyktningene seg stadig større. Fredag kokte det over - og minst tusen av dem begynte fredag å gå de 175 kilometrene mot den østerrikske grensen til fots.

Da tok også politikerne grep.

– På grunn av dagens nødsituasjon ved den ungarske grensen, er Østerrike og Tyskland enige i denne saken om å la flyktningene fortsette på deres reise inn landene, skriver Østerrikes statsminister Werner Faymann på sin Facebook-side.

Les saken og se bildene: Fullt kaos ved flyktningtoget i Ungarn

Lørdag samles EUs utenriksministre seg i Luxembourg for å drøfte krisen.

– Dette må være en øyeåpner for hvor rotete situasjonen i Europa er nå. Jeg håper at dette vil fungere som en oppvekker om at dette ikke kan fortsette, sier Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz.

VELKOMMEN TIL ØSTERRIKE: Her passerer flyktningene grensestasjonen Hegyeshalom på sin vei inn i Østerrike og videre til Tyskland tidlig lørdag morgen. Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Busset til grensen

Omtrent samtidig med kunngjøringen fra Faymann begynte Ungarn den varslede busstransporten av flyktninger mot den østerrikske grensen.

En lang rekke busser rullet opp foran togstasjonen i Budapest. Til vill jubel fra de som fortsatt satt strandet på stasjonen.

– På vegne av den ungarske regjeringen er det satt opp gratis buss til den siste byen før grensen til Østerrike, ropte en mann på arabisk gjennom en megafon.

VG kjørte lørdag hele strekningen fra Budapest til den østerrikske grensen langs motorveien M1. Bare et fåtall flyktninger beveger seg fortsatt til fots i veikanten. De fleste blir plukket opp av de aldrende, blå bussene som går i skytteltrafikk mellom grensestasjonen og sentrum av Ungarns hovedstad.

Til gjengjeld har det dannet seg lange køer

– Tyskland har kapasitet

TYSKLAND NESTE: Flyktninger står i kø på stasjonen i Nickelsdorf i Østerrike, mens de venter på å gå om bord i toget mot Tyskland. Dette er målet for de fleste av de som i morges fikk krysse over grensen mellom Ungarn og Østerrike. Foto: Heinz-peter Bader , Reuters

Den store ansamlingen av flyktninger på togstasjonen i Budapest de siste dagene har skapt et politisk dilemma for Europas ledere, og det har vist seg vanskelig å bli enige om hvem som skal ta ansvar for flyktningene.

Ungarn har insistert på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene har nektet å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

I flere intervjuer som blir publisert lørdag, sier Tysklands statsminister Angela Merkel at landet har kapasitet til å ta imot den rekordstore flyktningstrømmen uten å måtte øke skattene.

POLITIBESKYTTELSE: En liten jente ser på politimennene som holder vakt ved flyktningene på jernbanestasjonen Bicske i Ungarn. Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Østerrike forbereder seg

Røde Kors i Østerrike opplyser at det er ventet at et stort antall flyktninger vil komme til deres flyktningsenter i grensebyen Nickelsdorf i løpet av de neste timene.

– Vi gjør klar senger, telt, mat og varm drikke. Det vil også være helsepersonell til stede, sier en talsmann for Røde Kors i provinsen Burgenland i Østerrike.

Kilde: NTB/VG

LANG FERD: Natt til lørdag ankom de første flyktningene grensestasjonen Hegyeshalom mellom Ungarn og Østerrike. Foto: Heinz-Peter Bader , REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder