Utenriksministre i Tyskland og Sverige støtter USAs angrep

Irakisk hærsjef: - Det vil bli store endringer på bakken de neste timene

FN forsøker å få sivilbefolkningen ut av Nord-Irak

CNN: 45 ISIL-krigere drept i irakisk luftangrep

Nye amerikanske luftangrep mot Irak

NEW YORK/OSLO (VG): Det amerikanske militæret gjennomførte ytterlige to luftangrep mot ISIL fredag kveld, bekrefter Pentagon.

 • Eira Lie Jor
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over seks år gammel

Amerikanske styrker har gjennomført to nye luftangrep mot ISIL, bekrefter Pentagon. Angrepene var rettet mot bombekastere og en ISIL-konvoi, ifølge BBC på twitter.

Angrepet på bombekasterene skal ha skjedd med droner, mens angrepet på konvoien skal ha skjedd med jagerfly. Ifølge Pentagon fant angrepene sted rundt den irakiske byen Erbil.

Ifølge CBS News rapporteres det om drepte ISIL-krigere etter angrepet.

USA får støtte av utenriksministe

Utenriksministrene i Tyskland og Sverige mener USAs luftangrep mot ISIL i Nord-Irak var nødvendig, melder NTB.

– Man skal ikke overdrive effekten av et enkelt bombeangrep, men jeg tror det har en politisk og psykologisk betydning å stabilisere en tilstand som ellers ville blitt verre enn den allerede er, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Han poengterer at bombingene skjer med støtte fra regjeringen i Bagdad.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier han støtter angrepet fordi det, per nå, var den eneste måten å stoppe islamistenes frammarsj.

– Nå gjelder det å hindre et folkemord og frigjøre de berørte menneskene fra den fryktelige tilstanden de er i, sier han.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) vil fredag ikke kommentere situasjonen i Irak. Torsdag gikk han imidlertid ut og fordømte ISILs angrep på religiøse minoriteter i Midtøsten.

AP: Flere hundre kvinner tatt til fange

Nyhetsbyrået AP skriver fredag kveld at flere hundre Yazidi-kvinner har blitt tatt til fange av ISIL -krigere fredag kveld. Informasjonen har kommet fra Iraks menneskerettighetsdepartement.

Kvinnene skal være under 35 år, og bli holdt fanget på skoler i den irakiske byen Mosul. Talspersonen, Kamil Amin, forklarer at departementet fant ut om fangene via familiene til jentene.

Yazidi er en minoritet i Irak. The Guardian skriver at 40.000 yazidier er strandet i fjellene i Nord-Irak, og risikerer å bli drept av ISIL om de går ned, mens de risikerer å dø av dehydrering hvis de blir.

CNN melder om at 45 ISIL-krigere døde og rundt 60 såret i byen Sinjar, nord i Irak, etter luftangrep fra irakisk militære fredag ettermiddag. CNN skal ha fått informasjonen fra et statlig drevet, nasjonalt mediasenter.

150 kurdiske militære ble drept etter den to måneder lange ISIL-offensiven i Irak, melder nyhetsbyrået AFP.

Amerikansk luftangrep

Amerikansk militære gjennomførte tidligere fredag luftangrep mot en by 56 kilometer sørvest for Erbil i Irak.

DIALOG: President Barack Obama snakker med kong Abdullah II av Jordan, etter at amerikansk militære har bombet en by i Nord-Irak. Foto:Brendan Smialowski,Afp

Pentagon-talsmann John Kirby bekrefter angrepet på twitter. Han sier at to amerikanske fly slapp 230-kilos laserstyrte bomber.

- Bombene traff våpeninstallasjoner tilhørende Den islamske staten i Makhmour, 56 kilometer sørvest for byen Erbil, sa Mahmood Haji, en talsmann for det kurdiske innenriksdepatementet, ifølge Washington Post.

Våpnene som ble angrepet ble brukt mot kurdiske styrker, som forsvarte byen Erbil, sier en talsperson fra Pentagon.

Erbil er provinshovedstad for kunderne i Irak, og huser i tillegg amerikanske diplomater og militærrådgivere.

Ifølge BBC har ISIL nå tatt kontroll over en viktig vannresurss i Irak, rett nord for byen Mosul. En offisiell kurdisk talsperson har bekreftet overtakelsen overfor CNN.

Krever iraksisk samlingsregjering

På en pressekonferanse fra Det hvite hus svarte fredag ettermiddag en pressetalsmann på spørsmål fra amerikansk presse.

- Beskyttelsen av amerikansk personell i Irak er topp prioritet. I tilleg er det viktig å beskytte minoritetene i landet, sier Earnest på pressekonferansen, sier Josh Earnest ved Det hvite hus.

Fram til Irak blir enige om en samlingsregjering, vil USAs luftangrep kun beskytte amerikansk personell og bistå flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, opplyser Det hvite hus på pressekonferansen.

Pressetalsmannen fortalte at Obama har hatt møter med sitt nasjonale sikkerhetsteam i løpet av dagen, og var informert om luftangrepet som ble gjennomført.

- ISIL er en trussel vi ikke kan bekjempe for dem, men en trussel som kun kan bekjempes av et samlet Irak, sa pressetalsmann Earnest.

Får ikke militærhjelp fra Storbritannia

Det britiske luftforsvaret vil bistå amerikanerne i det humanitære arbeidet i Nord-Irak, men vil ikke delta i militære luftangrep, ifølge forsvarsminister Michael Fallon.

Det britiske kriseteamet COBRA møttes fredag morgen og besluttet at britene vil bistå det humanitære arbeidet i Nord-Irak, i tillegg til å slippe egne pakker med nødhjelp over området.

– Vi vil støtte USA i de humanitære operasjonene som startet torsdag. Vi tilbyr teknisk assistanse som overvåking. I tillegg vil vi tilby vår egen humanitære assistanse i løpet av de neste dagene, som støtter det amerikanske initiativet.

Forventer kurdisk og iraksisk fremgang etter luftangrep

Iraks hærsjef mener det vil bli store endringer på bakken som følge av de amerikanske luftangrepene mot ISIL-opprørerne i Nord-Irak.

Stabssjef i den irakiske hæren, Babakir Zebari, forventer at de amerikanske luftangrepene vil føre til at de irakiske regjeringsstyrkene og de kurdiske peshmerga-styrkene vil klare å ta tilbake store områder fra Den islamske staten (ISIL).

– Det vil bli store endringer på bakken i løpet av de neste timene, sa generalløytnant Zebari etter angrepet.

FN jobber med å få på plass en humanitær korridor som skal hjelpe sivilbefolkningen å flykte fra ISIL i Nord-Irak.

– Nå som luftangrepene har startet, vil FN i Irak raskt forberede en humanitær korridor for å hjelpe de som tvinges på flukt av trusselen i området, sier FN-utsending i Irak, Nickolay Mladenov.

Obama gav tilltatelse til luftangrep

Bombene ble sluppet kun et timer etter at president Obama hadde gitt sin tillatelse til å gjennomføre luftangrep over Irak.

Denne uken hevdet ekstremister fra den Islamske staten (ISIL) at de har tatt kontroll over 15 byer nord i Irak. Rundt 100.000 mennesker er drevet på flukt. Blant annet er det en kristen minoritetsgruppe som gjemmer seg i fjellene.

Som følge av de seneste bevegelsene til ISIL gikk USAs president, Barack Obama, natt til fredag, ut med en tillatelse til luftangrep mot ISIL-mål i Irak.

– Vi kommer til å gjøre det som er nødvendig for å beskytte vårt folk. Vi støtter våre allierte når de er i fare, sa Obama på en pressekonferanse natt til fredag.

Årsaken er at han vil forhindre et mulig folkemord, samt beskytte amerikansk personell som befinner seg på irakisk jord. Han sa også på pressekonferansen at han ikke ønsket å sende amerikanske styrker tilbake til Irak.

Nyheten om Obamas klarsignal for luftangrep kom få timer etter at det ble kjent at amerikanske luftstyrker hadde sluppet nødhjelp i form av vann, mat og medisinsk utstyr i området hvor yezidiene, en religiøs minioritet har søkt tilflukt

Fly- og reiserestriksjoner

Amerikanske FAA (Frederal Aviation Administration) sender ut varsel om at de stanser sivile amerikanske flygninger over Irak, melder BBC.

Storbritannias utenriksdepartement ber britiske statsborgere som befinner seg i provinsene Arbil, Sulaimaniyah og Dohuk nord i Irak om å forlate området etter angrep fra ekstremister. Reiserådet kom før de amerikanske luftangrepene, og omfatter ikke provinshovedstaden Arbil, men provinsen rundt, ifølge en talsperson for det britiske utenriksdepartementet, melder NTB.

I følge en twittermelding kansellerer Turkish Airways alle flygninger til Erbil på ubestemt tid av sikkerhetsårsaker, melder AFP.

ISIL rykker fremover

– Jeg tror ikke dette vil skremme ISIL til å stoppe sin militære offensiv, sier Kjetil Selvik ved forskningsinstituttet Chr. Michelsen institutt, til VG før amerikanerne satte i gang luftangrepene i dag.

Han spådde da at det kom til å bli satt i gang luftangrep etter kort tid.

– Situasjonen er spent i Irak. Det har den vært helt siden i sommer, og fra angrepet mot Monsul i juni så har ikke irakiske sikkerhetsstyrker vært i stand til å slå tilbake angrepene. Tvert imot fortsetter ISIL å rykke frem for å ta nye byer. Det er store flyktningstrømmer og flere steder er situasjonen prekær, sier Kjetil Selvik ved forskningsinstituttet Chr. Michelsen institutt.

– Har man sett et luftangrep mot mål i Irak før, uten at det har blitt krig?

– Det er allerede krig i Irak, men USA er ikke involvert i krigen. Det har ikke Obama lyst til heller, men han sier at han er villig til å bruke flyvåpenet sitt for å ramme de som han definerer som den verste fienden, opplyser han og forteller at regjeringen i Irak lenge har ønsket bistand fra USA, sier Selvik.

Mer om

 1. Irak
 2. USA

Flere artikler

 1. Norge vil gi transportbistand til Nord-Irak: Brende om Irak: - Ekstremt behov for humanitær assistanse

 2. Obama gir klarsignal for luftangrep i Irak

 3. Mange tusen flyktninger fanget på fjell i Irak: Vitner: ISIL truer med å henrette 300 familier

 4. Amerikanske eksperter: Derfor gikk USA til angrep

 5. Yezidiene gjør seg klare til å kjempe tilbake mot IS

 6. Ekspert tror på snarlig USA-angrep

Fra andre aviser

 1. Nye amerikanske luftangrep mot ISIL fredag kveld

  Aftenposten
 2. Her treffer USAs bomber ISIL

  Aftenposten
 3. USA vil hjelpe kurderne, ikke regimet i Bagdad

  Aftenposten
 4. USA har startet luftangrep

  Bergens Tidende
 5. - ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

  Fædrelandsvennen
 6. AP: USA gir våpen til kurdiske styrker

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder