Vil skyte spesialteleskop opp i verdensrommet

FJERN TRUSSEL: Slik kan en asteroide se ut. Denne heter Eros og er heldigvis ikke på kollisjonskurs med jorden. Eros er 13 kilometer lang. Eros ville utryddet menneskeheten om den traff planeten vår. IFoto: NASA/SCANPIX

Slik vil romekspertene forhindre fremtidig katastrofe

Apollo-astronauter ønsker å bygge et teleskop for å finne asteroider på kollisjonskurs med Jorden. Prislapp: 1500 millioner kroner.

  • Line Blokhus

Artikkelen er over fem år gammel

Astronautene er blant de få som har sett jorden fra verdensrommet med egne øyne.

Ifølge The Telegraph har det unike perspektivet på Jorden, samt nye oppsiktsvekkende data som viser at asteroider er en reell trussel, inspirert tidligere NASA-astronauter.

De mener at det er ren flaks at Jorden ikke allerede har blitt truffet av gigantiske asteroider som har utslettet hele byer.

- Vi spiller et enormt sjansespill. Det er kosmisk rulett, sier astronauten Ed Lu i organisasjonen B612 Foundation til britiske Telegraph.

Uttalelsen faller 14 måneder etter at en meteoritt eksploderte i Russland. Meteorittnedslaget i Russland traff jorden med en kraft på størrelse med 30 Hiroshima-bomber. Rundt 1500 personer ble skadet - men det kunne gått langt verre. Legemet landet nemlig i Uralfjellene, som er et tynt befolket område.

Vil kartlegge trusler fra verdensrommet

B612 Foundation, som er en ikke-kommersiell organisasjon, har som mål å sende et romteleskop ut i verdensrommet. Teleskopet vil være posisjonert om lag 273 millioner mil fra Jorden, i omtrent den samme banen som planeten Jupiter. Teleskopet har fått navnet Sentinel og organisasjonen tar sikte på å lansere teleskopet i 2018.

Teleskopet skal kunne oppdage asteroider flere år før de treffer Jorden - slik at man får tid til å finne måter å destruere dem på.

Sentinel vil kunne oppdage 98 prosent av alle asteroider på kollisjonskurs med Jorden, skal man tro forskerne bak. Ifølge organisasjonen B612 er bare én prosent av den store mengden asteroider som potensielt kan true Jorden oppdaget og kartlagt.

For å bygge Sentinel må B612 Foundation samle inn 1500 millioner kroner, i tillegg må de samle inn om lag 1200 millioner kroner for å kunne operere teleskopet i 6,5 år.

Selv om Sentinel er privatfinansiert, skal det bruke NASAs infrastruktur for sporing, navigasjon og kommunikasjon med romteleskopet. Forskere fra NASA vil dessuten være med og analysere dataer fra teleskopet.

Hevder de sitter på kritisk informasjon

En asteroideekspert ved University of Western Ontario i Canada, Dr. Peter Brown, avdekket nylig at Jorden siden 2001 har blitt truffet av 26 meteoritter på størrelse med, eller større enn, meteoritten som eksploderte i Russland. Dette er over ti ganger så ofte som en før har antatt.

Tirsdag 22. april vil B612 Foundation holde en pressekonferanse hvor de hevder de vil avsløre flere detaljer om himmellegemer som har truffet Jorden.

Formålet med pressekonferansen er ifølge Apollo 9-astronauten Rusty Schweickart å få folk til å forstå at Jorden blir truffet av meteoritter stadig vekk. Han mener det bare er et spørsmål om tid før de virkelig store meteorittene, eller i verste fall asteroidene, vil treffe Jorden.

Som lyn fra klar himmel

Siden bare én prosent av jordens overflate er bebodd og bare 28 prosent er land, skjer majoriteten av meteorittnedslagene i hav, ørkener eller ubebodde områder.

Meteoritten som eksploderte i Russland hadde en hastighet på 67.592 kilometer i timen, da den kom inn i vår atmosfære, og eksploderte 30 kilometer over bakken. 7200 hjem i seks ulike byer ble ødelagt.

Da meteoritten traff Jorden var astronomene opptatt med å følge med på en annen asteroide, som bare så vidt unngikk å treffe Jorden. Astronomene hadde da fulgt med på asteroiden gjennom teleskop i et år, og de hadde beregnet at asteroiden ikke ville treffe.

Seksten timer før asteroiden var på sitt nærmeste kom meteoritten inn i atmosfæren som lyn fra klar himmel. På grunn av meteorittens bane, som var i samme retning som sollyset, kunne ikke de optiske bakketeleskopene få øye på den.

Senest i februar i år passerte en 270 meter bred asteroide Jorden. Det ville fått katastrofale følger dersom denne traff Jorden, men heller ikke denne gangen var det grunn til panikk: Asteroiden passerte med god margin.

Skal vi tro astronautene som skal holde pressekonferanse tirsdag, er det ikke dermed sagt at vi er like heldige neste gang.

- De store vil komme. Det er bare et spørsmål om når, sier Schweickart.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder