Positivt for De konservative - skuffende for Labour - ekstremt for SNP

Britisk ekspert: – Vi må være forsiktige, men dette er overraskende

Labour har vunnet årets første seter

HVEM VINNER? Ed Miliband (t.v.) og David Cameron, her i en TV-sendt debatt i april. Foto:Stefan Rousseau,AFP

Valgdagsmålingen: De konservative størst

EDINBURGH / LONDON (VG) Valgdagsmålingen viser at De konservatives blir klart større enn Labour.

 • Atle Jørstad Wergeland
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Meningsmålingene har i flere uker vist at det er svært jevnt mellom Labour og De konsvervative, og dermed umulig å spå hvem av David Cameron og Ed Miliband som blir statsminister.

Rett etter valglokalene stengte klokken 23 norsk tid kom den eneste valgdagsmålingen, som viser at De konservative har gjort det langt bedre enn det kunne se ut som i forkant.

En av Storbritannias mest kjente politiske kommentatorer, Tony Travers ved LSE, ble overrasket over resultatet av valgdagsmålingen.

– Dersom dette stemmer er det skuffende for Labour, og bedre enn forventet for De konservative, sier Travers til VG i det resultatene kommer opp.

Ekspertene er imidlertid uenige om resultatene, om de stemmer med virkeligheten, utelukker at Ed Miliband kan ende opp med å danne regjering.

Valgdagsmålingene har ved de siste valgene vært svært nøyaktige – i 2010 traff man eksakt på antall seter vinnerne i De konservative endte opp med, skriver BBC.

Slik er valgdagsmålingen, ifølge Sky News og BBC (forrige valg i parentes):

De konservative: 316 (306)

Labour: 239 (258)

LibDems: 10 (57)

Ukip: 2 (0)

SNP: 58 (6)

Greens: 2 (1)

Plaid Cymru: 4 (3)

Andre: 19 (19)

Dagens første resultater:

Labour vant det første setet, i Houghton & Sunderland, og har også tatt setene i Sunderland Central og Washington & Sunderland West. Alle disse var ansett som sikre seter for Labour.

Overraskende

– Min første reaksjon er at det ser ut som om De konservative har tatt mange stemmer fra Liberaldemokratene, mens Labour har gjort det dårligere enn meningsmålingene tydet på. Så godt valg for Cameron, dårlig for Miliband, og veldig bra for SNP, utdyper han.

Travers påpeker at valgdagsmålingen trolig ikke er like presis som den var ved forrige valg.

– Vi må være forsiktige, men dette er overraskende, sier han.

YouGov har sluppet en meningsmåling i kveld som avviker en god del fra valgdagsmålingen:

– Dette tyder på at statsminister David Cameron fortsetter, men ikke lenger har en flertallsregjering, og må finne en form for koalisjon til å styre fra mindretall, sier Travers’ kollega Patrick Dunleavy.

– Det kan tyde på at mange velgere har vegret seg mot endring i siste øyeblikk, utdyper Dunleavy om at valgdagsmålingen samsvarer så dårlig med de siste meningsmålingene.

EKSPERT: Professor Tony Travers ved London School of Economics. Foto:Nilas Johnsen,VG

– Tilsier folkeavstemning

Han understreker også at Cameron ikke trenger LibDems hvis de får så få medlemmer i parlamentet som dette tyder på.

– Da er det bedre å forsøke seg i mindretall, sier Dunleavy.

Dunleavy sier at britiske velgere generelt er engstelige for det ukjente, og at det kan ha påvirket, ettersom det har vært mye retorikk som har spilt på frykt for de skotske velgerne og SNPs framgang.

– Dersom dette blir resultatet, må Cameron holde løftet om en folkeavstemning om EU. Dersom resultatet der viser at de engelske velgerne vil ut av unionen, mens de skotske vil forbli i EU, så vil det tvinge fram en skotsk folkeavstemning om medlemskap i den britiske unionen. Hvis det skjer, så vil faktisk SNP ha en god sjanse til å få et flertall, gitt at de var så nære i fjor høst, sier Patrick Dunleavy ved LSE til pressen på en valgvake i London.

JOKER: Nicola Sturgeon da hun stemte i dag tidlig. Hun står ikke til valg nå, men er partileder for SNP. Foto:Andy Buchanan,Afp

Giret om

På spørsmål fra VG til de to LSE-ekspertene om å gi en vurdering av Camerons innsats i valgkampen, forklarer de at det først var på slutten den sittende statsminister klarte å gire opp.

– Cameron har gjort det bedre enn vi ekspertene trodde. På begynnelsen syntes jeg De konservative virket for selvsikre og ikke var nok på hugget. Men de kom seg mot slutten, da særlig Cameron kastet jakken og ble tøffere i tonen, sier Travers.

– Cameron har gjort det rimelig bra, men jeg tror ikke dette bare er hans fortjeneste. Jeg tor det handler mer om velgernes vegring mot for store endringer, utdyper Dunleavy.

Åpner for «samme» koalisjon

Sky News-ekspert og tidligere kabinettsekretær Sir Gus O'Donnell åpner for at koalisjonen kan fortsette.

– De konservative kan fortsette med koalisjonen med LibDems, men det blir annerledes. For LibDems er så mye mindre, og får færre ministre. Alternativet er at Cameron fortsetter med mindretallsregjering, sier tidligere kabinettsekretær O'Donnell til Sky News.

– Hva med SNP?

– Det er klart SNP vil si at de har vunnet Skottland. Men de vil da være en del av opposisjonen. Det blir interessant, sier han.

Tallet viser at De konservative kan snakke om å nærme seg majoritet i underhuset, som tilsier 326 seter. 316 seter, som Conservatives får ifølge målingen, er ti flere enn de hadde i 2010. Valgdagsmålingen viser også at SNP tar alle unntatt ett sete i Skottland.

Dersom valgdagsmålingen er helt nøyaktig, kan faktisk De konservative og LibDems fortsette sin koalisjon og fortsette regjeringssamarbeidet.

LibDems hadde 57 seter ved siste valg, og er nå nede på ti, ifølge valgdagsmålingen.

Til tross for at målingen ved sist valg viste seg å være veldig god, var mange skeptiske da den kom. Også denne gangen kan man forvente at valgdagsmålingen blir møtt med en viss skepsis.

Selvsikker

Statsminister David Cameron og kona Samantha så selvsikre ut på vei til sitt valglokale i idylliske Witney i Oxfordshire i morges. Konservative velgere hadde møtt opp for å klappe ham inn til stemmeurnene, men det er fortsatt usikkert om han får en god dag når han våkner på fredag.

Bakgrunn:Slik er Camerons valgkamp

Labour-leder Ed Miliband var førstemann til urnene av partilederne, og møtte opp før lokale hadde åpnet i sitt «sikre sete» i Doncaster North, i ekte Labour-land i Yorkshire.

Les også:Denne bacon-tabben angrer Miliband på

Både Labour og De konservative lå på 35 prosent i målinger i flere britiske aviser i dag, noe som ikke vil gi noen av dem flertall. De skotske nasjonalistene (SNP) ligger derimot an til å gjøre et brakvalg. Og SNP-leder Nicola Sturgeon så da også veldig selvsikker ut da hun avla sin stemme i Glasgow East.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, som er i London for å følge valget, tror ingen får flertall alene, men at Cameron likevel vil ha mest å smile for når stemmene er talt opp fredag.

– Jeg tror de konservative får ca. 290 seter og at Labour får 270 seter. I 2010 stemte meningsmålingene ganske godt både i forhold til prosenter og i forhold til antallet seter. Derfor tipper jeg at De konservative ligger et hestehode foran når vi kommer til fredag morgen, sier Mustad.

Fem ting om valget

Mustad gir deg her en enkel guide til hva som vil avgjøre:

** Slik fungerer det britiske valgsystemet:

– Dette er et enkelt flertallsvalg, det betyr at det er 650 valgkretser i Storbritannia, som er såkalte enkeltmannskretser. Det betyr at hver krets har én vinner, og at det er 650 seter i det britiske underhuset. For å ha flertall må man altså vinne 326 seter.

** Disse partiene tjener mest på valgsystemet:

– De to store, Labour og De konservative, er de som alltid har tjent på dette. Valgsystemet marginaliserer de små partiene og betyr at et parti som for eksempel UKIP, som ligger an til å få opp mot 15–16 prosent i oppslutning, ligger an til å få to eller tre seter. Så her er det ikke noe forhold mellom antall prosent og antall seter i underhuset.

** Slik er EU blitt et nøkkelspørsmål i valgkampen:

– De konservative er presset fra høyrepopulistiske UKIP til å holde en folkeavstemning om EU-medlemskap. Så hvis David Cameron igjen blir statsminister så blir det en ren inn/ut folkeavstemning om EU i 2017, og blir det flertall for det, så kan Storbritannia melde seg ut Den europeiske union.

** Så viktige blir de skotske stemmene:

– Her snakkes det om to unioner: Den europeiske og den britiske unionen. Mange skotter vil ut av den britiske unionen. De hadde en folkeavstemning i september i fjor, og da tapte det skotske nasjonalistpartiet (SNP). Men SNP ønsker en ny folkeavstemning om unionen så fort som mulig. Spesielt hvis Storbritannia skulle melde seg ut av EU, da vil skottene kreve en ny folkeavstemning om sin egen uavhengighet.

** Dette skjer dersom ingen får flertall:

– Da blir det et kaos, og det er ikke de britiske partiene, eller den britiske konstitusjonen, vant til. Her legges det opp til at britene vinker statsministeren inn i Downing Street dagen etter valget, men det kommer ikke til å skje nå, for alt ligger an til et såkalt «hung parliament», der ingen har flertall. Da må de to store finne alliansepartnere å samarbeide med for å se om de klarer å danne enten en flertalls- eller en mindretallsregjering.

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Britene til valgurnene: Fem ting du må vite om dagens valg

 2. Cameron kan trolig styre alene

 3. Hun er det yngste parlamentsmedlemmet siden 1667

 4. Slik er det britiske valgsystemet urettferdig

 5. Britisk valg uten vinnere?

Fra andre aviser

 1. De konservative tror på gjenvalg

  Bergens Tidende
 2. Ligger an til seier

  Fædrelandsvennen
 3. Valgdagsmåling: De konservative klart størst i det britiske valget

  Aftenposten
 4. Seier for De konservative gir folkeavstemning om EU

  Fædrelandsvennen
 5. Cameron spilte strategisk i partilederdebatt

  Bergens Tidende
 6. Seks grafer som forklarer det britiske valget

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no