RØMMER LANDET: Turistene strømmer til flyplassen Enfidha Hammamet natt til lørdag. Mange av dem lå på stranden i Sousse bare noen timer tidligere - da en tunisisk student gikk til angrep med skytevåpen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Turister på vei til å bli evakuert fra Sousse: – Vi vil bare vekk

ENFIDA HAMMAMET AIRPORT/SOUSSE (VG) Natt til lørdag ankom bussene med britiske turister som var i ferd med å bli evakuert fra charterflyplassen cirka fire mil fra Sousse.

  • Erlend Ofte Arntsen
  • Jenny-Linn Lohne
  • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

Det er reiseselskapet Thomson som sent fredag kveld sendte seks fly for å få ut sine reisende raskest mulig etter terrorangrepet som hittil har tatt minst 38 liv. Terrorangrepet fant sted utenfor og på hotellet Imperial i turistbyen Sousse.

Det var tydelig pregede turister som steg ut av bussene.

LES OGSÅ:Matthew kastet seg over forloveden og tok i mot kulene

– Vi vil bare vekk, sier en mann til VG, før han gjentar seg selv og går videre:

– Vi vil bare vekk, mann. Det har vært en lang dag.

Flere andre avviste å snakke med VG.

Mange britiske ofre

Thomsons utsendte kontaktpersoner forklarte de reisende hvilke destinasjoner i England de kunne reise til, nærmest som om det var snakk om å hoppe på en buss.

VGTV:– Vi gjemte oss i to timer

De fleste av dem som ble drept i terrorangrepet i Sousse, var britiske turister, sier Tunisias statsminister Habib Essid.

– Flertallet var briter. Deretter kom tyskere, så belgiere og andre nasjonaliteter, sa Essid på en pressekonferanse natt til lørdag.

Det er tidligere meldt at minst fem briter mister livet i hotellangrepet.

På sykehuset Hôpital Sahloul de Sousse blir flere briter behandlet for skader de fikk i angrepet. Talsperson for sykehuset, Fradj Dridy, opplyser til VG at det er kommet inn 22 pasienter og tre lik til sykehuset. Likene er fraktet til Tunis. Han forteller at det er én tysker, åtte tunisiere, ti briter og tre belgiere blant de skadede. Likene er ikke identifiserte, men er utenlandske, forteller han.

Dridy forteller videre at noen av pasientene på sykehuset behandles for skuddskader, men også andre skader som oppstod i angrepet, samt traumepsykiatri.

BRITISK: Criss Callaghan (62) ble skadet under angrepet i Sousse fredag. Her klemmer hun ektemannen sin fra sykesengen fredag. Foto:Zoubeir Souissi,Reuters

Criss (62) blant de skadede

Det har de siste timene kommet bilder av skrekkslagne briter som er rammet av de dødelige angrepet på Imperial Hotel i turistbyen Sousse. På sykehuset i byen var britiske Criss Callaghan (62) sammen med sin ektemann.

62-åringen ble skadet i terrorangrepet og ligger nå til behandling i sykesengen. Sterke bilder viser henne klemme ektemannen bare timer etter at de ble beskutt. Den sterkt pregede kvinnen tok til tårene da Reuters-fotografen traff henne på sykehuset.

Så langt er det ikke bekreftet at nordmenn er blant de døde eller skadede, ifølge Utenriksdepartementet.

PREGET: 62-årige Criss tørket tårene fra ansiktet da hun ble avbildet på sykehuset i Sousse. Foto:Zoubeir Souissi,Reuters

Men flere nordmenn oppholdt seg i området. Reiseoperatøren Detur oppir at 114 nordmenn har reist med selskapet til Sousse i Tunisia.

IS-angrep

Det var ved 13.30-tiden at en tunisisk student begynte å skyte målrettet mot turister på solsengene. Massedrapsmannen gikk deretter inn i Hotel Imperial via bassengområdet. Også der skal han ha drept turister.

Terrorgruppen IS har tatt på seg ansvaret for angrepet. De betegner gjerningsmannen som «vår bror».

Mer om

  1. Tunisia

Flere artikler

  1. Her er den mistenkte Tunisia-terroristen

  2. Frykter nye terrorangrep i Tunisia: – Faren er ikke over

  3. Terroren rammet tre generasjoner av samme familie: Dette vet vi om ofrene i Tunisia

  4. Reuters: 37 drept i angrepet mot turisthotell i Tunisia

  5. Tunisia-terroristens far: - Jeg ble rystet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder