Mohamed Morsi dømt til døden

Den tidligere egyptiske presidenten er dømt til døden for å ha rømt fra fengsel.

  • David Bach
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Egypts avsatte president Mohamed Morsi er sammen med 105 andre dømt til døden av en egyptisk domstol, melder nyhetsbyrået AP. Han dømmes for sin rolle i en masserømning fra egyptiske fengsler i 2011.

Morsi ble avsatt under et militærkupp i 2013, og har siden vært i husarrest. Han var tidligere leder for Det muslimske brorskap, og er ble i april dømt til 20 års fengsel for

å ha oppfordret til voldsomme handlinger, og for sin rolle i drapene på demonstranter i 2012.

Morsi var Egypts første folkevalgte president etter at hans forgjenger, Hosni Mubarak, ble styrtet i 2011.

Endelig avgjørelse 2. juni

Saken sendes nå videre til Egypts stormufti, som skal gi sitt råd til dødsdommen, i tråd med egyptiske lover. Stormuftiens råd er ikke juridisk bindende. Deretter vil domstolen komme med en endelig avgjørelse 2. juni.

Mange av Mursis medtiltalte er palestinere som skal ha samarbeidet med Hamas på Gazastripen. Flere av dem var ikke til stede da dommeren kunngjorde dommen lørdag. Selv satt Mursi i et bur i rettslokalet, ifølge NTB.

Landets sittende president Abdel Fattah al-Sisi forbød den moderat islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap etter at han kuppet makten fra president Morsi sommeren 2013.

Hundrevis dømt til døden

Flere tusen tilhengere av Brorskapet er siden fengslet, og mange hundre medlemmer er dømt til døden i summariske rettssaker.

Journalister og sekulære aktivister som ledet an i protestene mot Hosni Mubarak våren 2011, er også satt bak lås og slå.

Al Jazeera, som eies av Qatar, er blitt forbudt i Egypt etter dekningen av uroen i landet. Forholdet med de to landene var allerede da blitt kraftig forverret etter kuppet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder