MÅTTE NED I WIEN: Her står det bolivianske presidentflyet i Østerrike etter at en rekke europeiske luftrom ble stengt onsdag kveld. Foto: REUTERS

Bolivia om nødlandingen: - Ordrene kom fra USA

Bolivias FNs-ambassadør mener at amerikanske myndigheter beordret flere europeiske land til å stenge president Evo Morales' fly ute fra deres luftrom - alt for å hindre at spionsiktede Edward Snowden får asyl.

Artikkelen er over seks år gammel

Flightradar24.com - Live flight tracker!

Den bolivianske regjeringen raser mot både Franrike, Portugal, Italia og Spania etter det de hevder var en utestengning fra deler av europeisk luftrom.

Det hele skal ha skjedd da flyet som fraktet den bolivianske presidenten Evo Morales fra et møte i Russland, ble utestengt fra landenes luftrom for mellomlanding på vei hjem. Til slutt måtte presidentflyet lande i Østerrike. Onsdag formiddag forlot reisefølget landet, nyhetsbyrået AP.

Årsaken skal ha vært mistanke om at Snowden var om bord på flyet, noe utenriksminister David Choquehuanca kaller «en kjempeløgn».

Utenriksministeren raser og hevder presidentens liv ble satt i fare som følge av det han sier var en nødlanding. Presidentflyet fløy over Polen, Tsjekkia og Østerrike, men på vei inn i italiensk luftrom var det stopp. Etter planen skulle flyet ha fylt drivstoff i Portugal.

- Løgn

MØTTE PRESSEN: Evo Morales kom ut fra VIP-området i Wien for å snakke med journalistene som har samlet seg der. Foto: REUTERS

Myndighetene i Østerrike opplyser at Snowden ikke var om bord da flyet landet i Wien, melder AP.

- Vi vet ikke hvem som kom opp med denne løgnen. Vi vil uttrykke vår misnøye fordi dette satte presidentens liv i fare, sier Choquehuanca.

President Morales som hadde deltatt på en møte i Moskva, sa tirsdag at landet vil vurdere å gi asyl til Snowden.

Italia, Frankrike og Portugal skal nå ha fjernet sine restriksjoner for flyet, men Bolivia venter fortsatt på flytillatelse fra Spania.

Fastlåst situasjon

Snowden har sittet i transittområdet på flyplassen Moskva i over en uke. Bolivia er ett av de 21 landene Snowden har søkt om asyl i.

Det franske utenriksdepartementet ville natt til onsdag ikke kommentere saken. Begrunnelsen som ble gitt til presidentens fly var at det hadde oppstått uspesifiserte tekniske problemer.

Faren til Snowden har skrevet et brev til sin sønn der han roser ham for avsløringene om USAs overvåking og framholder at han er en moderne helt.

Faren mener den 30 år gamle spionsiktede sønnen forsøker å redde amerikanerne fra en tyrannisk regjering.

- Det du har gjort og gjør har vekket folket opp fra en dyp dvale Kongressens oppmerksomhet om etterretningstjenesten, skriver faren Lon Snowden i brevet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder