ETTERFORSKNING: Personene som torsdag ble funnet omkommet i en forlatt lastebil ved en motorvei i Østerrike, ble fredag fraktet til rettsmedisinsk institutt i Wien. Det antas at de fleste av ofrene er fra Syria.

ETTERFORSKNING: Personene som torsdag ble funnet omkommet i en forlatt lastebil ved en motorvei i Østerrike, ble fredag fraktet til rettsmedisinsk institutt i Wien. Det antas at de fleste av ofrene er fra Syria. Foto:Heinz-peter Bader,Reuters

Syrere frykter for slektninger: – Vi har ikke hørt fra dem på tre dager

Utenfor Rettsmedisinsk institutt i Wien står det to unge syrere og venter. De frykter slektningene deres er blant de 71 som ble funnet døde i en forlatt lastebil i Østerrike.

  • Cathrine Ekehaug
  • Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har ikke hørt fra dem på tre dager. Sist vi hørte fra dem var de i Ungarn, sier en ung syrisk-kurder til nyhetsbyrået Reuters.

Slektningene han savner er søskenbarnet hans, og ektefellen til et annet søskenbarn.

– Det verste er at vi forsøkte å kontakte menneskesmugleren i Ungarn, som etter planen skulle frakte dem til Østerrike. Men han har skrudd av telefonen, sier han skjelvende og med tårer i øynene til Reuters.

Bakgrunn: Skrekkfunn ryster Østerrike: – Det verste massemordet siden krigen

Jobber med å fastslå dødsårsaken

Fredag morgen ble det kjent at mer enn 70 personer er funnet døde i den forlatte lastebilen. Østerrikske myndigheter tror at mange av de omkomne, blant dem fire barn, var syrere, fordi de har funnet et sett med syriske id-papirer.

Det er antatt at ofrene døde av oksygenmangel. Rettsmedisinere jobber nå døgnet rundt med å identifisere ofrene, og med å endelig fastslå dødsårsaken.

– Obduksjonene kan ta noen dager, sier statsadvokat Johann Fuchs ifølge statskanalen ORF.

– Det er en logistisk utfordring å obdusere et slikt antall lik, fastslår han.

Han vil ikke bekrefte om det er spor på veggene i lasterommet etter forsøk på unnslippe, slik flere østerrikske aviser har spekulert i fredag.

– Det kan også dreie seg om spor etter et uhell, sier politisjefen i delstaten Burgenland.

Les også: Tysk avis: Lastebilen var lufttett

DØDSFERDEN: Mer enn 70 døde flyktninger ble funnet inne i denne lastebilen. Trolig startet ferden i Ungarn onsdag, før bilen ble funnet langs motorveien i Østerrike torsdag ettermiddag. Foto:Heinz-peter Bader,Reuters

Menneskesmuglere skal ha stått bak

Det grufulle funnet ble gjort torsdag, etter at politiet fikk melding om en lastebil som sto parkert langs motorveien A4, mellom Neusiedl og Parndorf, i Østerrike.

Politiet jobber trolig etter en teori om at ofrene kan ha vært døde i opptil to døgn, altså at de var døde før de krysset grensen til Østerrike.

Flere er pågrepet, men ungarsk og østerriksk politi ga fredag ulike opplysninger om hvor mange som totalt er pågrepet, og hvilken nasjonalitet de har, skriver NTB.

Østerriksk politi har opplyst at sju personer ble pågrepet natt til fredag i Ungarn, men at fire av dem senere ble løslatt. En av de tre pågrepne er en bulgarer av libanesisk opprinnelse, og er registrert som eier av lastebilen. De to andre, den ene bulgarer, den andre med ungarsk ID-kort, mistenkes for å ha kjørt bilen.

Ungarsk politi opplyser på sin side at det er fire personer som er pågrepet; tre av dem er ifølge politiet bulgarere, mens den fjerde er afghaner. I tillegg er 20 avhørt.

De som eier bilen og de som kjørte den, anses for å være blant fotsoldatene i et organisert menneskesmuglingsnettverk. Ifølge AFP skal fire pågrepne møte i retten i Ungarn lørdag ettermiddag.

NOAS: Europa må finne felles flyktningsløsning

FN kaller inn til krisemøte

FNs generalsekretær sier i en uttalelse at han han er «horrified and heartbroken» etter de siste dagenes nyheter om tap av menneskeliv i Middelhavet og i Europa.

Har du lest? Opptil 200 fryktes omkommet i forlis i Middelhavet

– Dette er en tragedie og det kreves en kollektiv, målrettet og bestemt politisk handling, sier generalsekretær Ban Ki-moon, som legger til at det er krisetider for verdens solidaritet.

Han understreker at det høye antallet flyktninger og migranter er et symptom på dypere, mer underliggende problemer.

– Krigen i Syria, for eksempel, har nettopp manifestert seg ved en veikant i Europa, sier han.

FN vil kalle inn til et toppmøte om flyktningskrisen under hovedforsamlingen i september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder