BRÅK: Foreldre og andre voksne i Stokholms-forstaden Husby tar grep for å forsøke å få en slutt på uroen. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix

Innbyggere mobiliserer mot Stockholm-opptøyer

Etter tre netter med branner, steinkasting og hærverk, har innbyggere i Husby gått sammen med politiet for å forhindre ny uro i Stockholms-forstaden.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


- Det beste man kan gjøre er å la sivilsamfunnet stille opp og vise at dette ikke er greit. Det har betydelig større slagkraft enn at politiet eller politikere snakker om hvordan det skal være, sier Jörgen Karlsson, sjef for det lokale politiet.

Onsdag hadde både foreldregrupper, ulike foreninger og organisasjoner meldt sin interesse for å mobilisere fram mot kvelden. Med et stort antall voksne ute i gatene håper man at bråkmakerne vil miste lysten til å lage mer uro.

Ny uro

Natt til onsdag ble fem personer arrestert etter nye uroligheter i hovedstadsområdet, men ingen så ut til å ha kommet til skade. Biler ble satt i brann både i Husby vest for Stockholms sentrum og i Jakobsberg lenger nord.

Også i bydelene Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg, Kista og Tensta ble det satt fyr på biler. I Fittja sør for bykjernen tente maskerte menn på flere kjøretøyer på en parkeringsplass og på en konteiner ved den lokale T-banestasjonen.

Én person er siktet etter mordbrannparagrafen i svensk straffelov, for å ha satt fyr på kunst- og håndverkssenteret Husby Gård. Til sammen ble åtte personer pågrepet natt til onsdag, opplyste politiet.

Kritikk av Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt har fått mye kritikk for å ha vært sen med å vise sin holdning til uroen.

- Det er farlig for politikere å gi inntrykk av at de lever i en verden fjernt fra velgerne, de såkalte vanlige menneskene, skriver Svenska Dagbladet, som regnes for å stå Reinfeldts parti Moderaterna nær.

- I helgen var Reinfeldt på finalen i Melodi Grand Prix, på VM-finalen i ishockey og på McDonald's, påpeker avisen.

Reinfeldt, som onsdag var i Brussel, ville ikke svare på kritikken, men sa bare at alle har et ansvar for å gjenopprette ro og orden.

- Det er det man ønsker, både i Husby og i andre forsteder, sa Reinfeldt på et pressemøte.

- Det er viktig å huske at det å brenne naboens bil ikke er et eksempel på ytringsfrihet, det er pøbelvirksomhet. Det er viktig å bevise at vi ikke lar oss styre av voldsmenn, la han til.

- Neppe etnisk

Mange av ungdommene som er med på opptøyene i Stockholm, har utenlandsk bakgrunn og er verken i arbeid eller under utdanning. Kommentatoren Johan Schück i avisen Dagens Nyheter tror det er for enkelt å peke på etnisk opprinnelse som hovedgrunn til uroen.

- Etnisk bakgrunn spiller en rolle, men er ikke i seg selv avgjørende. Det fins mange bydeler der en høy andel av innbyggerne er født utenlands, men der det ikke bryter ut sosial uro, skriver Schück.

Kriminologen Jerzy Sarnecki sier arbeidsledighet, dårlige skoleresultater, mangel på framtidstro, følelse av avmakt og aversjon mot samfunnet og spesielt politiet, ligger bak.

- Det finnes tusen problemer som ligger i bunn og som skaper forutsetninger for pøblene til å sette i gang, sier han.

Skremt tiåring

Kåvan Jahan Mahan i Husby er bare ti år gammel, men har allerede lært seg å låse døren tidlig og holde vinduene stengt mot brannrøyk.

- Brennende biler er jo slikt man ser i filmer fra Amerika, det er uvirkelig og ganske trist, sier han til Dagens Nyheter.
- Når jeg ser ungdommene som herjer, syns jeg de er kjempeekle. Kameratene mine syns de ligner mafiafolk og er kule, men det syns ikke jeg, forteller Kåvan, som allerede har begynt å tvile på om det fins noen framtid i Husby.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder