FORTVILET: I leiligheten på Oslos østkant sitter halvbroren (39) til 14-åringen. Han er bekymret for lillebroren sin.

FORTVILET: I leiligheten på Oslos østkant sitter halvbroren (39) til 14-åringen. Han er bekymret for lillebroren sin. Foto:KRISTER SØRBØ,VG

Oslo-gutt (14) dukket opp i krigsvideo fra Irak: Storebror: – Visste ikke at broren min kjemper mot IS

Storebroren til den 14 år gamle gutten ble svært overrasket da han så sin egen lillebror i militæruniform.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge broren var det i 2008 at Oslo-gutten ble tatt ut av skolen, og dro sammen med sin far til Syria. På grunn av krig ble familien for to år siden nødt til å flykte til Irak.

Søndag kveld viste TV 2 en video som viser 14-åringen i militærklær, mens han holder skytevåpen. Han forteller at han kjemper sammen med sin far mot terrorgruppen IS.

På spørsmål om hva han gjør i Irak, svarer 14-åringen følgende:

– For å praktisere jihad.

Faren er angivelig leder for en av Iraks store shiamilitser, som kjemper mot IS.

– Jeg har norsk statsborgerskap. Jeg kom hit etter innkalling fra den høyeste religiøse lederen. For å delta i jihad, sier faren, ifølge TV 2.

Bror: - Sint på far

I en leilighet på Oslos østkant sitter den 39 år gamle halvbroren til 14-åringen. Eldstegutten hans er bare ett år eldre enn halvbroren som kriger i Irak.

– Jeg ville aldri sendt min sønn til Irak. Vi kommer ikke til å reise ned. Der er det krig og vi ønsker ikke å utsette oss for farer. Jeg liker ikke krig, og jeg håper det snart blir fred, sier 39-åringen til VG.

Han forteller at han ikke visste at broren kjempet mot IS før han så TV-innslaget på TV 2 søndag kveld.

– Jeg visste at han likte å kle seg i militærklær, men jeg visste ikke at han kjempet. Det er ikke riktig at en gutt på 14 år skal krige. Han er en barnesoldat, og for det er jeg sint på faren min. Men jeg kan fortsatt ikke forstå det, og spør meg selv om videoen kanskje er falsk.

– Hva kommer du til å si til faren din når du snakker med ham?

– Han er et voksent menneske. Hva skal jeg si?

–Er du bekymret for faren og broren din?

–Ja. Jeg bekymrer meg for dem. Jeg er redd for at de skal bli drept eller såret, men det er ikke noe jeg får gjort. Det som skjer det skjer.

Han forteller at faren og brorens pass har gått ut, og at de trolig ikke får kommet seg hjem igjen.

Mens VG er på besøk i leiligheten viser en arabisk nyhetskanal bilder av den drepte journalisten Kenji Goto, som ble halshugget og drept av terrorgruppen lørdag kveld.

– Det er grusomt det IS gjør. De er farlige. Det faren min gjør i Irak er bra, men han skulle ikke latt broren min kjempe. Det er feil.

– Beklageligvis ikke uvanlig

Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets høgskoles mediegruppe. Foto:FORSVARET,

Ifølge kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole er det svært uvanlig at barn fra den vestlige verden sendes for å kjempe i krig.

– I borgerkrigen i Syria og i Irak er dette beklageligvis ikke så uvanlig, men jeg kommer ikke på tilsvarende eksempler på at de unge kommer fra Vesten, sier han til VG.

Gundersen forklarer at barnesoldater blir ansett som lett påvirkelige, uredde og dermed lettere å ha kontroll over.

– De brukes til alle mulige typer soldattjeneste, men siden barn er lett påvirkelige, kan de også bli brukt i mer risikofylte oppdrag, til og med selvmordsoppdrag. Dette er kynisk bruk av barn som blir utnyttet av voksne og autoritetspersoner, sier Gundersen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder