Drapsmannens eiendeler brent

Flere tusen har fått psykologhjelp

KAN BLI REVET: I dette huset bodde Adam Lanza sammen med sin mor, som han drepte i forkant av skolemassakren. Nå vil aktivister rive huset. Foto:AP,

To år siden Sandy Hook-massakren: Nå vil innbyggerne rive Adams (20) hus

Den lille byen Newtown i Connecticut er fortsatt sterkt
preget av skolemassakren som førte til at 20 barneskolebarn aldri fikk vokse opp.

 • Bjørn-Martin Nordby
 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fem år gammel

Søndag har det gått to år siden Adam Lanza tok seg inn på Sandy Hook Elementary School, utstyrt med en halvautomatisk rifle og en Glock-pistol. Kaldblodig gikk han fra rom til rom og henrettet barn i seks- og syvårsalderen, samt flere lærere.

Til slutt rettet han våpenet mot seg selv. I ettertid, gjennom flere rapporter, har grusomme detaljer og bilder fra etterforskningen blitt gjort kjent. Fortsatt er det store spørsmålet hva motivet for ugjerningen var.

Skolemassakren rystet en hel verden, og gjorde at våpendebatten i USA for alvor blusset opp igjen. Tidligere denne uken kom en rapport som viste at det var gjennomført 95 skyteepisoder på amerikanske skoler siden Sandy Hook-massakren.

De har skjedd i 33 stater, og i 23 av episodene ble minst en person drept. 45 mennesker har mistet livet i epsidoene, og 78 har blitt skadet. Rapporten viser at gjenrningspersonene oftest har tatt med våpenet fra hjemmet, skriver USA Today.

LIVREDDE: Vettskremte barn ble geleidet ut av Sandy Hook barneskole da Adam Lanza startet massakren i Newtown 14. desember 2012. Massakren satte igang en enorm debatt om våpenlovene i USA. Foto: AP,

Bygger ny skole

Sakte, men sikkert har det lille lokalsamfunnet Newtown forsøkt å finne tilbake til hverdagen. Flere tusen av innbyggerne har benyttet seg av psykolog- og terapihjelp, skriver nyhetsbyrået AP, på toårsdagen for massakren.

Mens motivet for massakren fortsatt er ukjent, jobber myndighetene med et oppfølgingssystem som skal strekke seg 12 til 15 år frem i tid, når de yngste overlevende blir voksne.

Arbeidet med å bygge en ny barneskole, etter at den gamle ble revet i fjor, er i full gang.

Jobber med minnesmerke

Lokale myndigheter jobber også med å komme frem til et verdig og permanent minnesmerke for de 20 barna og de seks lærerne som mistet livet på brutalt vis.

En annen ting de må ta stilling til, er hva som skal skje med huset der Adam Lanza og moren hans bodde. 20-åringen drepte moren hjemme i huset før han startet massakren.

I forrige måned overtok byen eierskapet i huset, og alle personlige eiendeler og inventar ble flyttet og brent. Mange av Newtowns innbyggere krever at huset nå rives, men en beslutning er ikke tatt, skriver AP.

Markeres ikke offisielt

Foreldrene til over halvparten av barna som ble drept har ifølge AP gjort grunnarbeidet for søksmål for urettmessig død, men dokumentene skal ikke gi noen indikasjon på hvem de eventuelt vil saksøke.

Familiene har ikke villet kommentere dette.

Som på ettårsdagen for massakren, vil det ikke bli holdt noen offisielle seremonier eller markeringer. Dagen skal heller markeres gjennom personlig refleksjon og erindring, opplyser representanter for skolen til AP.

Mer om

 1. Barneskolemassakren i USA
 2. USA

Flere artikler

 1. Dette er de verste skolemassakrene

 2. Pluss content

  USAs verste masseskyttere

 3. Storbanken J. P. Morgan til krig mot NBC News-profil Megyn Kelly

 4. Kaller opp 107 skoler etter massakre-ofre

 5. Foreldre saksøker radiovert som ikke tror på skolemassakre

Fra andre aviser

 1. Skolestart på nye Sandy Hook

  Fædrelandsvennen
 2. Søksmålet til Sandy Hook-pårørende kan skape store problemer for våpenglade amerikanere

  Aftenposten
 3. Rapport: Newtown-drapsmann isolerte seg på nett

  Fædrelandsvennen
 4. Disse åtte er de verste USA har sett

  Bergens Tidende
 5. Byen der skytevåpen er påbudt

  Aftenposten
 6. Sandy Hook-ofrenes familier saksøker våpenprodusenten

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no