UD NESTE?: Mette Hanekamhaug (27) og Charlotte Thorstvedt (28) vil ha ny jobb. De får hard konkurranse. Foto: VG,

Disse vil bli UDs ansikt utad

Charlotte Thorstvedt og Mette Hanekamhaug er blant søkerne til den profilerte stillingen som kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.

Publisert:

130 menn og kvinner har søkt på prestisjejobben som skal besettes på nyåret.

Fire av dem har fått medhold i at det vil være såpass skadelig for dem dersom navnet blir kjent, at de blir unntatt fra offentligheten.

Men på listen som VG har fått tilgang til står flere andre kjente navn fra norsk samfunnsliv og mediebransje.

Den tidligere Frp-profilen Mette Hanekamhaug er en av dem.

– Jeg mener dette er en kjempespennende og utfordrende stilling, som jeg selvfølgelig har lyst på. Jeg hadde naturlig nok ikke søkt på stillingen hvis jeg ikke var interessert i utenrikspolitikk, eller mente jeg kan gjøre en god jobb, sier Hanekamhaug til VG.

I stillingsutlysningen skriver UD at kommunikasjonsenheten er «ansvarlig for å utforme, tilrettelegge og samordne departementet kommunikasjon. Enheten har blant annet ansvaret for ekstern og intern kommunikasjon, UDs nettsider, sosiale medier og krisekommunikasjon. Enheten administrerer UDs talspersonfunksjon samt to vaktordninger for informasjonsberedskap.»

MANGE SØKERERE:Kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, er fornøyd med søkerlisten. Foto:Mattis Sandblad,VG

– Personen som ansettes blitt et ansikt utad for UD. Den vi ansetter vil gå i turnus som pressetalsperson, og vil ha en klar rolle i forbindelse med kriser. De må være medietrente og takle høyt press, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen til VG.

Politiker og DJ

27 år gamle Hanekamhaug satt på Stortinget for Frp mellom 2009 og 2013. I tillegg til medieerfaring som politiker, har Hanekamhaug blant annet utdannet seg innenfor PR og kommunikasjonsledelse fra Handelshøgskolen BI.

På søkerlisten står det at hennes nåværende stilling er «heltidsstudentent og ekstern konsulent på deltid».

28-åringen Charlotte Thorstvedt står også på listen over søkere.

Hun har tidligere jobbet som modell, designer, DJ og programleder i musikkanalen MTV. I tillegg er hun utdannet antropolog med en mastergrad fra London School of Economics. På søkerlisten står hun oppført som booking og PR-ansvarlig for utestedet «The Villa» i Oslo sentrum.

Hun ønsker ikke å kommentere søknaden overfor VG.

Interessert i ekstern kompetanse

I stillingsutlysningen står det at søkere til stillingen blant annet må ha:

* Høyere utdanning. Særlig relevant erfaring fra stillingens ansvarsområde kan kompensere for utdanningskravet.

* God kjennskap til norsk utenriks- og utviklingspolitikk og forståelse for politiske prosesser.

* Solid erfaring fra informasjons- og kommunikasjonsarbeid.

* Meget gode språkferdigheter i norsk og engelsk både muntlig og skriftlig.

Overland Andersen sier at Kommunikasjonsenheten i UD særlig ser etter noen med ekstern bakgrunn.

– Derfor har vi gått bredt ut. For eksempel er journalister med god forståelse om hvordan pressen fungerer, naturlig nok interessant for oss. Vi ønsker noen som kan gi oss et ekstern blikk, og som har en annen bakgrunn enn mange av oss som jobber der allerede.

– Er du fornøyd med søkerlisten?

– Ja, jeg synes det en god søkerliste. Det er med en viss udmykhet man skal intervjue så mange gode søkere.

MANGE SØKERE: Over 130 personer ønsker jobben i UD. Foto:Mattis Sandblad,VG

Journalistprofiler

Noen av søkerne på listen kommer fra UDs egne rekker:

** Eskil Grendahl Sivertsen, som i dag fungerer i stillingen. Han kommer fra samme stilling i Forsvarsdepartementet, der han har jobbet i flere år.

** Astrid Sehl, som også jobber som kommunikasjonsrådgiver i UD. Under forrige regjering jobbet hun for bistands- og utviklingsministeren. Sehl har bakgrunn som journalist i blant annet VG, og har også jobbet for bistandsorganisasjoner som Flyktninghjelpen.

Blant søkerne er det en rekke navn fra Presse-Norge, blant annet P4s nyhetsprofil Harald Nygaard Kvam, Camilla Berg Hansen fra Dagbladet Magasinet, NTB-journalistene Andreas Bondevik, Roger Severin Bruland i NRK, Dagsrevyen-vaktsjefs Berit Rekaa og tidligere VG- og NRK-journalist Hans Christian Hansson.

Det er også tre av de fire pressekontaktene til Utlendingsdirektoratet (UDI): Therese Bergwitz-Larsen, Andreas Bjørklund og John Olav Kroken.

Blant andre markante navn på listen er informasjonssjef Øystein Stavdal Paulsen i Østfold-politiet, senior kommunikasjonsrådgiver Mari Aftret Mørtvedt i Røde Kors, kommunikasjonsrådgiver Erik Aasheim fra Klima- og miljødepartementet, Hege Kofstad i veteranorganisasjonen NVIO og flere ansatte fra UD-systemet og andre statlige organisasjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder