DREPT: Amerikanske James Foley som jobbet som frilansjournalist for nyhetsbyrået AFP, var i Syria for å dekke borgerkrigen. I 2012 ble han bortført. Nå skal han være halshugget av IS.

DREPT: Amerikanske James Foley som jobbet som frilansjournalist for nyhetsbyrået AFP, var i Syria for å dekke borgerkrigen. I 2012 ble han bortført. Nå skal han være halshugget av IS. Foto:Steven Senne,Ap

Amerikansk journalist skal ha blitt halshugget av IS

Norsk kollega: - Han var modig og dedikert

Den amerikanske journalisten James Foley, som ble bortført i Syria i november 2012, skal ha blitt halshugget av opprørsgruppen IS.

  • Ingvild Sagmoen
  • Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det melder Reuters.

Opprørsgruppen IS har publisert en video som angivelig viser halshuggingen. I videoen skal budskapet være at president Barack Obamas ordre om å angripe IS fra luften er foranledningen til den grusomme handlingen.

VG+:Les historien om hvordan IS-lederen ble verdens farligste

I videoen truer de også med å drepe en annen amerikaner som skal være journalisten Steven Sotloff. Dette avhenger av «Obamas neste avgjørelse». Sotloff skal ha forsvunnet fra Syria i august 2013, skriver The Washington Post.

Videoen ble etter kort tid fjernet fra Youtube.

Denne videoen ble postet på internett nøyaktig et døgn etter at IS postet en annen video der de varslet at de «skulle drukne» USA i blod.

Ble bortført i 2012

Amerikanske James Foley (40) jobbet for nyhetsbyrået AFP, og befant seg i Syria for å dekke borgerkrigen. Den 22. november 2012 ble han bortført av en gruppe væpnede menn i Idlib-provinsen. Han ble tatt sammen med sin sjåfør og tolk, som senere ble satt fri.

BLE BORTFØRT: Dette bildet er tatt 5. november 2012 og viser James Foley ikke lenge før han ble bortført i Syria. Foto:Nicole Tung,Ap

Like etter at bortføringen ble kjent, i januar 2013, gikk familien ut med følgende apell:

- Vi vil at Jim skal komme trygt hjem, eller at vi i det minste skal få snakke med ham for å få vite at han er ok, sa faren, John Foley.

Familien opprettet en nettside med bilder av og opplysninger om Foley, hvor de har bedt om at han skal bli funnet.

Møtte Foley

MODIG: Ayesha Wolasmal møtte James Foley da hun var på jobb i Libya. Hun karakteriserer ham som modig og dedikert. Foto:Privat,

Norske Ayesha Wolasmal møtte James Foley da hun jobbet i Libya som reporter for Dagsavisen i 2011.

- Han fremsto modig og dedikert, samtidig som han var veldig avslappet, sier Wolasmal til VG.

Hun husker særlig en situasjon der han hjalp henne med å levere en sak hjem til redaksjonen i Norge.

- Jeg skulle sende min første eller andre sak og det var min første tur som frilanser. Jeg møtte han på mediesenteret i Benghazi og fikk panikk fordi det ikke var nett, men han gjorde alt han kunne for å roe meg ned. Han var veldig hjelpsom, sier Wolasmal.

Hun ble opprørt da hun på sosiale medier så de grusomme bildene IS har postet fra det som skal være Foleys henrettelse. Foley har vært kidnappet siden november 2012.

- Han dukket hele tiden opp igjen i bevisstheten fordi jeg hadde truffet ham, og det vi hører i dag er helt forferdelig.

Satt fanget i Libya i 44 dager

Foley har også tidligere blitt bortført i Libya, av regjeringsstyrker knyttet til Muammar Gaddafis regime. Det skjedde i april 2011. Han satt fanget i 44 dager før han ble sluppet fri.

I et intervju med The Boston Globe i mai 2011 uttalte Foley at han ikke ville bli husket som «han fyren som ble holdt fanget i 2011» og at han «tror på å være journalist i felt».

Det er ikke kommet offisielle bekreftelser hverken om at Foley faktisk er drept, eller om videoen er ekte eller ikke. Ifølge The Washington Post vurderer amerikansk etteretning fremdeles videoens autentisitet.

LA UT VIDEO: Bilde fra videoen som angivelig viser henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley. Foto:Skjermdump,Ap

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder