RYKTER: Det er ikke bekreftet at Alina Kabajeva, tidligere stjerne i rytmisk sportsgymnastikk, nå politiker, er Vladimir Putins kjæreste. Foto:Reuters,

Rykteflom om Putins helsetilstand

Hva har skjedd med Russlands president Vladimir Putin (62)?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ryktene surrer, sosiale medier er fulle av spekulasjoner – og fortsatt er det ingen Putin å se. Presidenten har ellers for vane å vise seg for russiske TV-seere daglig.

**Er han syk? Ryktene går om alt fra influensa til slag, og sågar at han skulle være død.

**Har han igjen fått trøbbel med ryggen?

**Foregår det en palassrevolusjon i Kreml?

**Har hans kjæreste Alina Kabajeva (31) fått barn?

**Har det noen sammenheng med drapet på opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov nær Kreml nylig?

Prøver å berolige

Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov har hele tiden forsikret alle om at alt er bra med presidenten og at han snart kommer til å dukke opp i offentligheten igjen. Da en Reuters-reporter spurte før helgen, eksploderte Peskov:

– Ja, vi har allerede sagt det hundre ganger. Det er ikke moro lenger, sier han ifølge Reuters.

SISTE BILDE: Dette bildet av Vladimir Putin og Vjatsjeslav Lebedev (sjef for russisk høyesterett) ble lagt ut av Kreml fredag. Men det står ikke noe om når bildet er tatt eller når møtet var. Foto:Ria Novosti,Reuters

Problemet er bare at mange ikke tror ham. Mandag skal Putin etter planen treffe Kirgisistans president Almazbek Atambajev i St. Petersburg, opplyser kremlin.ru.

Det merkverdige i historien er hemmelighetskremmeriet. Om Putin er frisk og alt er bra – så hvorfor er han ikke synlig i offentligheten? Det kunne ha gitt en kjapp slutt på mange av spekulasjonene. Nå blir det bare verre og verre.

Sunnere enn russere flest

Putin er 62 år. Forventet levealder for en russisk mann er 64 år, ifølge CIA World Factbook. Men Putin lever atskillig sunnere enn russere flest. Han rører knapt vodkaen, han trener og holder seg i form. Ansiktet får mindre og mindre rynker for hvert år, og det spekuleres i at han har fått sprutet inn Botox, melder The Guardian.

Presidenten viste seg sist offentlig den 5. mars da han møtte Italias statsminister Matteo Renzi, som blant andre Wall Street Journal omtalte. Siden den gang er det ingen sikre opplysninger om hva han har gjort.

SISTE OPPTREDEN: Dette er siste gang president Vladimir Putin har vist seg offentlig. Det var den 5. mars, da han møtte den italienske statsministeren Matteo Renzi. Møtet foregikk i Kreml i Moskva. Foto:Sergei Karpukhin,Afp

Det begynte med at Putin innstilte en reise til Kasakhstan, så utsatte han et møte med representanter for republikken Sør-Ossetia. De skulle nordover til Moskva for å møte ham der.

Mest oppsiktsvekkende var det at Putin ikke deltok ved det årlige møtet med ledelsen for sikkerhetstjenesten FSB – Putins gamle arbeidsgiver og hans maktbase fremfor noen.

Når var møtet?

Fredag viste riktignok russisk TV både video og stillbilder fra et møte med lederen for høyesterett, Vjatsjeslav Lebedev, ifølge kremlin.ru.

Det skal ha skjedd i presidentens residens Novo-Ogarjevo utenfor Moskva. Men det er ingen opplysninger som viser at møtet skjedde fredag.

Ryktene om et internt oppgjør i Kreml har særlig blitt satt i gang av hans tidligere rådgiver Andrej Illarionov. Han hevder på bloggen sin at Putin er i ferd med å bli avsatt i et palasskupp. Den som skulle ta over, er i så fall den tidligere forsvarsministeren Sergej Ivanov (som snakker perfekt svensk/norsk). Men hvorfor skulle noen tørre å styrte en president som har 80–85 prosent oppslutning i folket?

31 år gammel kjæreste

Det er den sveitsiske tabloidavisen Blick som bringer ryktet om at Putin skal ha dratt til Tessin i Sveits fordi hans kjæreste Alina Kabajeva (31) har født barn på en privat klinikk der. Det er ingen konkrete holdepunkter for påstandene. Kabajeva er tidligere verdensstjerne i rytmisk sportsgymnastikk, og jobber nå som politiker. Hun har lenge vært koblet til Putin, også før han kunngjorde skilsmissen fra sin kone Ludmila, som presidenten var gift med i 30 år og som han har to voksne døtre med (og som visstnok også bor i Sveits).

En annen mulighet er at Putin igjen har trøbbel med ryggen. Han skal ha slitt med en skade som han pådro seg da han for noen år siden kjørte en motorisert hangglider.

Talsmannen Peskov prøver altså å berolige verden. Hans mest kjente uttalelse er denne:

– Alt er bra. Håndtrykket hans er så hardt at det knuser hender.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder