Vurderer å stanse overvåkning av allierte

Her nekter Obama å svare på om han visste om spionasjen

President Barack Obama nekter å si om han visste om at National Security Agency skal ha spionert på mobiltelefoner til flere verdensledere.

  • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over seks år gammel

I et intervju som ble sendt mandag kveld unnlot den amerikanske presidenten å kommentere nyhetene om at National Security Agency skal ha avlyttet mobiltelefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel og gjennomført overvåkning av telefontrafikken i flere europeiske land.

- Jeg vil ikke bekrefte en haug med antagelser som er gjort i media, og jeg vil ikke snakke om hemmeligstemplet informasjon. Men jeg kan si at jeg har bestilt en fullstendig gjennomgang av etterretningsoperasjoner utenfor USA, sier han til nyhetskanalen Fusion.

Kommentar: Tillitsbrudd, men ikke overraskende

Anklagene har forårsaket spenninger mellom USA og flere av deres nærmeste allierte.

- Internasjonalt finnes det færre begrensinger på hvordan våre team fungerer, men jeg har sagt, og jeg sa det faktisk før Snowdens lekkasjer, at det er viktig for oss at etter hvert som teknologien utvikler seg at vi sørger for å gjøre ting på riktig måte og som reflekterer våre verdier.

NÆRE ALLIERTE: Her er Angela Markel og Barack Obama avbildet sammen i Russland i september i år. Foto: Reuters


Må gi grønt lys

Ifølge Washington Post visste Obama ikke om overvåkingen av allierte ledere, blant dem Tysklands statsminister, før i sommer. Dianne Feinstein, som er leder for Senatets etter retningskomité, mener det at presidenten ikke kjente til den angivelige avlyttingen av Merkels mobiltelefon, i seg selv er et stort problem, skriver NTB.

Hun mener at presidenten selv må gi grønt lys, før NSA setter i gang overvåking av stats- og regjeringssjefer i land som er allierte med USA.

- Jeg syns ikke USA bør hente inn telefonsamtaler eller eposter til og fra vennligsinnede presidenter og regjeringssjefer, sier Feinstein.

Merkel og Obama snakket forrige uke i telefonen, og da opplyste Det hvite hus at USA ikke overvåker telefonen hennes og de vil heller ikke gjøre det i fremtiden - uten å kommentere om de har overvåket den tidligere.

Norge i flere møter

I et møte med norske myndigheter i kjølvannet av den amerikanske overvåkningsskandalen stilte det amerikanske Justisdepartementet detaljerte spørsmål rundt den norske lovgivningen på området.

DISKUTERTE: Statsminister Erna Solberg møtte mandag sin svenske kollega Fredrik Reinfeldt i Oslo, der de blant annet drøftet overvåkningsskandalen som har rystet Europa. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix


Mandag bekreftet statsminister Erna Solberg at Norge vil be om et nytt møte med amerikanerne i kjølvannet av de siste dagenes avsløringer i tyske og britiske medier.

- Vår ambassade i Washington vil ta kontakt med amerikanske myndigheter. Vi vil formidle hvilken interesse dette har i Norge og uttrykke den bekymring vi har sett i Norge de siste dagene. Det oppfattes som lite tillitsvekkende at det skal ha foregått overvåkning høyt oppover i det politiske systemet, sier Solberg til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder