Filmet blodbad i protestleir i Kairo

VGTV advarer mot sterke bilder i innslaget

Nye høye dødstall i kamper fredag ettermiddag

KAIRO/OSLO (VG Nett) En video tatt av en tilhenger av den avsatte presidenten Mohamed Morsi viser brutaliteten som råder i Kairo.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De regjeringsstyrte sikkerhetsstyrkene stormet protestleiren ved Rabaah al-Adawiya-moskeen i Kairo onsdag, da mange hundre mennesker ble drept i byen. I løpet av det ni minutter lange opptaket høres mange hundre skudd.

Bildene viser hvordan demonstrantene kaster stein mot militærkjøretøy. Plutselig begynner kulene å suse rundt demonstrantene. Mange av dem rømmer i dekning bak en mur. En blodig og livløs mann blir forsøkt brakt i sikkerhet av andre på stedet.

VGTV: Se innslaget her (NB: Sterke bilder)

Leiren var en av to protestleirer som ble stormet av sikkerhetsstyrkene 14. august, etter at det ble innført unntakstilstand og portforbud, som etter planen vil vare i minst en måned fremover.

Skyting fra begge sider

Kampene i Kairo var ikke slutt med det. Fredag ettermiddag opplyste sikkerhetskilder at omkring 50 personer var drept i hovedstaden. Tusener av demonstranter satte i ettermiddag kursen mot sentrum av byen.

VG har fredag ettermiddag vært vitne til skyting fra begge sider av Nilen - mot Zamalek-øya. All trafikk inn mot sentrum er avsperret. Politiet omringer nå Ramses-plassen og moskeén der. Ingen slipper inn og ut. I tillegg er flere veier sperret av Det muslimske brorskapet - ikke politiet.

Bildespesial: VG på sykehuset i El Farouk
VGTV: Slik var den blodigste dagen på lenge i Egypt

Det egyptiske militærstyret uttaler til statlig TV at de vil «reagere kontant» på ethvert lovbrudd, og det er meldt at sikkerhetsstyrker har brukt tåregass mot demonstranter for å hindre dem i å nå regjeringsbygninger i den nordlige byen Tanta, skriver NTB.

Les også: Politiet stormet likhus i Kairo

25 døde ble båret inn i en moské i nærheten av torget, melder det svenske nyhetsbyrået TTs utsendte fredag ettermiddag.
Til Reuters sier et øyenvitne at 13 døde er båret inn i en moské i sentrum av Kairo.

Bakgrunn: Her står Kairo sentrum i flammer
Les også: Yehia (30) skutt to ganger på halvannen måned

I DEKNING: Morsi-tilhengere søker skjul i nærheten av Al-Fath-moskeen i Kairo. Foto: Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder