I TELEFONEN: Dette stillbilde fra overvåkningsvideoen viser at en mann går mellom kassaapparatene på kjøpesenteret mens han snakker i telefonen. Mannen er den samme politiet tror er den norsk-somaliske 23-åringen. Foto: OVERVÅKNINGSKAMERA

Kilder: Mobiltrafikk tyder på at nordmann ledet angrepet

NAIROBI/OSLO (VG) Undersøkelser av mobiltrafikken til den norsk-somaliske mannen styrker mistanken om at han ledet angrepet mot kjøpesenteret i Nairobi.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Kilder som kjenner etterforskningen sier til VG at mobilanalysene tegner et stadig tydeligere bilde av 23-åringens sentrale rolle.

Etter det VG får opplyst, skal den 23 år gamle mannen også ha ringt til en slektning i Norge under terrorangrepet som kostet 67 mennesker livet.

Hjemme i trygge Larvik sitter familien og ser med sjokk at sønnen og broren deres knyttes til videobilder fra kjøpesenteret, der terroristene planmessig avretter forsvarsløse mennesker.

- Tror han er live

Mannen med blå jakke og grå, blodtilsølte bukser gjennomsøker Westgate-kjøpesenteret med automatgeværet i skyteposisjon.

- Det er ikke han som er terroristen på videoen. Dere må slutte å skrive det. Han er i live og befinner seg i Somalia, det er jeg sikker på. Dette er vondt for oss, særlig når navnet hans skrives overalt, sier søsteren til VG.

Hun vil ikke svare på om noen i familien har vært i kontakt med 23-åringen den siste tiden.

- Jeg vil ikke si noe mer, men det kan hende, sier hun.

Også gamle klassekamerater og bekjente i Vestfold-byen reagerer med vantro. De husker en smilende og høflig gutt som var flink til å ta seg av småsøsknene sine.

- Han sa tidlig at han ville bli lege. Alle kjente ham på skolen, men han hadde få nære venner. Det er uforståelig, sier en tidligere klassekamerat.

Styrket mistanke

PST mener derimot at mistanken mot Larvik-mannen er styrket.

Nå reiser de norske etterforskerne hjem fra Nairobi, men samarbeidet med de kenyanske kollegene fortsetter.

Før helgen gravde myndighetene frem levningene av to terrorister fra det delvis sammenraste kjøpesenteret, sammen med AK 47-automatgevær som ble brukt under angrepet.

De videre undersøkelsene kan gi svaret på om nordmannen er blant de drepte, men etter det VG får opplyst er levningene så ille tilredt at identifikasjonen kan bli vanskelig.

De to terroristene som er funnet døde på senteret vil bli identifisert ved hjelp av DNA, men arbeidet er møysommelig og vil ta tid.

Etter det VG får opplyst, er det kun den norsk-somaliske 23-åringen som med stor grad av sikkerhet knyttes til terrorangrepet, mens identiteten til de tre øvrige terroristene ikke skal være kjent for etterforskningen

Arbeidet med å lete etter omkomne fortsetter ved kjøpesenteret, som fikk store skader i kampene mellom hæren og terroristene.

Teorien om at noen av terroristene skal ha flyktet fra kjøpesenteret i en underjordisk tunnel ansees som tvilsom, blant annet fordi vaktholdet rundt senteret under terrorangrepet ville ha avdekket et slikt rømningsforsøk, får VG opplyst.

I tillegg skal alle våpnene til terroristene ha blitt funnet, noe som også sår tvil om teorien siden man ikke tror at noen av terroristene ville ha flyktet ubevæpnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder