EKSTREMT: En katolsk mann viser tydelige tegn på smerte der han henger spikret til korset i San Fernando fredag. Foto: ERIK DE CASTRO/REUTERS

Filippinske katolikker lot seg korsfeste

Tradisjonen tro lot flere katolikker på Filippinene seg piske og spikre til korset til minne om Jesu lidelser langfredag.

Ritualet fant sted i minst tre landsbyer i provinsen Pampanga, som ligger 70 kilometer nord for Manila, og blir regnet som høydepunktet under landets påskefeiring. Mer enn 85 prosent av innbyggerne på Filippinene er katolikker.

En dansk stuntmann og TV-programleder var blant dusinet menn som ble naglet til korset i San Pedro Cutud, som er hovedstedet for korsfestelser. Lasse Sprang Olsen smilte og bokset i lufta av glede etter å ha blitt ferdig med sin korsfestelse.

Kritisk kirke

VONDT: Jelico Jibe (57) lar seg spikre til et kors i San Matias. Foto: ROMEO RANOCO/REUTERS

Tradisjonen med korsfestelser, som startet i 1962, faller imidlertid ikke i god jord hos Den katolske kirken. Erkebiskop Socrates Villages, leder av de katolske biskopene på Filippinene, har uttalt at troende bør avstå fra å delta i ritualene dersom de utelukkende ønsker å vise seg fram.

- Dersom de gjør dette for at folk skal ta bilder med dem eller for å bli populære, ender dette som en spirituell forfengelighet, sa Villages og la til:

- Vi har blitt lært at det ikke er nødvendig å påføre seg selv lemlestelse når Jesus allerede har gjort det på vegne av alle oss.

Ruben Enaje (53), en pensjonert skilt- og bygningsmaler, ble korsfestet for 28. gang langfredag. Dette har han gjort som et religiøst løfte etter at han kom uskadd fra en fallulykke på jobb i 1986.

Føler Guds nærvær

POPULÆRT: Den spesielle aktiviteten tiltrekker seg mange troende. Her fra San Fernando. Foto: ERIK DE CASTRO/REUTERS

- Det blir veldig stille og jeg føler Guds nærvær, sier han til DPA på spørsmålet om hvordan det føles å henge på korset.

- Jeg kan ikke forklare det, men jeg føler meg trygg og sikker på at alt skal gå bra, la han til.

Mens han hang der sa Enaje bønner både for familien sin og andre mennesker.

Før korsfestelsen gikk mennene i bar overkropp, barføtte, og med hetter over hodet mens de slo seg selv på ryggen med pisker laget av bambuspinner. Andre bar på trekors rundt om i landsbyen eller la seg på det varme fortauet for at andre skulle kunne piske dem på ryggen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder