To drept i antiterroraksjon i Belgia

Politikilde: Vi har unngått et belgisk Charlie Hebdo

Knyttes til IS

Statsadvokaten: Målet var politistasjoner

PST vil undersøke sammenheng

VERVIERS/OSLO (VG) To personer er døde etter en anti-terroraksjon i regi av belgisk politi i byen Verviers. De blir beskrevet som hjemvendte Syria-farere som planla et angrep på belgisk jord.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politiet aksjonerte mot et hus i den belgiske byen Verviers, ikke langt fra grensen til Tyskland. Én person skal også være skadet og er i politiets varetekt.

Enkelte medier har meldt at tre er drept og at tre er arrestert.

En høystående tjenestemann i myndighetenes avdeling for kontraterrorisme sier til CNN at de mistenkte skal ha fått instruksjoner fra den islamistiske gruppen IS.

SISTE: Den belgiske avisen La Libre melder ved 23.30-tiden torsdag kveld at det pågår skuddvekslinger nær Angleur og Amercoeur i provinsen Liége. Det samme melder La Dernière Heure. Det er ikke kjent om dette har sammenheng med antiterror-aksjonen.

– Planla angrep

De drepte skal ha åpnet ild mot politiet under aksjonen, opplyser belgiske myndigheter på en pressekonferanse torsdag kveld. Ingen politimenn skal ha blitt skadet under aksjonen.

– De mistenkte åpnet umiddelbart ild. De skjøt i flere minutter med militærvåpen og håndvåpen mot spesialenhetene fra det føderale politiet før de ble nøytralisert, sier påtalemyndighetens talsperson Eric Van der Sypt under en pressekonferanse torsdag kveld.

Ifølge Van der Sypt skal de mistenkte ha vært nær å utføre et større terrorangrep mot flere politistasjoner.

– De var ekstremt tungt bevæpnet med automatvåpen. Målet var politistasjoner, og angrepet var ventet innen timer eller dager, sa han ifælge nyhetsbyrået AP.

Han opplyste også at aksjonen i Verviers var én av et titalls operasjoner som torsdag kveld ble iverksatt ulike steder i Belgia mot personer som har kommet hjem fra Syria.

PÅ VAKT: Belgisk opprørspoliti blokkerer torsdag kveld gaten Colline i Verviers etter antiterror-aksjonen. Foto:Olivier Hoslet,EPA

Personene som politiet aksjonerte mot skal nylig ha returnert fra Syria og har blitt overvåket i en tid, skriver belgiske medier.

– Ingen forbindelse til Paris

Natt til fredag er det stille i den belgiske byen som ligger i provisen Liège. Gaten ved stedet der aksjonen fant sted, er sperret av. Tungt bevæpnet politi holder området under oppsikt.

Aksjonen ble av de belgiske avisene DH og Le Meuse satt i sammenheng med Paris-terroristen Amedy Coulibaly, som gikk til angrep mot en kosher-butikk i Paris i forrige uke. Dette ble senere avkreftet.

– Det er ingen forbindelse til terrorangrepet i Paris, opplyser imidlertid belgiske myndigheter til landets to største aviser.

Målet for aksjonen skal ha vært tre unge menn som forberedte et angrep «i stor skala» på belgisk jord.

En ikke navngitt politikilde opplyser til Le Meuse at politiaksjonen mot en privatbolig i byen «førte til at de har unngått et Charlie Hebdo».

Den planlagte aksjonen skal ha funnet sted 17.45 lokal tid. Politiet jobber lenge med å sjekke om det var eksplosiver i bygningen.

Foto:,

PST vil undersøke sammenheng

Belgia har hevet det nasjonale beredskapsnivået i enkelte områder i landet. Dette har foreløpig ingen konsekvenser for Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi vurderer trusselbildet fortløpende for å se om dette vil føre til konsekvenser for sikkerhetsbildet i Norge, sier inforådgiver i Martin Bernsen PST til NTB.

– Kan det være noen sammenheng mellom belgiske Syria-farere og norske Syria-farere?

– Det er denne typen forbindelser vi blant annet vil undersøke, sier Bernsen.

Flyktet i Brussel-aksjon

Det ble også gjennomført antiterroraksjonen i flere belgiske byer, hvor målet var å slå til mot Syria-farere som oppholder seg i landet. De skal kunne knyttes til terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

I Brussel skal politiet også ha aksjonert mot andre antatte Syria-farere. Der skal de mistenkte ha klart å flykte, skriver avisen La Libre.

Det skal også ha blitt aksjonert i byen Vilvoorde.

Minst 300 belgiere har reist til Syria. Landet er de europeiske landene med flest fremmedkrigere målt mot befolkningstall.

Skuddsalver og eksplosjoner

Det ble ifølge La Meuse hørt skuddsalver og flere eksplosjoner i Hill Street. Det er flere ambulanser på stedet.

Bilder publisert på Twitter viser politibiler og ambulanser som blokkerer en gate i nærheten av Verviers jernbanestasjon. En video viser at brannen herjer i huset som det er antatt at politiet aksjonerte mot. På den samme videoen høres kraftig skuddveksling.

FULGTE DRAMAET FRA VINDUET: Antiterror-aksjonen kom som lyn fra klar himmel for innbyggerne i den lille byen Verviers. Plutselig gikk det av flere eksplosjoner akkompagnert av kraftige skuddsalver. Foto:PRIVAT,

– Skutt med maskingevær i ti minutter

Folk i nærheten av boligen ble bedt om å holde seg hjemme og skolene i området ble holdt stengt.

– Det ble skutt med maskingevær i ti minutter, sier et vitne til det samme mediet.

– Jeg hørte noe som lignet en eksplosjon, etterfulgt av flere skudd. For øyeblikket kan jeg ikke si mer og jeg våger ikke gå ned for å se hva som skjer, sier et annet vitne til avisen.

Et vitne fortalte til Le Soir like etter at aksjonen ble satt i gang:

– Klokken var 18 og jeg var i bilen utenfor Palais de Justice. Jeg hørte to eksplosjoner og stoppet bilen. Jeg var alene på veien og jeg så to unge nordafrikanske menn mellom 25 og 30 år, kledd i svart og med en svart bag, flykte fra stedet.

Vitnet forteller at de to personene virket å være panikkslagne.

– Da jeg skulle kjøre videre, oppdaget jeg at politiet var overalt, sier det kvinnelige vitnet.

En mann som kaller seg Henrard befant seg i en butikk like ved. Han beskrev ambulanser, en større brann og masse maskerte politifolk.

– Politiet har bedt oss holde oss innendørs og stenge vinduene inntil vi får nærmere beskjed, sier han til RTL.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder