DETONERTE BOMBE: Dsjokhar Tsarnajev (20) sto bak bombene som gikk av ved Boston Marathon sammen med sin 26 år gamle storebror. Foto: AP/AFP Foto: ,

Boston-bomberen funnet skyldig – kan dømmes til døden

NEW YORK (VG) Dsjokhar Tsarnajev (20) er funnet skyldig for å ha stått bak terroren mot Boston Marathon for to år siden. Juryen fant ham skyldig på samtlige 30 tiltalepunkter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

20-åringen var tiltalt på 30 punkter for bombingen under Boston-maratonet i 2013 og for å ha skutt og drept politimannen Sean Collier. Tre personer ble drept og over 260 såret ved mållinjen da bombene gikk av.

Onsdag ble 20-åringen funnet skyldig av den føderale domstolen i Boston på samtlige av de 30 tiltalepunktene, blant annet for bruk av masseødeleggingsvåpen.

17 av de 30 punktene i tiltalen kan straffes med døden - en straff den føderale påtalemyndigheten har begjært.

Flere av de overlevende var til stede i rettslokalet da dommen ble lest opp.

I ukene som kommer skal juryen vurdere straffeutmålingen - og det er der selve kjernespørsmålet i saken ligger: Kommer han til å dømmes til døden eller ikke?

Kan få dødsstraff

Dersom juryen går inn for dødsstraff, kan Tsarnajev bli den første som blir henrettet i Massachusetts siden 1947.

Delstaten avskaffet dødsstraff i 1984, men siden denne saken er løftet til føderalt nivå åpnes det for at 20-åringen kan dømmes til døden.

VG var til stede i starten av rettforhandlingene, og hørte blant annet innledningsforedraget til aktor William Weinreb, som tegnet et bilde av 20-åringen som en iskald morder.

– Tiltalte og hans bror var « partners in crime». De planla dette sammen og de utførte det sammen, sa Weinreb.

BILDESERIE:Se bilder fra ulykkesstedet

Kjørte over storebroren

Tsarnajevs storebror Tamerlan (26) døde på flukt fra politiet flere dager senere, da han ble overkjørt av sin egen bror.

Bombene hadde brødrene laget hjemme, og de utløste hver sin med en fjernstyring fra radiostyrte biler. Tilbake lå tre personer døde:

* Åtte år gamle Martin Richard.

* Den kinesiske utvekslingsstudenten Lu Lungzi (23).

* 29 år gamle Krystle Campbell.

Etter at bombene gikk av dro brødreparet til en lokal matbutikk der tiltalte gikk inn for å kjøpe melk. Etterpå dro han på trening.

DREPT: Fra venstre: Krystle Campbell (29), Lu Lingzi (23) og Martin Richard (8). Foto:Uncredited,Ap

Forberedte seg på å dø

Svært mange av de over 260 skadede fikk skader for livet. Mange av dem mistet en eller flere lemmer, blant dem Rebekha Gregory (27), som vitnet i starten av rettssaken.

– Jeg tenkte at det var dagen da jeg kom til å dø, sa 27-åringen som mistet sitt venstre bein.

Jeffrey Bauman (29) mistet begge beina av den ene bomben. Mens han lå på asfalten og ble klar over hvor skadet han var, fortalte han i vitnemålet at han forberedte seg på å dø.

– Jeg tenkte at jeg hadde hatt et godt liv, at jeg hadde sett verden, hatt gode venner og opplevd mye de 26-27 årene på jorden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder