ANKLAGER: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan anklager deler av opposisjonen for å fabrikkere falske lydopptak av ham og sønnen. Foto: REUTERS

Statsminister anklager opposisjonen for telefonhacking

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan anklager politiske motstandere for å hacke regjeringens telekommunikasjon og forfalske en telefonsamtale mellom ham og sønnen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Erdogan truet tirsdag med straffeforfølgelse av den som har publisert opptak av det som skal være en telefonsamtale der han og sønnen planlegger korrupsjon.

I den angivelige telefonsamtalen planlegger statsminister Recep Tayyip Erdogan med sønnen Bilal hvordan de skal gjemme penger som er skaffet gjennom korrupsjon.

Men en rasende Erdogan sa i en tale til nasjonalforsamlingen tirsdag at samtalen er falsk, kalte den for «en skammelig og forrædersk montasje» og indikerte at stemmen hans og stemmen til sønnen Bilal var blitt klippet og limt sammen.

Bestikkelser

Erdogan sa ikke direkte hvem han mener står bak, men lot det skinne tydelig gjennom at han anklager et nettverk som ledes av hans tidligere allierte, men nå politiske motstander, den islamistiske geistlige Fetullah Gulen.

Gulen på sin side avviser via sin advokat å ha noe med opptaket å gjøre.

Opptaket er én av en rekke lekkasjer som er publisert på internett, der ledere i Tyrkia tilsynelatende er involvert i bestikkelser.

Opptaket hevdes å ha blitt gjort i desember, samtidig som tyrkisk politi gjennomførte en rekke arrestasjoner av personer i kretsen rundt sentrale regjeringsmedlemmer, siktet for korrupsjon.

Demonstrasjoner

Misnøyen med Erdogan har økt i takt med at korrupsjonssaken har vokst, og tirsdag kveld demonstrerte flere tusen tyrkere i Istanbul med krav om at Erdogan må gå av.

Opprørspoliti tok til slutt i bruk vannkanoner og tåregass for å spre demonstrantene, som ropte slagord som «Erdogan er en tyv» og «regjeringen må gå».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder