Øyevitne til VG: – Han ble skutt seks ganger

Ansatt i butikken: – Mannen trakk kniv mot politiet

Nok en afroamerikansk mann skutt av politiet i St. Louis

ST. LOUIS (VG) En afroamerikansk mann (23) er skutt og drept av politiet i St. Louis - ikke langt fra der Michael Brown (18) ble drept av en politimann forrige lørdag.

 • Cathrine Ekehaug
 • Marianne Vikås
 • Thomas Nilsson

Artikkelen er over fem år gammel

Hendelsen skjedde nord i St. Louis i Missouri tirsdag kveld norsk tid. VG var på stedet cirka én time etter at drapet skjedde utenfor et lite supermarked i en del av storbyen som er befolket av mange afroamerikanere.

Ifølge politiet stjal 23-åringen energidrikker og konditorvarer fra butikken. Han skal ha truet politiet med kniv før han ble skutt.

VG snakket med en kvinne som ble øyenvitne til hendelsen. Hun sier at det var to politimenn som kom til stedet etter naskingen. Ifølge kvinnen ble 23-åringen skutt seks ganger i overkroppen.

– De kunne skutt han i beinet eller andre steder. Hvite folk stjeler hele tiden, de havner i fengsel, men det er bare afroamerikanske menn som blir skutt, sier hun til VG.

– Det så ut som de prøvde å drepe ham, fortsetter hun.

Ifølge NBC skal politiet ha avfyrt skuddene da 23-åringen var omtrent en meter fra dem.

Mange sinte mennesker på åstedet

Denne hendelsen fant sted kun skes kilometer unna Ferguson - bydelen hvor 18 år gamle Michael Brown forrige lørdag ble skutt og drept av en politimann.

DEMONSTRERER: Ti dager etter at 18-årige Michael Brown ble skutt og drept, ble en nye afroamerikansk mann drept av politiet. Foto:Thomas Nilsson,VG

I ti dager har tusenvis demonstrert mot politiet etter drapet, og kveld etter kveld har demonstrasjonene utviklet seg til voldelige opptøyer.

Da VG kom til åstedet i bydelen i St. Louis jobbet kriminalteknikere fremdeles på stedet. Politiet hadde satt opp mange sperringer rundt. Utenfor sperringene samlet det seg raskt mange afroamerikanske innbyggere i nabolaget. De var sinte og opprørte, og til tider minnet det om en lynsjestemning mot politiet.

SPENT STEMNING: Store mengder afroamerikanske innbyggere har samlet seg rundt åstedet hvor en 23 år gammel mann tirsdag ble skutt og drept av politiet. Stemningen er svært opphisset. - Vi har advart mot dette, sier en av dem. Foto:Thomas Nilsson,VG

Det tok ikke lang tid før politiet trakk seg helt ut, og fjernet sperrningene. Ved midnatt norsk tid er det kun noen få politibiler igjen.

– De skal beskytte oss, ikke ta livet av oss. Når du har tittelen politimann, må du ikke tro at du er over alle andre, sier en av de oppmøtte til VG.

– Folk må våkne og se hva som foregår, fortsetter han.

Stjal fra en butikk

På en pressekonferanse tirsdag opplyste politisjef i St. Louis, Sam Dotson, at den 23 år gamle mannen oppførte seg uberegnelig, og gikk frem og tilbake i gaten etter at politiet kom til.

ÅSTEDET: Utenfor denne butikken ble en 23 år gammel mann skutt av politiet tirsdag, etter å ha truet politiet med kniv. Foto:Thomas Nilsson,VG

Politimennene hadde ifølge Dotson beordret mannen flere ganger til å slippe våpenet, men da skal mannen ha svart «Skyt meg nå. Drep meg nå», skriver NBC.

VG har snakket med en av de ansatte på supermarkedet, som var på jobb da skytingen skjedde. Han vil ikke stå frem med navn og bilde, men sier at 23-åringen stjal fra butikken, og at politiet derfor kom.

– Han trakk en kniv mot politimennene, en liten kniv, og gikk mot dem. Politimenenne ropte «Stopp! Ikke kom nærmere». Så skjøt de ham, sier mannen til VG.

Ifølge den ansatte skjedde skytingen rett utenfor butikken som ligger i et veikryss midt i et nabolag. VG har snakket med flere i nabolaget som sier at 23-åringen nylig hadde mistet et nært familiemedlem.

Frykter ikke nytt Ferguson

Kommunepolitiker i St. Louis, Antonio French, har den siste uken aktivt oppdatert om situasjonen i Ferguson via sin Twitter-profil.

Han sier til NBC tirsdag at han har mye større tiltro til politiet i St. Louis enn politiet i Ferguson.

– Jeg tror dette er en annen situasjon, som er mye bedre håndtert. Dette er ikke Ferguson, sier han til NBC.

Drapet på Michael Brown har ført til svært voldelige opptøyer i Ferguson, som er en forstad til St. Louis, de siste ti dagene. Natt til tirsdag ble to menn skutt i kamper mellom politi og demonstranter i byen.

PROTEST: Innbyggerne strømmet til åstedet etter drapet for å vise sin avsky mot politiet. Foto:Thomas Nilsson,

Misnøye med politiet

Misnøyen mot politiet i Ferguson er stor etter at Michael Brown ble drept forrige lørdag.

De fleste innbyggerne i Ferguson er afroamerikanske, men av en politistyrke på 53 mennesker er 50 hvite amerikanere, og bare tre afroamerikanske. Mange føler dette gir en skjev fordeling, og flere anklager politiet for rasisme.

I går kom obduksjonsrapporten av Michael Brown, som viste at han ble skutt seks ganger. Ett av skuddene traff han i hodet.

Mange VG har snakket med kaller det en ren henrettelse, ettersom Brown var ubevæpnet og ifølge vitnebeskrivelser stod på knærne med hendene over hodet da han ble skutt.

Officer involved shooting in the sixth district. Suspect brandished knife at @slmpd officers. No officers injured. Investigation is ongoing.

Les også

 1. Ferguson: To menn skutt i kamper mellom politi og demonstranter

  FERGUSON (VG) To menn ble skutt da illsinte demonstranter tirsdag barket sammen med politiet i nye opptøyer som følge…
 2. VG til stede under minnemarkering i Ferguson: Moren gråt for drepte Michael (18)

  FERGUSON (VG) Hundrevis av mennesker møtte opp i kirken for å vise sin respekt for drepte Michael Brown (18).
 3. FN ber USA skåne demonstranter i Ferguson

  Amerikansk politi må respektere borgernes til å demonstrere. Det krever FN-sjefen mens nasjonalgarden står klar til…
 4. Michael (18) skal ha blitt skutt seks ganger

  Den ubevæpnede tenåringen Michael Brown skal ha blitt truffet av minst seks skudd, avfyrt av politiet i St. Louis.
 5. Brown-familien mener obduksjonen holder til pågripelse

  Den uavhengige obduksjonen av Michael Brown gir tilstrekkelig bevis for å pågripe og sikte politimannen som drepte…
 6. Nasjonalgarden settes inn i Ferguson etter massive opptøyer

  FERGUSON (VG) Nasjonalgarden settes inn etter at det mandag morgen pågikk nye, voldelige opptøyer som følge av drapet…

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Ferguson: Demonstranter kastet flasker mot politiet

 2. Nyhetsbyrå: Ubevæpnet tenåring ble skutt og drept av politiet: Minnestund endte i voldelige opprør og hærverk i gatene natt til mandag

 3. Gertrude (75) ble vitne til politidrapet i USA: – Jeg hørte minst åtte skudd

 4. Opptøyene i USA: Denne videoen gir frykt for nye opptøyer

 5. Tusenvis samlet til avskjed med Michael Brown: Trøstet og støttet familien

 6. Beslutning om drapet på Michael Brown (18) er klar: Ferguson-demonstranter rev ned sperringer inn til politistasjonen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder