FLYLEGENDE: Amelia Earhart foran et fly av typen Lockheed Electra 10E like før hun skulle fly jorden rundt i 1937. Foto:,Ap

Hevder å ha funnet del av Earharts fly

Hva skjedde egentlig med flypioneren Amelia Earhart?

  • Geir Arne Kippernes

For flere tiår siden ble en aluminiumsplate funnet på en ubebodd øy i Stillehavet.

Onsdag gikk en forskergruppe ut og sa at de mener at metallbiten stammer fra Amelia Earharts fly, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den amerikanske flyveren og hennes navigatør Fred Noonan forsvant sporløst i 1937 under en jordomflyvning. På vei til stillehavsøya Howland Island 2. juli 1937 mistet de kontakten med omverdenen.

Har jaktet i flere tiår

OPPTIMIST: Grunnlegger Ric Gillespie i gruppen TIGHAR mener de kan bevise at metallplaten som ble funnet i 1991 stammer fra Amelia Earharts fly Foto:Oskar Garcia,Ap

En internasjonal gruppe (TIGHAR) som leter etter savnede fly har brukt millioner av dollar i jakten på den savnede flymaskinen. Nå håper de at nye analyser av metallplaten som ble funnet på øya Nikumaroro i Kiribati i 1991 kan kaste lys over mysteriet.

- Vi aner ikke hvordan det havnet på øya, men vi har en del av Earharts fly, sier TIGHARs direktør og grunnlegger Ric Gillespie til Reuters.

Gruppen hans har jaktet på flyet siden 1989 og i 2001 uttalte han seg om et funn på Howland Island - uten at det i ettertid har vist seg å bringe klarhet i hva som skjedde med Earhart.

Møter skepsis

Siden det ikke er foretatt uavhengige undersøkelser eller er funnet serienummer som kan knytte funnet til Earharts fly, blir også onsdagens påstand møtt med skepsis av flyeksperter.

- Det er flere i flymiljøet og blant historikere som er svært skeptiske til disse påstandene, sier talsmann Dick Knapsky i (EAA), en organisasjon for piloter og flyentusiaster.

Men TIGHAR er sikker i sin sak og mener undersøkelse av et restaurert fly i Newton, Kansas underbygger påstanden. Flyet er likt det det Earhart brukte, og Gillespie påstår at de har funnet ut hvor metallplaten, som måler rundt 61 ganger 46 centimeter, ville passet inne i flyet.

TIGHAR planlegger en ny ekspedisjon til Nikumaroro i 2015 for å komme nærmere svaret på gåten om myteomspunnede Earhart.

Det er skrevet flere bøker om flylegenden og kvinneforkjemperen, som blant annet var første kvinne til å fly over Atlanterhavet. I 2009 kom filmen «Amelia» med blant andre Hilary Swank, Richard Gere og Ewan McGregor.

SISTE FLYTUR: Dette bildet fra 1.juli 1937 er det eneste kjente bildet fra da Amelia Earharts Lockheed Electra tok av fra Lae i New Guinea og satte kursen mot Howland Island. Foto:,TIGHAR/AP

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder