NÆR MEDARBEIDER: Utenriksminister Sergei Lavrov la ut Russlands syn på Europas sikkerhet i Munchen lørdag. Her sammen med sin sjef Vladimir Putin ved en tidligere anledning.

NÆR MEDARBEIDER: Utenriksminister Sergei Lavrov la ut Russlands syn på Europas sikkerhet i Munchen lørdag. Her sammen med sin sjef Vladimir Putin ved en tidligere anledning. Foto:Ria Novosti,Reuters

Lavrov: NATO har skadet internasjonal orden mer enn Russland

MÜNCHEN (VG) Russlands utenriksminister Sergei Lavrov beskylder NATO og USA for å ha forverret sikkerheten i Europa gjennom økt militær aktivitet og brudd på internasjonale avtaler.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På den store sikkerhetskonferansen i München lørdag formiddag gikk den russiske utenriksministeren til angrep på vesten – NATO, EU og USA – for å ha satt internasjonal orden i fare gjennom å ta kontroll over Europa i årene etter Berlinmurens fall.

Konfrontert med at russiske fly har utløst nestenulykker ved å skru av transponderne og dermed gjøre seg usynlig – og livsfarlig – for sivile fly i internasjonalt luftrom, svarte Lavrov med et skuldertrekk:

–- NATOs aktivitet i luften har økt mer enn Russlands aktivitet.

– Vi har allerede møtt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og forelagt ham dette. Vi har åpnet for å komme i gang igjen med NATO Russland-rådet, men alle slike kontakter er frosset. Jeg forstår det slik at NATO-landene tvert imot vil redusere Russlands nærvær i NATO, og vi er nektet adgang til våre kontorer i NATO, svarte Lavrov.

Fra talerstolen i Munchen la han imidlertid til at han h.åpet at fredsforsøket fra Angela Merkel og Francois Hollande skal føre fram, og at ledelsen i Kiev «slutter å se sitt eget folk som terrorister, og kan forhandle med dem»

Farligere i verden

Russerne mener at sikkerhetssituasjonen er blitt farligere i verden fordi USA – etter Lavrovs oppfatning – har brutt eller nektet å signere en rekke internasjonale avtaler, blant annet om å tøyle arsenalene av kjernefysiske langdistansevåpen.

– NATO kaller seg fredsorganisasjon, men hvem var det som bombet Jugoslavia og Libya i brudd med sikkerhetsrådets resolusjoner? Det er ikke i favør av europeisk sikkerhet, sa Lavrov.

Han la til at europeerne heller ikke har foretatt seg noe for å tøyle gryende nasjonalisme i Ukraina, og da at det nye lederskapet i Kiev fortsetter å nekte rettigheter til minoriteter – ikke bare russere, men nevnte også jøder og ungarere.

– Vi kan ikke redusere sikkerhetskrisen til det som skjedde i fjor, sa Lavrov – og henviste til Ukraina.

– Man må se på hva som har skjedd gjennom 25 år, hvor USA har forsøkt å ta kontrollen over sikkerheten i Europa. Dessverre har det strategiske partnerskapet med Russland ikke bestått testen, la han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder