Flyktninger funnet døde i lastebil i Østerrike

Vet ikke dødsårsaken – politiet jakter lastebilsjåfør

PARNDORF/ OSLO (VG) Politiet er i full gang med en klappjakt på sjåføren av lastebilen hvor opptil 50 flyktninger ble funnet døde i lasterommet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Østerrisk og ungarsk politi er deltagende i aksjonen.

Bilen ble funnet på motorveien A4 torsdag morgen, og sjåføren er på rømmen, ifølge den østerrikske avisen Krone.

Foreløpige undersøkelser kan ifølge avisen tyde på at flyktningene er kvalt.

Den regionale politidirektøren Hans Peter Doskozil sier imidiertid at politiet ikke kan uttale seg om dødsårsaken på nåværende tidspunkt, men at likene bærer preg av å ha vært døde en stund.

Les også:Masa (2) på flukt gjennom Europa

Jakter på sjåføren

Lastebilen ble torsdag funnet ved en veiskulder i regioen Burgenland, som ligger ved grensen til Ungarn.

Talsmann Hans Peter Doskozil i det østerrikske politiet sier ifølge AP at lastebilen har ungarske bilskilter. Både østerrisk og ungarsk politi jobber nå på spreng for å få tak i sjåføren.

FRAKTET BORT: En bergingsbil ankom stedet ved 15.30-tiden torsdag, og fraktet lastebilen bort. Foto:Roy Freddy Andersen,VG

VG er på stedet, og rundt klokken 16 blir lastebilen fraktet bort, trolig med likene inni. Ifølge Krone blir kjøretøyet fraktet til en hall hvor det skal undersøkes.

Ifølge Andersen er det fortsatt milevis med kø på veien, særlig i retning Ungarn hvor bilen ble funnet. Samtidig som krimteknikere har jobbet på stedet har trafikken glidd sakte forbi.

Lastebilen ble funnet på hovedveien mellom Wien og Budapest.

Flyktningkrisen 2015: Dette må du vite

Krimtekniske undersøkelser

VGs reporter Roy Freddy Andersen Foto:,

Åstedsundersøkelsene kommer til å ta flere dager, sier Gerald Tatzgern som leder sentralenheten for bekjempelse av menneskehandel i det østerrikske kriminalpolitiet.

Lastebilen og området rundt kommer til å bli underlagt svært grundige kriminaltekniske undersøkelser for å sikre alle bevismidler og ikke ødelegge noen spor, sier han ifølge ORF.

– Arbeidet på åstedet kommer ikke til å avsluttes i dag. Det kommer til å vare de neste dagene, sier Tatzgern.

Les også:Desperate flyktninger: - Han kan dø når som helst

Stått siden onsdag

Lastebilen skal ha stått parkert på veiskulderen i en periode, og det var folk fra den lokale veitjenesten som tilkalte politiet. Det var politiet som gjorde det grusomme funnet da de åpnet dørene til bilen.

Ifølge BBC har bilen stått på det samme stedet siden onsdag.

Ved 15.30-tiden er det ankommet en bergingsbil til stedet, opplyser VGs reporter Roy Freddy Andersen. Det ser ut til at bilen skal frakte lastebilen med likene vekk fra motorveien.

Grafikk: Disse landene tar imot flest flyktninger

Langer ut mot menneskesmugling

På en pressekonferanse i eisenstadt kalte innenriksminister Johanna Mikl-Leitner menneskesmuglernes metorder for avskyelige, og sa at de som mener at menneskesmuglerne generelt er godhjertede flyktninghjelpere, tar feil.

– Man må møte menneskesmuglerne med all hardhet og null toleranse, fortsetter innenriksminister Johanna Mikl-Leitnerhun, og fortsetter:
– Menneskesmuglerne skal tas og bringes i varetekt, og ikke få komme på frifot. Disse folkene hører hjemme bak gitteret!, sier ministeren.

Ministeren sier at tragedien viser hvor viktig det er å opprette gode ankomststeder ved EUs yttergrense, slik at det blir slutt på menneskesmuglingen innad i Europa.

Hun sier at det på disse ankomststedene rask må fattes en beslutning om en person er krigsflyktning eller økonomisk migrant. På denne måten kan «de ekte» krigslyktningene bli fordelt på alle EUs medlemsland på en sikker og rettferdig måte, mener hun.

Samtidig som lastebilen ble funnet, satt forbundskansler Angela Merkel i møte med Balkan-ledere i Wien om flykningskrisen - bare fem mil unna.

VG har tidligere skrevet om fem menn som tidligere denne måneden ble siktet for drap på 200 flyktninger. Onsdag 5. august ble de plukket opp av redningsfartøyer i Middelhavet, i en ulykke som tok 200 menneskeliv. Fredag samme uke ble de samme mennene siktet for menneskesmugling og drap.

5-punkts plan

Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz snakket torsdag, før funnet av lastebilen var kjent, om flyktningkrisen under en konferanse om temaet i Wien.

I et forsøk på å takle strømmen av flyktninger presenterte Kurz en fempunkts-plan for å opprette trygge områder i regionen, hvor de som søker asyl i EU kan få saksbehandling og slippes trygt inn i Europa.

MINISTER: Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere konferanse om asyl og menneskesmugling. Foto:Heinz-peter Bader,Reuters

Ber om europeisk løsning

Kurz uttalte at det ikke fantes et annet alternativ enn «en europeisk løsning på denne krisen». Uten det, sa han, ville enkeltland handle på egen hånd og dermed «sette vår europeiske idé om åpne grenser i fare», ifølge nyhetsbyrået AP.

Tidligere på formiddagen hadde politiet, ifølge avisen Krone, opplyst at det på tirsdag ble stoppet tre menneskesmuglere ved Bruck an der Leitha. En av disse hadde med seg 34 flyktninger i en kassebil over grensen til Østerrike. Blant disse befant det seg 10 barn.

Sjåføren hadde sluppet flyktningene av på motorveien, og de skal i avhør med politiet ha forklart at de var stuet sammen inne i bilen og knapt hadde nok luft til å puste.

Gjentatte bønner om en pause var blitt ignorert av menneskesmuglerne, som hadde kjørt uten stopp fra den serbiske grensen til Østerrike.

Flere tilfeller

Flere ganger i løpet av sommeren er det blitt oppdaget migranter skjult i lastebiler i landet.

I sommer har det vært en kraftig økning i antall flyktninger, de fleste fra krigsherjede land som Syria.

Mange kommer landruten gjennom Tyrkia og derfra den relativt korte sjøveien til Kos, Lesvos og andre greske øyer i Egeerhavet.

Nær 340 000 flyktninger og migranter ankom EU de første syv månedene i år, mange etter å ha krysset Middelhavet, ifølge UNHCR. Mer enn 2300 er bekreftet omkommet i forsøket.

I den ferske rapporten Global Peace Index er Syria verdens farligste land, tett etterfulgt av Irak og Afghanistan.

Den norske Syria-avtalen: Her er kompromisset

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder