BOMBEFLY: To russiske fly av samme type som flyet på bildet ble i fjor observert av svensk luftovervåkning da de øvde på å angripe militære mål med atomvåpen Foto: Ap

Expressen: Russland øvde på atomangrep i Sverige

Det russiske flyvåpenet skal ha øvd på å angripe Sverige med atomvåpen da to russiske bombefly fløy inn over Sverige i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De to russiske bombeflyene, som 29. mars i fjor fløy inn over Sverige, øvde på å angripe landet med atomvåpen, skriver Expressen.

Ifølge avisens kilder blir det slått fast i en analyse gjort av den militære etterretnings- og sikkerhetstjenesten (Must).

Natt til langfredag i fjor observerte det svenske flyvåpenet to russiske bombefly av typen Tu-22M3 Backfire C som øvde på å angripe et mål i Stockholms-området.

De to flyene skal ha øvd på å angripe med krysserraketter utstyrt med atomvåpen.

- Pilotene på de russiske bombeflyene fikk via radiokommunikasjon klarsignal til å bruke atomvåpen, sier en kilde til avisen.

Ifølge Expressen var dette målet FRA - Sveriges digitale etterretningstjeneste. Et annet mål skal ha vært en militær flybase sør i landet.

Øvelsen ble først omtalt av Svenska Dagbladet i april i fjor.

Svensk luftovervåkning skal ha sett de to bombeflyene, som ble eskortert av fire jagerfly, tidlig. Det svenske flyvåpenet hadde på tidspunktet ingen hendelsesberedskap, og sendte ikke ut noe møtende kampfly, skriver avisen.

Det svenske forsvaret har så langt ikke ønsket å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder