Fjerde natt med opptøyer i amerikansk småby

Michael Brown (18) drept av amerikansk politi: Politiet bruker tåregass og røykbomber mot demonstranter

I natt brøt det nok en gang ut opptøyer i småbyen Ferguson i USA. Etter å ha blitt møtt med stein og molotovcocktails svarte politiet med tåregass og røykbomber.

 • Eira Lie Jor
 • Andreas Arnseth
 • Emil Mogård

Artikkelen er over fem år gammel

Opprøret i byen kommer etter at 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av en lokal politimann i Ferguson, som er en forstad til byen St. Louis.

Demonstrasjonene skal ha startet fredelig, men da folk samlet seg for å protestere mot drapet på 18-åringen ble de raskt møtt av tungt bevæpnet opprørspoliti. Flere av politifolkene skal ha rettet våpen mot demonstrantene, melder AP. Politiet krevde at folk fjernet seg, noe mange ikke etterkom.

RØYKBOMBER: En demonstrant tar dekning mens røykteppet legger seg rundt ham. Foto:David Carson,Ap

Etter mørkets frembrudd begynte flere demonstranter å kaste stein, flasker og molotovcocktails mot politiet, som svarte med tåregass og røykbomber for å løse opp folkemengden, melder AP. For fjerde gang på like mange dager brøt det ut opptøyer og det som nærmest fremstår som gatekamper mellom politi og demonstranter.

Flere amerikanske medier gjengir i natt norsk tid twittermeldinger fra folk i området, der det rapporteres om mye tåregass i gatene og høye smell.

Journalister arrestert

Fotografen David Carson i den lokale avisen St. Louis Post-Dispatch var ute i gatene i natt og melder på twitter at han så at enkelte demonstranter hadde våpen. Demonstranter ble sett med flasker, molotovcocktail og pistoler, ifølge Carson.

Ved 05-tiden norsk tid melder TV-kanalen Fox2now og flere andre journalister på twitter at politiet har bedt dem om å slutte å ta bilder og filme og fjerne seg fra området.

Journalistene Wesley Lowery fra Washington Post og Ryan Reilly fra Huffington Post som dekker opptøyene natt til torsdag hevder de ble arrestert av politiet melder nyhetsbyrået AP. Journalist Wesley Lowery i Washington Post sier til sin egen avis at de ble anholdt inne en McDonalds-restaurant da politiet gikk til aksjon for å tømme området for folk. Journalistene skal ha blitt satt i en ventecelle på politistasjonen og løslatt etter en halv time uten at det ble opprettet noen sak mot dem. Ifølge Los Angeles Times skal løslatelsen ha skjedd på direkte ordre fra politisjefen i byen.

Washington Post har også publisert videoen som viser arrestasjonen av Lowery.

I 06.00-tiden norsk tid melder flere på Twitter at kommunestyremedlem Antonio French også skal være arrestert. Den afroamerikanske mannen har vært svært aktiv på Twitter under opptøyene, via videostrømmetjensten Vine.

French skal ifølge journalist i Buzzfeed Joel D. Anderson ha ringt opp sin kone fra arresten, og bedt henne få ut meldingen på Twitter. Han skal ha blitt anholdt etter at han ikke etterkom politiets anmodning om å holde seg inne i bilen.

Ikke portforbud

Det innføres ikke portforbud i forstaden Ferguson til byen St.Louis i staten Missouri i USA, bekreftet lokalt politi på en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid.

DRAMATISK: De kraftige opptøyene, som oppsto i kjølvannet av drapet på 18 år gamle Michael Brown, fortsetter på fjerde natten i den amerikanske småbyen Ferguson i Missouri. Politiet måtte bruke røykbomber og tåregass for å holde flere hundre demonstranter tilbake. Foto:Scott Olson,AFP

– Ryktene om portforbud har jeg ikke hørt noe om, svarte den lokale politimesteren Tom Jackson på pressens spørsmål om ryktene som har gått om at politiet skulle innføre portforbud i byen.

Store demonstrasjoner

Drapet på den afroamerikanske tenåringen har rystet lokalsamfunnet, og de siste dagene har det vært store demonstrasjoner i forstaden Ferguson. Den lille byen har rundt 21.000 innbyggere og majoriteten er afroamerikanere.

DREPT: Michael Brown (18). Foto:Privat,Ap

Hundrevis av demonstranter har samlet seg rundt i byen, både i fredelige og voldelige demonstrasjoner. De krever svar på spørsmålene om hva som egentlig skjedde, og krever rettferdighet for den drepte gutten.

– Hva vil vi ha? Rettferdighet! Når vil vi ha det? Nå, har demonstrantene i Fergusons gater ropt de siste dagene.

Politiet svarte unnvikende på pressekonferanse

Det lokale politiet har til nå vært svært sparsomme med informasjonen rundt hendelsen, men forklarer at skuddene skal ha blitt avfyrt etter at Brown havnet i basketak med politiet. På en pressekonferanse svarte den lokale politimesteren svært unnvikende på spørsmålene til de som hadde møtt opp.

– Jeg kan ikke svare på når vi kan gi ut detaljer på hvor mange skudd som ble avfyrt fra politimannens pistol under den hendelsen, sa politimester Tom Jackson på pressekonferansen.

Han kunne heller ikke gi noe konkret informasjon på når obduksjonsrapporten ville bli frigitt, om, og eventuelt når, politiet ville frigi hvilken politibetjent som var involvert i hendelsen, hvorfor det var utstedt flyforbud over Ferguson fra amerikanske Avinor, FAA eller hvorfor politiet ennå ikke hadde vært i kontakt med familien til den døde tenåringen.

POLITIMESTER: Politimesteren i Ferguson, Tom Jackson, forsøkte å svare journalistene som hadde spørsmål om drapet på Michael Brown under en pressekonferanse onsdag. Foto:Michael B. Thomas,Afp

– Politimannen var hoven i ansiktet etter hendelsen

Under pressekonferansen stilte en av de oppmøtte spørsmål om også politibetjenten som var involvert i hendelsen ble skadet.

– Ja, han var skadet. Han var hoven på den ene siden av ansiktet, uten at jeg kan si hvilken side han var hoven på, sa Jackson.

– Hvor kom de skadene fra? Et slag? En bildør? Et skudd?

– Det vet jeg ikke, svarte Jackson.

På spørsmålet om også Brown kan ha avfyrt skudd under episoden var imidlertid politimesteren klar i sin tale:

– Nei, politibetjenten var den eneste som avfyrte skudd under hendelsen, sa Jackson

Foreldrene ønsker fredelige markeringer

Browns far ba om at protester og demonstrasjoner i byen Ferguson må foregå på en rolig måte.

– Jeg trenger at vi alle kommer sammen og gjør dette på en riktig måte. Uten vold, sa Michael Brown senior. Mandag gikk Browns mor Lesley McSpadden ut og ba om at opptøyene stanset

USAs president Barack Obama har kalt drapet hjerteskjærende, og uttrykker støtte til gutten familie.

Hvis alt hadde gått etter planen skulle Brown ha begynt å studere denne høsten, har moren hans sagt. Det gjorde det imidlertid ikke. Ifølge familie og venner var Brown en gutt som «gjorde alt rett i livet».

OPPRØRSPOLITI: Politiet har iført seg store mangder utstyr, og går her mot en demonstrant som holder hendene opp i været. Det har blitt symbolet på fredelig motstand i etterkant av drapet på Michael Brown. Foto:Jeff Roberson,Ap

Les også

 1. Obama om politidrapet på ubevæpnet tenåring: - Hjerteskjærende

  Det dødelige politiskuddet mot en ubevæpnet afroamerikansk 18-åring i USA har skapt voldsomme opptøyer.
 2. Opptøyene fortsetter i St. Louis

  Opptøyene fortsetter i St. Louis i den amerikanske delstaten Missouri.
 3. Nyhetsbyrå: Ubevæpnet tenåring ble skutt og drept av politiet: Minnestund endte i voldelige opprør og hærverk i gatene natt til mandag

  En minnestund for en angivelig ubevæpnet, afroamerikansk tenåring som lørdag skal ha blitt drept av en politimann i…

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Nasjonalgarden settes inn i Ferguson etter massive opptøyer

 2. Obama: - La oss søke helbredelse i stedet for å skade hverandre

 3. Michael Brown (18) ble drept av amerikansk politi: Twitterstorm etter tenåringsdrap

 4. Frigir navnet på politimann som drepte 18-åring

 5. Ferguson: To menn skutt i kamper mellom politi og demonstranter

 6. Ferguson: Demonstranter kastet flasker mot politiet

Fra andre aviser

 1. Ignorerer portforbudet i Ferguson

  Bergens Tidende
 2. Michael Brown ble skutt seks ganger

  Aftenposten
 3. Skyting under ettårsmarkeringen i Ferguson

  Aftenposten
 4. En person skutt under demonstrasjon i Ferguson

  Bergens Tidende
 5. Politiet brukte tåregass mot demonstranter i Missouri

  Aftenposten
 6. To politibetjenter skutt i Ferguson

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder