Funnet forkommen på stillehavsøy: Mann hevder å ha drevet rundt på havet i 16 måneder

Norsk student: - Det ser ut som båten hans har vært lenge i sjøen

I båten som traff korallrevet på Marshalløyene, fant lokalbefolkningen den langhårede og skjeggete mannen som sier han kommer fra Mexico - 12.500 kilometer unna.

Publisert:

- Tilstanden hans er ikke den beste, men han er på bedringens vei. Båten hans har noen skader, og det ser ut som om den har vært lenge i sjøen, sier nordmannen Ola Fjeldstad til nyhetsbyrået AFP.

Fjeldstad er antropologistudent ved Universitetet i Oslo, og holder for tiden på med forskning på Ebon Atoll, den sørligste utposten på Marshalløyene, hvor båten ble funnet av to lokale beboere torsdag.

Mangler propell

Den langhårede og skjeggete mannen snakker kun spansk og sier han heter Jose Ivan. Han hevder å ha vært på vei fra Mexico til El Salavdor i september 2012, da det oppsto problemer med båten.

Opprinnelig skal det ha vært to menn i båten, men Jose Ivan forteller at kompanjongen hans døde for flere måneder siden. Avstanden mellom Mexico og Marshalløyene er 12.500 kilometer.

Båten, en om lag åtte meter lang glassfiberbåt, har en påhengsmotor som mangler propell.

- Drakk skilpaddeblod

Jose Ivan sier han har overlevd de 16 månedene på havet ved å spise skilpadder, fugler og fisker. De gangene det har gått lenge mellom regnbygene, skal han ha drukket skilpaddeblod for å holde seg i live.

STILLEHAVSØY: Ebon Atoll er den sørligste utposten på Marshalløyene. Mannen må belage seg på å være her i noen dager, før han blir fløyet over til hovedøya Majuro. Foto: Google Maps


- Det ble ikke funnet noe fiskeutstyr i båten, og Jose Ivan hevder å ha fanget fugler og fisker med hendene, sier Fjeldstad.

Det skal ha vært en skilpadde om bord i båten da den ble funnet.

- Han blir nå tatt hånd om på rådhuset. En familie der gir ham mat, sier Fjeldstad.

Fraktes til hovedøya

Ordføreren på Ebon Atoll har kontaktet de øverste myndighetene på Marshalløyene. Planen er å få Jose Ivan inn til hovedøya Majuro.

Det eneste flyet til myndighetenes flyselskap er imidlertid ute av trafikk, derfor vil det ta noen dager før den spansktalende mannen blir fløyet til hovedøya.

Det er flere historier som ligner på Jose Ivan sin.

I 2006 ble tre meksikanske fiskere funnet ved Marshalløyene etter å ha drevet rundt på Stillehavet i ni måneder. De fortalte at de overlevde på regnvann og ved å lese bibelen.

I 1992 ble to fiskere skylt i land på Samoa. De kom fra Kiribati og hadde drevet rundt på havet i 177 dager.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder