Irakiske regjerings- og militssoldater poserer for kamera på toppen av et pansret kjøretøy i Udhaim dam, nord for Bagdad, mens de forbereder seg på en storstilt offensiv mot IS-kontrollerte områder langs elva Tigris. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix Foto: ,

30.000 soldater marsjerer mot Tikrit

Rundt 30.000 irakiske regjerings- og militssoldater er i gang med en storoffensiv for å gjenerobre byen Tikrit fra IS-opprørere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bakkestyrkene har støtte fra lufta og bombarderer mandag IS' stillinger i og rundt Saddam Husseins fødeby Tikrit, ifølge regjeringshæren.

Statsminister Haider al-Abadi kunngjorde søndag at offensiven i Salahuddin-provinsen nord for Bagdad er i gang. Offensiven omtales som den mest ambisiøse som regjeringen har iverksatt mot IS siden juni i fjor. Foruten hæren deltar regjeringslojale militser og stammekrigere samt politi og antiterrorstyrker.

Terrororganisasjonen erobret i fjor sommer flere områder i den sunnidominerte provinsen, deriblant Tikrit.

– Sikkerhetsstyrkene rykker fram på i hovedsak tre fronter mot Tikrit, Ad-Dawr i sør og Al-Alam i nord, sier en ikke navngitt oberstløytnant i hæren til nyhetsbyrået AFP.

Soldatene beveger seg også langs sideveier for å hindre at opprørerne kan flykte, tilføyer han.

Samme dag som storinnrykket i Tikrit har IS offentliggjort en video, som skal vise drapet på fire sunnimuslimske stammemedlemmer fra nettopp dette området. IS hevder de fire mennene ble drept fordi de samarbeidet med regjeringen. Sunnimuslimske soldater utgjør en vesentlig del av styrkene som gikk til kamp mot IS-krigerne mandag, ifølge det irakiske militæret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder