SKREDTATT: Dystre bilder kommer fra Everest base camp der en rekke telt ble revet ned av skred som følge av jordskjelvet. Foto:Azim Afif,Ap

– 18 døde på Mount Everest

Mange savnet og skadet

Dødstallene stiger blant klatrerne ved foten av Mount Everest.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Flere medier, deriblant Reuters, The Guardian og The Independent, melder nå at 18 personer skal ha omkommet ved Mount Everest etter at det gikk skred som følge av det kraftige jordskjelvet. Tidlig søndag morgen skriver BBC at det er bekreftet at 17 personer er omkommet.

Skjelvet er det kraftigste i Nepal på 80 år og over 1400 er tallet på omkomne så langt.

De 18 omkomne skal i hovedsak være funnet døde ved Everest base camp, som ligger ved foten av Mount Everest. I tillegg skriver Twitter-kontoen Northmen PK at mange fortsatt er savnet og skadet.

REDNINGSARBEID: En skadet person blir båret av klatrere og guider etter en snøskred rammet en base camp ved Mount Everest. Foto:Pasang Dawa Sherpa,Ap

Nepals departement for turisme har kun bekreftet 10 døde i fjellene.

Skjelvet med styrke på 7,9 rammet Nepal lørdag formiddag lokal tid og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara.

LES: Nordmenn jobber for å redde liv ved Mount Everest

I god behold

Det er flere nordmenn på Mount Everest, både ved Everest base camp og ved Camp 2, som ligger noe høyere i fjellet, men det er ikke kommet meldinger om at noen av disse er skadet eller døde.

– Det vil trolig bli behov for helikoptre for å få ut de skadede. Det er hektisk aktivitet i Lukla, hvor det er flyplass, og jeg forstår det er helikoptre som står klare til å lette når vær og lys tillater det, sier Trygve Sunde Kolderup, daglig leder for Hvitserk, som arrangerer ekspedisjoner til Mount Everest.

Kolderup er selv i Norge nå.

LES: Telemark-elever var på barnehjem da skjelvet kom

Redningsarbeid

Teodor Glomnes Johansen er i Everest base camp, som er delvis smadret etter skredet som gikk i området. Han fortalte til VG tidligere i dag at det de siste timene har blitt jobbet for å redde liv.

– Vi bærer ut hardt skadde mennesker. Dette er veldig tøft og tungt. Vi vet jo ikke om det kommer flere skred, sier Glomnes Johansen til VG.

På Camp 2 skal det være 120 klatrere som oppholder seg, ifølge Kolderup, mens antallet på Everest base camp trolig er rundt 1000, ifølge Reuters.

– Hvitserks basecamp-manager Erling Rosenstrøm er i Everest basecamp. Erling er utdannet lege og bidrar nå i arbeidet med å håndtere situasjonen i basecamp, sier Kolderud.

Nepal ligger fire timer foran norsk tid.

LES:De kraftigste jordskjelvene noensinne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder