HENRETTET: Kenneth Williams var blant de dødsdømte i Arkansas som satt i høysikkerhetsfengselet Varner.

HENRETTET: Kenneth Williams var blant de dødsdømte i Arkansas som satt i høysikkerhetsfengselet Varner. Foto: AP/Thomas Nilsson, VG

Fjerde henrettelse i Arkansas på åtte dager

Tre minutter etter at giften som skulle ta livet av dødsdømte Kenneth Williams var injisert, begynte kroppen hans å riste og skjelve i kramper.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kenneth Williams (38) ble den fjerde dødsdømte som fikk giftsprøyten siden 2005.

Han døde ikke uten kamp: To ganger ble henrettelsen utsatt før USAs høyesterett til slutt ga klarsignal.

Klokken 06.05 norsk tid ble Kenneth Williams erklært død – 13 minutter etter at henrettelsen startet. Han ble i 2002 dømt til døden for drapet på Cecil Boren (57) i 1999 og for å ha drept en annen mann i trafikken da han var på rømmen.

Tre minutter ut i prosessen begynte dødsdømte Williams ifølge øyenvitner å vri seg, kroppen hans ristet og han hadde kramper og hostet i rundt ti sekunder. Ti minutter senere ble han erklært død.

Åtte henrettelser på ti dager: VG har møtt familiene til både drapsmenn og ofre

Dermed har til sammen fire personer fått giftsprøyten i det som er en del av de omstridte planene om åtte henrettelser i løpet av ti dager i delstaten Arkansas.

Fra før er Ledelle Lee (51), Jack Jones (52) og Marcel Williams (46) henrettet. De to sistnevnte ble de første som fikk giftsprøyten på samme dag i USA siden 2000.

Det er ikke gitt noen offentlig kommentar til forløpet av nattens henrettelse, og det er heller ikke meldt om tilsvarende fysiske reaksjoner ved de tre andre henrettelsene i Arkansas de siste dagene.

Les mer: Dødsdømt ble servert sist måltid – så ble henrettelsen utsatt

Hastverket skyldes at det ene av de tre stoffene som injiseres for å ta livet av de dødsdømte går ut på dato før mai. Før den siste uken var det ingen som var henrettet i delstaten siden 2005.

Forsvarernes hovedargumenter for at henrettelsen av Kenneth Williams skulle stanses, var at de mente metoden ville medføre enorme smerter. I tillegg mente de at klientens «manglende sjelsevner» tilsa at han ikke kunne dømmes til døden.

Her gikk det galt i 2014:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder