Sparket FBI-direktør: Trump mente Russland-etterforskning skapte problemer

NEW YORK (VG) Tidligere FBI-direktør James Comey hevder president Donald Trump ringte han personlig og ga uttrykk for at Russland-etterforskningen skapte problemer for ham.

 • Amalie Frøystad Nærø
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over tre år gammel

Det kommer frem i en skriftlig erklæring fra Comey i forkant av morgendagens høring i Senatets etterretningskomite.

Den tidligere FBI-direktøren skal forklare seg om etterforskningen av de mulige forbindelsene mellom Donald Trump og hans administrasjon og Russland.

Duket for drama: Nye avsløringer rammer Trump før høring

Det er knyttet enorm spenning til Comeys vitnemål, som starter klokken 16 norsk tid torsdag. Det har tidligere kommet påstander om at Trump i disse samtalene skal ha bedt Comey droppe etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Flynn ble tvunget til å trekke seg i februar da det ble avslørt at han hadde unnlatt å fortelle om sin kontakt med Russlands ambassadør.

Nå er dokumentet med Comeys skriftlige forklaring offentliggjort på det amerikanske senatets etteretningskomité hjemmesider.

FORKLARING: – Jeg forventer full lojalitet, skal Trump ha sagt til tidligere FBI-direktør James Comey. Foto: Paul J. Richards AFP

Tok opp Flynn

Ifølge Comey hadde han til sammen ni personlige samtaler med presidenten i løpet av de fire månedene før han fikk sparken, tre ansikt til ansikt og seks på telefonen.

Les også: Derfor måtte FBI-direktøren gå

30. mars ringte Trump til FBI-direktøren. Der ga han uttrykk for at Russland-etterforskningen var i ferd med å gjøre det vanskelig for han å utføre jobben som president.

«Han sa at han ikke hadde noe å gjøre med Russland, at han aldri hadde vært involvert med prostituerte i landet, og spurte om det var noe jeg kunne gjøre for å dempe presset. Jeg svarte at vi etterforsket så raskt vi kunne, men at alle var tjent med at vi gjorde en grundig jobb».

«Han var enig, men understreket igjen at dette skapte problemer for han», skriver Comey.

I erklæringen viser han også til et møte på Det ovale kontor 14. februar. Etter å ha sendt resten av deltakerne på gangen startet Trump med å si:

«Jeg vil snakke om Michael Flynn»

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren hadde trukket seg dagen før etter at det ble avslørt at han hadde unnlatt å fortelle om møter med Russlands ambassadør.

«Trump sa at Flynn ikke hadde gjort noe galt ved å snakke med russerne, men at han hadde latt han gå fordi han hadde villedet visepresidenten. Deretter holdt han en lang tale om problemene med lekkasjer», skriver Comey.

Comey hevder at presidenten deretter ba han la Flynn være i fred.

«Han er en bra fyr. Jeg håper du kan la dette gå»

FORKLARING: Tidligere FBI-sjef James Comey (i midten) skal forklare seg om Russland-etterforskningen. Han hevder at Trump blant annet skal ha bedt han om å droppe etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn (t.h.) Foto: Nicholas Kamm Mandel Ngan AFP

«Jeg forsto det slik at presidenten ville at vi ikke skulle forfølge Flynns falske forklaring til visepresidenten. Jeg forsto det ikke slik at han snakket om selve etterforskningen av mulige bånd mellom Russland og Trump-kampanjen. Likevel var det bekymringsfullt med tanke på FBIs uavhengighet», skriver Comey.

Den tidligere FBI-direktøren skriver at han svarte Trump ved å si at Flynn «er en bra fyr», og understreker at han ikke sa at han ville la saken gå.

Les denne: Slik var det anstrengte forholdet mellom Trump og FBI-sjefen

Forlangte lojalitet

I erklæringen viser Comey også til en privat middag med presidenten 27. januar. I middagen ga Comey uttrykk for at han elsket jobben som FBI-direktør. Like etter utbrøt Trump:

«Jeg trenger lojalitet. Jeg forventer lojalitet»

– Jeg verken rørte på meg, sa noe eller forandret ansktsuttrykk. Det ble en pinlig taushet. Vi bare så på hverandre i stillhet. Deretter fortsatte samtalen om andre temaer, skriver Comey i erklæringen.

Les også: Disse har fått sparken av Trump

Ifølge Comey forsøkte han å forklare presidenten hvorfor det er helt sentralt at FBI opptrer uavhengig av Det hvite hus. Mot slutten av middagen kom Trump likevel tilbake til spørsmålet om FBI-direktørens jobb.

«Han sa han var svært glad for at jeg ønsket å fortsette, og art han hadde hørt mye bra om meg fra justisminister Jeff Sessions og flere andre. Så gjentok han: jeg trenger lojalitet», skriver Comey.

Stor tidslinje: Få innsikt i Russland-kontroversene

To uker etter at Trump ringte FBI-direktøren og ga uttrykk for at Russland-etterforskningen gjorde det vanskelig for ham å gjøre jobben sin, ringte presidenten igjen til Comey.

Trump skal da ha gjentatt sitt ønske om at FBI gikk ut og sa at de ikke etterforsket presidenten personlig. Han skal igjen ha understreket at Russland-etterforskningen gjorde det vanskelig for ham å utføre de arbeidsoppgavene han har som president.

«Dette var den siste samtalen jeg hadde med president Trump», skriver Comey.

Bilde vekker oppsikt: Her håndhilser Trump på mannen i sentrum for Russland-mistankene

Flere artikler

 1. Sparket FBI-direktør: Trump mente Russland-etterforskning skapte problemer

 2. Comey: Fryktet Trump ville lyve

 3. Nye avsløringer rammer Trump før høring

 4. Donald Trump er villig til å vitne under ed om samtalene med James Comey

 5. Comey: Fryktet Trump ville lyve

Fra andre aviser

 1. James Comey bryter tausheten

  Aftenposten
 2. Sparket FBI-sjef: Trump ba om lojalitet

  Aftenposten
 3. Comey sier Trump ba om lojalitet

  Bergens Tidende
 4. Trump kan puste lettet ut

  Bergens Tidende
 5. Trump kan saksøkes for Comey-uttalelser, tror jusseksperter

  Bergens Tidende
 6. Comey: - Jeg håper det finnes lydopptak av samtalene med Trump

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no