Utstyrt med Tomahawk-missiler: Atomdrevet USA-ubåt i Sør-Korea

Her seiler den 170 meter lange amerikanske atomdrevne ubåten inn i havnen i Sør-Koreas nest største by Busan.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over tre år gammel

Den amerikanske stillehavsflåten skriver på sin Facebook-side at ubåtmannskapet får en velfortjent pause fra livet ombord når de nå får en sjanse til å gå i land og oppleve mennesker og kultur i den sørkoreanske havnebyen.

US Navy kaller besøket i Busan for et rutineoppdrag. CNN skriver at kilder i marinen sier at timingen ikke er tilfeldig. Ubåten seilte inn til Sør-Koreas nest største by samme dag som Nord-Korea feiret forsvarets 85-årsjubileum.

Også det atomdrevne hangarskipet USS Carl Vinson er på vei inn i koreansk farvann sammen med blant andre to japanske militære fartøyer og en rekke mindre amerikanske skip. Hangarskipet skal komme rett fra en øvelse med den japanske marinen.

SENDER SKIP: Donald Trump varslet via Fox at han planla å sende en armada til Korea. Foto: Mandel Ngan AFP

Nord-Korea har tidligere i vinter reagert sterkt på at det enorme amerikanske skipet som har en rekke kampfly ombord, skal seile i området utenfor Korea.

– Vi skal sende en armada, veldig sterke. Vi har ubåter, veldig sterke, mye sterkere enn hangarskipet. Det kan jeg si deg, sa president Donald Trump til Fox Buisness Networks Maria Bartiromo tidligere i april.

Uvanlig å vise frem utbåter

NKNews er en av anerkjente the Guardians samarbeidsaviser. Avisens ekspert på etterretning John Grisafi, mener det er uvanlig at man viser bevegelsene til en ubåt fordi det går ut over styrken til en slikt fartøy som er å kunne operere i skjul under havets overflate.

– Hovedgrunnen til at en slikt fartøy vises fram, er at det brukes som et verktøy i det offentlige diplomatiet som pågår nå. Man vil vise styrke og samtidig virke avskrekkende på motstanderne, skriver avisen.

USS Michigan har Tomahawk-missiler ombord av samme type som amerikanerne brukte mot flybasen Shayrat i Syria, skriver NKNews. En representant for Korea forsvars- og sikkerhetsforum sier til avisen av ubåten kan bære opptil 154 slike raketter.

Trump har det travelt

New York Times skriver i dag at president Donald Trump har fått hastverk i Korea-spørsmålet fordi nye etterretningsopplysninger og stadig flere eksperter mener at Nord-Korea nå er i stand til å lage nye atombomber hver sjette til syvende uke.

Prøvesprengningen landet truer med å gjennomføre vil være den sjette i løpet av de siste 11 årene. De siste tre har ført til eksplosjoner av Hiroshima-størrelse i fjellene nord-øst i Nord-Korea.

Nord-Korea skal i følge NKNews ha feiret forsvarets 85 årsdag med en militærøvelse i området rundt byen Wonsan som ligger ved kysten øst i landet. I dette området som VG besøkte i februar, har Nord-Korea testet flere missiler som er skutt ut fra ubåter.

Det skal også ha vært feiring av forsvarsjubileet med parader og en fridag over hele landet.

Onsdag skal Trump-administrasjonen holde en briefing i om situasjonen på Korea-halvøya for en stor gruppe senatorer.

VG har besøkt Nord-Korea. Se filmen fra «Utenforlandet»!

Les også

 1. Truer med å senke amerikansk hangarskip

  Mens det amerikanske hangarskipet «USS Carl Vinson» har kurs for farvannet utenfor Koreahalvøya, truer Nord-Korea med…
 2. Slik er våpnene Nord-Korea viste frem

  Kim Jong-un lo da han viste frem nye avanserte våpen lørdag. Om noen år vil disse våpnene kunne angripe hvor som helst i…
  Pluss content
 3. VG i Nord-Korea: Jubelen når rakettene fyres av

  PYONGYANG (VG) Vi er i landet der alle frykter USA, befolkningen alltid er forberedt på å bli angrepet og de skyter opp…
  Pluss content
 4. Trump før Kina-møte: Villig til å takle Nord-Korea selv

  Donald Trump sier USA er villige til å handle alene dersom ikke Kina tar en hardere linje mot truslene fra Nord-Korea.

Flere artikler

 1. Utstyrt med Tomahawk-missiler: Atomdrevet USA-ubåt i Sør-Korea

 2. Trump kaller nytt hangarskip et budskap til verden

 3. Nord-Korea med ny missiltest

 4. Nord-Korea vil trappe opp atomprogrammet til «det maksimale»

 5. Sør-Korea raser mot Trump

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea varsler atomangrep ved provokasjon

  Bergens Tidende
 2. Trump med nye forsvarsløfter: – Dette er makt vi håper ikke å måtte bruke. Men hvis vi gjør det, er de i store, store problemer

  Aftenposten
 3. Nord-Korea har avfyrt sitt niende missil siden Trump ble president

  Aftenposten
 4. USA sender krigsskip mot Nord-Korea

  Bergens Tidende
 5. – USA vurderer militære tiltak mot Nord-Korea

  Aftenposten
 6. Nord-Korea: – Vi er klare til å slå til

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder