Gatefest i Tehran etter historisk atomavtale

Feirende iranere til VG: – Politimenn danser, fremmede klemmer og kysser hverandre.

Innbyggere i Irans hovedstad Teheran tok til gatene i natt og feiret det som kan være starten på en ny era.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Jublende, tutende, triumferende: Den iranske hovedstaden kokte tilsynelatende natt til fredag, etter den historiske atomavtalen mellom det internasjonale samfunnet og Iran. De tunge, økonomiske sanksjonene har hengt over landet siden 2006. Nå skal de fjernes - hvis alt går etter planen.

Få oversikt: Dette må du vite om Iran-forhandlingene.

VG var i natt i kontakt med en mann bak Twitter-siden «Rich Kids of Tehran»: En side for rike, priviligerte hovedstadsungdommer, inspirert av amerikanske Rick Kids of Instagram.

Gjennom hele natten la de unge iranerne ut filmer av feiringen i Teheran, som de selv deltok i:

– Vi er ute i gatene og feirer. Alle danser, gamle og unge. Til og med politimenn danser. Fremmede klemmer og kysser hverandre. Jeg kan ikke huske sist jeg så en slik glede, sier mannen til VG via e-post, mens han og vennene er ute og feirer.

Han ønsker å være anonym, for å kunne snakke så åpent som mulig.

– Ser dere lysere på fremtiden etter dette forhandlingsresultatet?

– Folk er i hovedsak glade fordi sanksjonene løftes. Mange har lidd under sanksjonene så dette er et viktig steg for oss. Nå kan vi gjøre forretninger med omverden, som selvfølgelig er svært viktig økonomisk, sier han.

OPTIMISTER: Feiringen fortsatte langt utover natten i Teheran natt til fredag. Iranere feiret også i sosiale medier, med håp om en lysere tid i vente: «Vinteren er over», skrev mange. Foto:Ebrahim Noroozi,Ap

EU og USAs sanksjoner mot Iran vil avvikles når landet har implementert alle hovedpunktene i atomavtalen, sa Irans utenriksminister Javad Zarif torsdag kveld.

– Iran kan da igjen ta del i det internasjonale oljemarkedet, sa han videre da han sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini holdt en felles pressekonferanse der de orienterte om resultatet av atomforhandlingene.

Enigheten i sveitsiske Lausanne gir grunnlag for en framtidig omfattende atomavtale mellom Iran og de fem faste medlemmene i sikkerhetsrådet, samt Tyskland som skal sluttføres 30. juni.

FNs sikkerhetsråd skal gi sin tilslutning til den endelige avtalen.

Hyller de nye lederne - slakter den gamle

Mannen VG snakker med er svært glad for utenriksminister Javad Zarids innsats under forhandlingene:

– Javad Zarid er som en helgen i Iran nå, og vi får også gradvis mer tiltro til President Hassan Rohani, sier han.

Han kommer samtidig med sterk kritikk av den forrige presidenten i Iran, Mahmoud Ahmadinejad.

– Vi har lidd under Ahmadinejad i åtte år, en mann vi aldri stemte på. Han ødela Irans rykte og gjorde oss til skamme, sier han.

– Håpet er tilbake

Til nyhetsbyrået AFP sier en av innbyggerne som er ute i Teheran:

– Uansett hva det endelige resultatet av forhandlingene blir, så er vi vinnerne. Nå vil vi ha muligheten til å leve vanlige liv, som resten av verden.

En tweet som deles mye natt til fredag har den enkle beskjeden: «Vinteren er over.»

Til The Guardian sier 34-åringen Ali:

– Dette bringer håp tilbake i livene våre. Det har vært som om noen har blokkert luftveiene mine, men nå kan jeg puste igjen. Alle er så glade. Vi har ventet på dette i lang tid.

HARDE FORHANDLINGER: Politikerne som har deltatt i forhandlingene, her fotografert i Lausanne på tirsdag. Foto:Pool,Reuters

Lunkene reaksjoner i USA

Senator Bob Corker R-Tenn, leder av det amerikanske senatets utenrikskomité, påpekte at denne komplekse forhandlingsprosessen ennå ikke er helt avklart:

– Dersom en endelig avtale kommer på plass, så må det amerikanske folket, ved sine folkevalgte, ha mulighet til å gi sitt syn på saken og sikre at avtalen virkelig kan eliminere trusselen som Irans atomprogram utgjør, utalte han torsdag kveld ifølge Politico.

Leder for Representantenes Hus, John Boehner vil ikke ha en for rask utvikling:

- Min umiddelbare bekymring er at Obama-administrasjonen vil oppheve sanksjonene i nær fremtid. Kongressen må få mulighet til å gjennomgå detaljene i enhver avtale før noen sanksjoner oppheves.

Republikaneren Bob Corker har lagt frem et lovforslag som vil flytte makten til å avgjøre om sanksjonene kan oppheves fra Obama og til de folkevalgte.

I et telefonintervju med Politico sier senator Mark Kirk at han ber om at lovforslaget støttes, og gir samtidig et kraftig spark i siden til den amerikanske toppdiplomaten Wendy Sherman i USAs utenriksdepartement:

- Jeg vil si at Neville Chamberlain fikk langt mer ut av Hitler enn Wendy Sherman fikk ut av Iran, sier Kirk.

DANSER TIL MORGENGRY: Feirende iranere i Teherans hovedgate natt til fredag. Foto:Atta Kenare,Afp

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder