Brasils eks-helseminister: Må få slutt på kynisme, løgn og hykleri

HJERNESKADET: To måneder gamle Juan Pedro ble født med mikrokefali, og kan være et av zika-virusets ofre. Daniele Ferreira dos Santos (29) holder gutten sin i slummen i Recife, zikas episenter nordøst i Brasil. Foto: Mattis Sandblad , VG

Storavis: Mødre tar abort i frykt for zika-virus

RIO DE JANEIRO (VG) Velstående gravide i Brasil betaler en formue for å få utført illegal abort i frykt for at babyen har mikrokefali, ifølge brasilianske medier.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Mattis Sandblad (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

VG I BRASIL: Fotograf Mattis Sandblad og journalist Ingeborg Huse Amundsen. Foto: ,

Ifølge Brasils nest største avis, Folha de S. Paulo, har flere gravide som er blitt smittet av zika-viruset tatt abort – uten at fosteret har fått påvist mikrokefali.

Bakgrunn: Slik oppdaget de zika-viruset

Avisen siterer flere leger som kjenner tilfeller av velstående gravide som betaler opp mot 33.000 norske kroner for å få utført en illegal abort. Heller det enn å ta sjansen på å få et hjerneskadet barn, mener mødrene.

Abort er ulovlig i Brasil, og er i likhet med mange latinamerikanske land kun tillatt ved voldtekt eller dersom mors liv er i fare (se faktaboks).

Blir trolig multihandikapede

Om lag 4800 babyer i Brasil er blitt født med den alvorlige hjerneskaden mikrokefali det siste året. Ifølge eksperter risikerer disse barna et kort liv, der de trolig ikke vil kunne spise selv, gå på egne bein eller se verden rundt seg på grunn av nedsatt hjernekapasitet.

To måneder gamle Juan Pedro er en av dem.

Mye tyder på at mikrokefali-tilstanden skyldes at mødrene ble stukket av en mygg med zika-viruset da de gikk gravide. I flere land i Sør- og Mellom-Amerika fødes det slike babyer nå, samtidig som zika-viruset brer seg over kontinentet med faretruende fart.

Dette har fått Verdens helseorganisasjon (WHO) til å slå global alarm.

Krever ny abortlov

Zika-virusets ekspandering og myndighetene i El Salvadors advarsel om ikke å bli gravid på to år, har gitt abortdebatten nytt liv:

MYGGEN: Zika-viruset spres med mygg. Fiocruz-instituttet i Recife forsker på myggen og virusets egenskaper. Foto: Mattis Sandblad , VG

Skal kvinnene nektes å bli gravide, samtidig som de nektes p-piller og abort? Og skal de som får påvist fostre med mikrokefali, måtte bære frem barnet?

José Gomes Temporão, som var helseminister i Brasil fra 2007 til 2011, tar nå til orde for at gravide med fostre som har fått påvist mikrokefali, skal få lov til å ta abort. Det skriver avisen O Globo og BBC Brasil.

Fosterets hjerne utvikles i første trimester av svangerskapet, og tilstanden kan påvises ved ultralyd. Temporão ber Høyesterett vurdere juridisk rett til selvbestemt abort for de berørte kvinnene.

Så du? VG ble med den brasilianske hæren ut på myggjakt

Ber myndighetene få opp øynene

– Vi lever i et Brasil som er preget av kynisme, løgn og hykleri. Det må ta slutt. Det er på tide å se virkeligheten i øynene og slutte å late som vi ikke ser det som skjer, nemlig at kvinner tar ulovlige aborter hver dag i de rike lag av befolkningen, sier eks-helseministeren.

Temporáo er selverklært feminist, og kjempet for oppmykning av abortlovgivningen i sin periode som minister. Uten resultater.

Feminist-antropolog: Det haster!

Debora Diniz, antropolog og forsker ved Anis, et feministisk institutt for bioetikk i Brasilia, stiller seg bak eks-helseministerens forslag om lovendring.

– Alle gravide som får påvist zika-viruset bør få velge om de vil ta abort. Dagens uoverkommelige lovgivning setter de mest sårbare kvinnene på prøve; det er de fattige i fjerne strøk som lever i områdene som er mest utsatt for epidemier. Det haster å gjøre noe! sier hun til VG.

Diniz mener det er respektløst og invaderende å foreslå at kvinner ikke skal bli gravide.

– Zika-epidemien har skapt en svært intens debatt, fordi den fremhever hvor skjøre de seksuelle og reproduktive rettighetene vårt land og våre naboer i Latin-Amerika har. Kvinnene har ikke rettighetene som trengs for å konfrontere epidemien, sier hun.

Anis-instituttet ønsker å avkriminalisere all abort – uavhengig av kvinnens situasjon. Det er en utfordrende kamp å ta, vedgår Diniz. Dermed starter de her, ved zika.

SE VGTV-VIDEOENE FRA BRASIL:

Mer om

 1. Brasil
 2. Zikaviruset

Flere artikler

 1. Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring

 2. WHO slår global krisealarm: Leger uten grenser om zikaviruset:  Spørs om WHO har slått alarm raskt nok

 3. Slik oppdaget de zika-viruset

 4. Pluss content

  Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre: – Skulle få et normalt barn

 5. Ingen vet hvor lenge Alice Vitoria (tre md.) vil leve

Fra andre aviser

 1. 7 grunner til at zikaepidemien kan være verre enn vi trodde

  Aftenposten
 2. Latinamerikanske land advarer mot å bli gravid, men nekter gravide å ta abort

  Aftenposten
 3. Kvinner i Brasil advares mot å få barn nå

  Aftenposten
 4. WHO innkaller til krisemøte om zikaviruset

  Aftenposten
 5. Ny teori: Mikrokefali skyldes myggmiddel

  Bergens Tidende
 6. Hvorfor er zikavirus farlig for gravide?

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no