ADVARER MOT MER AV DET SAMME: – Nå har vi bombet IS fra lufta i ett år allerede. Å tro at mer av det skal bekjempe en organisasjon som kontrollerer enorme områder og har store inntekter, fremstår ikke troverdig på meg, sier SVs Bård Vegar Solhjell. Foto: Helge Mikalsen , VG

Solhjell om mulig norsk krigsdeltagelse: – Uhyre skeptisk

Stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV) er kritisk til at Norge skal bidra i krigen mot IS i Syria. Det samme er Senterpartiets Marit Arnstad.

  • Geir Molnes
  • Cathrine Ekehaug
  • Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

USA har bedt Norge om å bidra militært i kampen mot IS i Syria. Norge bidrar fra før i den amerikansledede koalisjonen ved å trene kurdiske Peshmerga-styrker i Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området. Pressekontakt Eskil Sivertsen i Forsvarsdepartementet bekreftet overfor VG mandag kveld at de har fått henvendelsen, på lik linje med en rekke andre land. Det var Aftenposten som først omtalte saken.

SVs stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell forteller til VG at medlemmene i Stortingets Utenriks- og forsvarsskomité ikke er blitt informert om forespørselen fra USA.

Har du fått med deg denne? Forventer økt terrortrussel mot Norge med norske soldater i Irak

– Med det lille forbeholdet om at vi ikke vet hva det dreier seg om eksakt: Jeg er uhyre skeptisk til at Norge skal bli med på en militær operasjon nå, sier Solhjell til VG.

Han begrunner sin skepsis blant annet med at han mener det mangler en troverdig strategi for å vinne krigen mot IS.

– Nå har vi bombet IS fra lufta i ett år allerede. Å tro at mer av det skal bekjempe en organisasjon som kontrollerer enorme områder og har store inntekter, fremstår ikke troverdig på meg, sier Solhjell.

Undervurderer problemene

Han mener også at erfaringene fra krigene i Irak og Afghanistan viser at man massivt undervurderer problemene som oppstår etterpå.

– Man kan ha militær fremgang først, men ender med problemer med stor ustabilitet, kaotiske forhold og ny grobunn for terror. Her synes det for meg at ingen vet hva som vil skje etterpå. Hvis vi ønsker at Norge skal bidra mer til en fredelig løsning i Syria, som jeg vil, så finnes det alternativ. Det er behov for å strupe inntektskildene til IS, og det er behov for mer humanitær hjelp, sier Solhjell.

VG-måling: Vil ikke sende norske soldater mot IS

Sp-Arnstad: – Trenger langsiktig plan

Senterpartiets Marit Arnstad er også skeptiske til norske bidrag i kampen mot IS i Syria.

– Senterpartiet har ment at Norge ikke bør bidra militært i Syria. Det er så enkelt å si at du skal gjøre ting militært, men det er vanskelig å si hva du vil skal skje i Syria på lengre sikt. Det å gå inn militært i Syria nå vil være å begå den samme feilen, antakelig, som vi gjorde i Irak og i Libya, sier Marit Arnstad til VG.

Bakgrunn: Regjeringen sender 195 soldater til Irak og Afghanistan

Hun legger til at dersom Senterpartiet skulle ha forandret mening, måtte de ha visst mer om hva som er den langsiktige planen for et eventuelt militært bidrag i Syria.

– Det er vanskelig å se at noen har svar på de mer langsiktige spørsmålene, sier hun.

Avventer behandling

Partileder og komitemedlem Jonas Gahr Støre (Ap) avventer behandling i Stortinget.

– Det er viktig at verdens land står samlet i den internasjonale kampen mot ISIL. Norge bidrar allerede gjennom opplæring av styrker i Irak. Vi ser frem til å høre regjeringens vurderinger av eventuelle nye anmodninger fra våre allierte, og vil ta stilling til dette når det kommer til Stortinget.

VG har også vært i kontakt med Anniken Huitfeldt, som sier det samme som sin partileder Jonas Gahr Støre om situasjonen.

Les også: Advarer norsk Irak-styrke mot terror-støtte

Frps Harald Tom Nesvik sitter også som medlem i komiteen. Han forteller at partiet ikke har tatt stilling til saken ennå.

– Vi har ikke sett forespørselen ennå, så vi kan ikke ta stilling til dette nå. Vi trener jo allerede mannskap i Irak og Kurdistan, så vi bidrar til krigen mot IS i dag, sier Nesvik til VG.

– Jeg vet ikke hva slags bidrag USA ønsker, og det vil være svært avgjørende. Men det er viktig at IS blir knust fullstendig. Så får vi se hvordan de ulike landene mener det er naturlig å bidra til det, sier Nesvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder