EKSTRA SIKKERHET: Festivalen We are Sthlm har iverksatt ekstra sikkerhetstiltak under årets festival på grunn av flere tilfeller av seksuelle overgrep. Foto: Anders Wiklund/TT

Festival i Sverige: 22 anmeldte overgrep på tre dager

I løpet av tre dager har 22 tilfeller av seksuelt krenkende atferd blitt anmeldt under den svenske festivalen «We are Stockholm».

Artikkelen er over tre år gammel

Syv anmeldelser for seksuelle overgrep kom inn i løpet av festivalens første dag. Tallet økte med elleve nye i løpet av onsdag, og innen torsdagen var over kom ytterligere fire anmeldelser.

Det sier talsperson ved stockholmspolitiet, Kjell Lindgren, til VG.

– Mange anmelder ofte en stund etter overgrepene skjer, så det er grunn til å tro at det kan bli flere, fortsetter han.

Les også: Svensk politi tiet om overgrep på festival i Stockholm

– Vanskelig å identifisere

Ifølge politiet dreier overgrepene seg i hovedsak om tafsing utenpå klærne. Lindgren sier at politiet kjenner til hvem gjerningspersonene er i omtrent halvparten av de anmeldte overgrepene.

– Vi har også grunn til å tro at samme person har begått flere seksuelle overgrep, sier han.

Mats Eriksson, også i stockolmspolitiet, sier til svenske Expressen at de fleste overgrepene skjer i folkemengden under konsertene og andre eventer.

– Det er mange folk på et lite område, og det gjør det vanskelig å identifisere gjerningsmennene, sier Eriksson,

– Mange sier de har opplevd overgrep, men har ingen anelse om hvem som kan ha gjort det, understreker han.

Les også: Flere unge jenter antastet på festival (VG+)

Oppfordrer til å anmelde

Festivalens arrangører skriver på sine nettsider at de oppfordrer til å anmelde dersom man blir utsatt for seksuelle overgrep.

Arrangørene skriver videre at kontakten med publikum nå har blitt tettere enn den har vært før, noe som lenge har vært en målsetting for arrangørene.

Anmeldelsene er de siste av flere titalls anmeldte overgrep i forbindelse med ulike festivaler i Sverige i sommer. I begynnelsen av juli etterforsket svensk politi flere seksuelle overgrep etter festivalen Peace & Love i Borlänge, mens det kom inn over 30 anmeldelser for seksuelt krenkende atferd etter festivalen Putte i Parken i Karlstad.

Tidligere i sommer reagerte også artisten Zara Larsson sterkt etter at en kvinne ble voldtatt under en av hennes konserter.

Under fjorårets «We are Stockholm»-festival ble det anmeldt 19 tilfeller av seksuelle overgrep.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder