PÅ FORSIDEN: Flere tyske aviser trykket onsdag et bilde av Lutz Bachmann som nå har fått Pegida-lederen til å trekke seg. Foto:Marcus Brandt,

Tysk Pegida-leder trekker seg etter omstridt Hitler-bilde

Grunnlegger Lutz Bachmann trekker seg som leder for Pegida i Tyskland etter at et bilde hvor han angivelig poserer med Hitler-bart har blitt spredt i sosiale medier.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Ja, jeg trekker meg fra styret, sier Bachmann til tyske Bild.

Bildet av Pegida-lederen med både bart og frisyre som ligner påfallende mye på Adolf Hitlers, har spredt seg i rekordfart onsdag.

Både Hamburger Morgenpost og Bild har omtalt bildet, og dessuten trykket det på sine forsider.

Bachmann skal ha bekreftet overfor Bild at han trekker seg og at det er han selv som har tatt bildet.

Pegida-talsperson Kathrin Oertel sier til avisen at bildet ble tatt som «en spøk».

Satire på roman

Bildet ble opprinnelig publisert på Bachmanns nettside i oktober, lenge før han ble kjent som lederen for Pegida.

Ifølge Bild sier Bachmann at ble bildet tatt hos frisøren som en satire på suksessromanen «Han er her igjen», skrevet av Timur Vermes, som handler om at Adolf Hitler plutselig våkner i nåtidens Berlin etter å ha sovet siden 1945.

Videre hevder Bachmann at han postet bildet på Facebook samtidig som han tagget skuespilleren Christoph Maria Herbst - som nettopp hadde lest inn romanen på lydbok.

Herbst på sin side mener dette ikke stemmer. Via sin advokat sier at han til Bild at han ikke har noen side på det sosiale nettverket, og at det derfor også er galt at han skal ha «likt» bildet, slik Bachmann hevder.

Statsadvokaten i Dresen vurderer om det er grunnlag for å åpne etterforskning av saken, blant annet for hatefulle ytringer.

Også i Norge

Pegida står for Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten. Gruppen hevder de verken er imot islam eller utlendinger, kun «islamisering». De har siden oktober holdt ukentlige markeringer i den østtyske byen Dresden, og protestene har etter hvert spredt seg til en rekke europeiske byer.

I Norge har Pegida den siste tiden gjennomført to marsjer. Rundt 190 mennesker var forrige mandag samlet for å markere sin avsky mot islam. I forkant ble TV 2-journalist Kadafi Zaman kalt «muslimjævel» av en av de fremmøtte.

Pegida-talsmann Max Hermansen (54) er fast ansatt som lærer på to videregående skoler i Oslo. I fjor høst ble han byttet ut etter klager fra elever.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder