VANT: Beata Szydlo blir Polens nye statsminister etter åtte år i opposisjon. Foto: Kacper Pempel , Reuters

Innvandringsskeptikere kan kapre flertall i Polen

Lov og rettferdighet-partiet og dets EU-skeptiske statsministerkandidat Beata Szydlo (52) har vunnet en knusende seier og får trolig rent flertall.

Artikkelen er over fire år gammel

Partileder Jaroslaw Kaczynski erklærte seier rett etter at en valgdagsmåling viste at partiet får 39,1 prosent av stemmene i søndagens valg.

Det vil gi partiet 242 seter i det 460-seter store parlamentet - og rent flertall.

Samme måling viste også at regjeringspartiet Borgerplattformen får 23,4 prosent av stemmene, og partileder og statsminister Ewa Kopacz var like rask med å innrømme valgnederlag.

Ifølge valgdagsmålingene har PiS fått nok stemmer til at partiet kan danne regjering alene, og alt tyder dermed på at partiets statsministerkandidat Beata Szydlo blir landets nye regjeringssjef.

Men seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) sier til VG at han ikke tror valgresultatet vil endre Polen dramatisk.

POLEN-EKSPERT: Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Nupi. Foto: Privat , PRIVAT

– Jeg tror ikke dette vil få veldig dramatiske konsekvenser. Veldig mye av debatten i forkant av valget dreide seg om innenrikspolitiske spørsmål for Polen. Veldig lite har handlet om utenrikspolitiske spørsmål. Polsk medlemskap i både EU og Nato vil uansett bestå fordi 80 prosent av polakkene mener EU- og Nato-medlemskapet er svært positivt.

Han mener selve regjeringsskiftet i seg selv ikke er så oppsiktsvekkende, og trekker paralleller til det norske skiftet i 2013 fra en Arbeiderparti-ledet regjering til dagens Høyre/Frp-regjering:

– På mange måter er valgresultatet i Polen nå ganske sammenlignbart med valget i Norge i 2013, hvor regjeringsslitasje og innenrikspolitiske spørsmål førte til regjeringsskifte, sier Godzimirski.

BRAKVALG: Partileder Jaroslaw Kaczynski (til høyre) og statsministerkandidat Beata Szydlo feiret med partimedlemmer på partikontoret etter at valgdagsmålingene viste rent flertall til partiet søndag kveld. Foto: Janek Skarzynski , Afp

Ledet på målinger

PiS har hatt et solid forsprang på flere meningsmålinger i forkant av valget. Den siste uken har det konservative partiet ligget på mellom 32 og 40 prosents oppslutning, mens Borgerplattformen bare har støtte fra mellom 22 og 28 prosent av velgerne.

Økonomiske og sosiale forskjeller, samt utsiktene til at flere asylsøkere og flyktninger skal komme til landet, har preget valgkampen.

Beata Szydlo har blant annet lovet å gi mer penger til familier og pensjonister, opprette sysselsettingstiltak for unge og senke pensjonsalderen.

– Staten har sviktet for mange mennesker, sa hun på et valgkamparrangement nylig.

I motvind

Borgerplattformen har på sin side slitt i motvind siden den mangeårige partilederen og tidligere statsministeren Donald Tusk i fjor ble utnevnt til EUs president. Partiet har også lidd under en avlyttingsskandale som involverte flere ministre.

At Polen de siste tiårene har blitt en østeuropeisk tungvekter, med kraftig økonomisk vekst og forbedret levestandard, har ikke hindret misnøyen i å gro blant velgerne.

– At økonomien fortsatte å vokse etter finanskrisen, skyldes ikke Borgerplattformen, men heller en enorm tilførsel av EU-midler og investeringer i forkant av fotball-EM i 2012, sier Agnieszka, en næringslivsleder på 40 som bare vil oppgi fornavnet sitt. Hun mener regjeringen kunne håndtert dette mye bedre enn den gjorde, og har gitt sin støtte til PiS.

Kjølig forhold

PiS styrte landet på midten av 2000-tallet med tvillingbrødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski i spissen. Førstnevnte var president til han omkom i en flystyrt i Russland i 2012. Jaroslav var statsminister fra 2006-07 og er fortsatt partileder, men altså ikke partiets statsministerkandidat.

Under Kaczynski-brødrenes styre var forholdet til resten av EU kjølig og skepsisen mot Brussel er fortsatt stor i partiet. Politiske observatører tror dette igjen kan prege en ny konservativ regjering.

Dessuten har partiet brukt svært harde ord om flyktningstrømmen til Europa. Kaczynski har blant annet hevdet flyktningene tar med seg smittsomme sykdommer til Europa.

Motstand mot innvandring

Szydlo mener at Polen bør støtte andre EU-land økonomisk for å la dem ta seg av asylsøkerne, men vil ikke ta imot noen av dem selv. 60 prosent av polakkene deler dette synet, ifølge meningsmålinger.

Omtrent 30 millioner polakker kunne stemme i søndagens valg, men mange unge har sagt de ikke ser noe poeng i å gjøre det.

– Det vil ikke endre noe som helst, det gjør det aldri, sier 28-åringen Tomasz, som jobber for et stort internasjonalt konsern i hovedstaden Warszawa. (©NTB)

Les også

 1. Nærmer seg trolig regjeringsskifte i Polen

  En konservativ vind preger Polen før valglokalene stenger  søndag. Mye tyder på at regjeringspartiet Borgerplattformen…
 2. Polen bygger vakttårn ved grensen til Russland

  Polen vil bygge seks vakttårn langs landets 200 kilometer lange grense mot den russiske enklaven Kaliningrad.

Mer om

 1. Polen
 2. EU

Flere artikler

 1. Nærmer seg trolig regjeringsskifte i Polen

 2. Polen: Valgseier for høyrepopulistiske PiS

 3. Duda vinner valget i Polen

 4. NUPI-forsker til VG: President Duda kan komme til å endre kursen

 5. EU vil innføre sanksjoner mot Polen

Fra andre aviser

 1. Polens opposisjonsparti vant valget

  Aftenposten
 2. Polens opposisjonsparti erklærer valgseier

  Bergens Tidende
 3. Polens opposisjonsparti erklærer valgseier

  Fædrelandsvennen
 4. Mot regjeringsskifte i Polen

  Aftenposten
 5. Ingen mann til topps i Polen

  Aftenposten
 6. Er Polens neste statsminister James Bond eller Bonds jente?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no