12 flymysterier som rystet verden

Interaktiv grafikk: Les historiene og se bildene

Store passasjerfly som eksploderer uten forvarsel. Flyvrak som forsvinner sporløst. Årsakene ingen finner. Her er flymysteriene som rystet en hel verden.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Når et passasjerfly plutselig faller fra himmelen vil vi alle ha svar. Hvordan kunne det skje? Terror? Teknisk eller menneskelig svikt? skriver VGs Per Olav Ødegaard i kommentaren «Mysterier og konspirasjoner».

Men det er ikke alltid en får disse svarene.

I 1962 er kaptein Gregory P. Thomas, hans ti menn og kvinner store besetning på vei mot Vietnam. I det sivile flyet, som er leid inn av det amerikanske forsvaret, sitter 96 soldater på vei mot Vietnam.

Da de tar av fra Guam 14. mars er alt normalt. Det er det også da de melder inn posisjon halvannen time senere. Så blir det stille. Flyet - og de 107 om bord - er sporløst borte.

52 år etter er det fortsatt ingen spor etter vraket, eller flyets passasjerer og besetning.

En av historiens verste flyulykker skjedde i Iran i 2003. Likevel er nesten ingen detaljer kjent. Hvorfor er det slik?

Hva skjedde egentlig da Air France-flyet forsvant over Atlanterhavet i 2009? Er det ikke veldig mange likheter til mysteriet med Malaysia Airlines?

Og spørsmålet alle stiller seg etter mysteriet med flight MH730: Hvordan kan et hypermoderne passasjerfly med 230 mennesker om bord bare forsvinne sporløst?

Flere tusen mennesker har mistet livet i flyulykker. Noen av dem har gode forklaringer. Andre er fortsatt omgitt av mysterier.

I grafikken øverst i denne saken kan du klikke den gjennom seks tiår med mysterier fra luftfarten - ulykke for ulykke.

PS! Har du innspill til ulykker vi burde hatt med i oversikten? Send oss en e-post ved å klikke her, eller bruk kommentarfeltet under.

MYSTERIET INGEN HAR LØST: En Lockheed L1049C Super Constellation fra Trans-Canada Airlines på London Heathrow. Dette var samme flytype som styrtet i Stillehavet i 1962- og som aldri ble funnet. Foto: RuthAS/Wikimedia Commons

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder