Historien om «The Grim Sleeper»: 30 år, ti drepte kvinner og 170 fryktes drept

«The Grim Sleeper» er tiltalt for å ha drept ti kvinner, men politiet frykter at det kan dreie seg om nærmere 180 offer.

 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag denne uken startet rettssaken mot Lonnie Franklin Jr, som antas å være morderen med kallenavnet «The Grim Sleeper».

I 2014 laget britiske Nick Broomfield en dokumentarfilm om seriemorderen, som fikk navnet «Tales of the Grim Sleeper». Dokumentaren kan du se på VGTV.

Påtalemyndigheten vil forsøke å få 63-åringen dømt til døden, 30 år etter at hans første offer ble funnet skutt i en bakgate i Los Angeles. Han står tiltalt for å ha drept ni kvinner og en jente mellom 1985 og 2007. Ofrene var mellom 15 og 35 år gamle da de døde, skriver Associated Press.

Likene ble dumpet i bakgater og søppeldunker i Los Angeles. Noen var nakne, noen var dekket med madrasser og søppel. De fleste hadde blitt skutt i brystet etter noen form for seksuell kontakt, andre ble kvalt.

TILTALT: 63 år gamle Lonnie Franklin jr, som antas å være «The Grim Sleeper», kan ha drept 200. Her er han på plass i retten tidligere denne måneden. Foto: Nick Ut , Ap

Under rettssakens første dag hadde pårørende til de drepte kvinnene samlet seg, og flere gråt da påtalemyndigheten viste frem bilder av de ti ofrene.

Frykter flere ofre

Lonnie Franklin Jr erklærer ikke straffskyld i en av Los Angeles' mest notoriske seriemordsaker. Franklin har sittet bak murene i påvente av rettssak i nesten seks år siden han ble pågrepet i 2010.

Kallenavnet «The Grim Sleeper» fikk han etter angivelig 14 år lang pause mellom drapene, fra 1988 til 2002. Politiet har ulike teorier om denne pausen. Noen tror at drapene stoppet etter at et angivelig offer overlevde i 1988. Andre etterforskere tror det er flere offer som ikke har blitt funnet.

Under en ransakelse av 63-åringens bolig gjorde man flere viktige funn. Over 1000 bilder og flere hundre timers filmmateriale gjorde at politiet gikk ut og ba om hjelp til å identifisere 180 kvinner de mistenker være seriemorderens offer. Flere av kvinnene viste seg å være drept, og en av kvinnene hadde blitt fotografert etter at hun ble skutt.

FORLATT: I Franklins hjem fant politiet over 1000 bilder og flere hundre timers filmmateriale som viste en rekke kvinner - noen viste seg å være drapsoffer. Foto: Adam Lau , Ap

– Den perfekte mulighet

Obduksjonene har vist at alle unntatt et offer hadde kokain i blodet da de ble drept. Noen av ofrene var prostituerte.

– Det var den perfekte mulighet for noen som jaktet på kvinner. Noen som kjente gatene og de mørke smugene utenat, noen som bodde der og som kunne smelte inn i omgivelsene. Noen som visste hvor de narkotikaavhengige kvinnene samlet seg, og som visste hvordan å lokke potensielle ofre inn i mørket og isolasjonen av et kjøretøy gjennom et løfte om crack-kokain, sa aktor Beth Silverman under sin åpningsreplikk til retten.

Tiltalen markerer slutten på en lang etterforskning som politiet startet i 1985. I 2007 ble 25 år gamle Janecia Peters funnet naken i en søppelsekk som ble dumpet under et juletre. Da satte politiet sammen en etterforskningsgruppe som begynte å legge sammen puslespillet.

I 2010 fikk de sitt gjennombrudd. Gjennom å hente DNA fra flere ulike åsted klarte man å finne en DNA-profil. De fikk ingen treff i politiets register, men gjennom å søke etter delvise treffer dukket navnet Lonnie Franklin Jr opp. Hans sønn hadde nemlig blitt dømt for våpenbrudd – men for å få tak i farens DNA måtte politiet bli kreative. Løsningen ble å sende inn sivilt politi som gikk inn i rollen som ryddegutt på en pizzarestaurant. Politiet serverte Franklin, og samlet inn pizzakantene som lå igjen til analyse. Dette ga treff.

Tre år etter at politiet knyttet Franklins DNA til drapene ble han pågrepet.

– Oppgjørets time

Pårørende av «The Grim Sleepers» ofre og en overlevende har vært frustrerte over kontinuerlige utsettelser av rettssaken. Porter Alexander, faren til et av ofrene, var 48 år da hans 18 år gamle datter ble drept. Han er nå 75.

– Dagen for oppgjørets time er her. Du kan ikke unngå å bli glad for at du levde for å se slutten på denne galskapen. Det har vært en lang vei, og jeg er glad for at jeg fysisk kan være til stede, sa han til AP i forrige uke.

Da bilder av hans datters nakne kropp ble vist i retten tirsdag, forlot Alexander lokalet mens andre familiemedlemmer trøstet hans gråtende kone.

MISTET DATTEREN: Porter Alexanders datter skal være et av «The Grim Sleepers» offer, og han er glad for at han er i live for å se slutten på saken. Foto: Nick Ut , Ap

Rettssaken er ventet å ta nærmere tre måneder. Imens forsøker politiet i Los Angeles å identifisere 35 kvinner på bildene funnet i Franklins hus, skriver LA Weekly.

På 1980- og 1990-tallet var Los Angeles preget av vold og kriminalitet, og det herjet flere seriemordere i de fattige områdene hvor narkomane og prostituerte holdt til. The Grim Sleeper er en av minst tre seriemordere som skapte frykt i Los Angeles-området på den tiden.

«True crime»-sjangeren blir større

«The Grim Sleeper» er bare én dokumentar om mordere i USA som de siste årene har fått stor oppmerksomhet. «True crime»-sjangeren, altså underholdning som kretser rundt forbrytelser fra virkeligheten, fikk en ny vår etter podkasten «Serial» ble en snakkis høsten 2014. Siden opplevde HBO massiv suksess med dokumentarserien «The Jinx» som handler om den angivelige seriemorderen Robert Durst, og Netflix' «Making a Murderer», som ble tatt på sengen av den enorme responsen.

Blant de som har blitt størst den siste tiden er Netflix' «Making a Murderer» - en suksess som tok strømmetjenesten på sengen.

VG satset også i denne sjangeren med podkasten «Uløst» hvor Birgitte Tengs-saken diskuteres.

Kommentar: Bevisførselen i «Making a Murderer» er ikke som i rettssaker

Mer om

 1. USA
 2. Krim

Flere artikler

 1. Seriemorderen «The Grim Sleeper» funnet skyldig i ti drap på kvinner

 2. «Grim Sleeper» dømt til døden

 3. Netflix tatt på sengen av «Making a Murderer»-suksessen

 4. Pluss content

  True crime-suksessene: Slik gikk det etterpå

 5. Pluss content

  Netflix-sjef tatt på senga av «Making a Murderer»-suksessen

Fra andre aviser

 1. Mann funnet skyldig i ti drap i USA

  Fædrelandsvennen
 2. Ber om dødsstraff for seriedrapsmann i USA

  Fædrelandsvennen
 3. Beryktet seriedrapsmann dømt til døden i USA

  Fædrelandsvennen
 4. Påskekrim fra virkeligheten

  Aftenposten
 5. Hva skal du se etter "Making a Murderer"?

  Fædrelandsvennen
 6. Hva skal du se etter «Making a Murderer»?

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no