FLERE DREPT: Et luftangrep rammet et sykehus i Jemen mandag. Sykehuset ble delvis ødelagt og minst 11 skal ha blitt drept i angrepet, ifølge Leger Uten Grenser. Foto: Reuters

Leger Uten Grenser-sykehus bombet i Jemen

Ifølge Leger Uten Grenser ble 14 personer drept og 24 personer skadet da et sykehus ble bombet i et luftangrep i Jemen.

  • Caroline Isabell Ørvik

Et sykehus som støttes av Leger Uten Grenser i Jemen ble mandag bombet i et luftangrep. Sykehuset ligger i den nordlige Hajja-provinsen.

Leger Uten Grenser (MSF) skriver selv på Twitter at sykehuset var målet for flere luftangrep fra den saudiledede militærkoalisjonen mandag klokken 15.45 lokal tid. Provinsen kontrolleres av Houthi-opprørere, ifølge NTB.

Flere drept

– Vi evaluerer situasjonen for å sikre pasienter og ansattes sikkerhet. Antall rammede er fortsatt ukjent, skriver organisasjonen.

Leger Uten Grenser har støttet sykehuset siden juli 2015 og opplyser at 4611 pasienter har blitt behandlet ved sykehuset siden.

Krigslege om bombing av Syria-sykehus: – Ligner ikke noe jeg har sett

14 personer ble drept og 24 skadet i angrepet, melder Leger Uten Grenser på Twitter. En av de drepte er ifølge organisasjonen en ansatt i Leger Uten Grenser.

Ni personer døde umiddelbart, mens to pasienter døde da de ble fraktet til et annet sykehus, meldte organisasjonen på mandag.

Tirsdag ble altså dødstallene oppjustert fra 11 til 14 drepte.

– Delvis ødelagt

Helsesjefen i provinsen, Ayman Madhkour, opplyser at alle ofrene er sivile, deriblant flere kvinner og barn, ifølge NTB.

Luftangrepet har delvis ødelagt sykehuset og alle gjenværende pasienter og ansatte har blitt evakuert.

– Leger Uten Grenser deler jevnlig sin posisjon og GPS-koordinater for sykehuset med alle parter i konflikten i Jemen, inkludert den saudiledede koalisjonen. Leger Uten Grenser ber alle parter i konflikten, og spesielt den saudiledede koalisjonen, om å garantere at slik angrep ikke skjer igjen, skriver Leger Uten Grenser på Twitter.

Videre forteller organisasjonen at de under angrepet hadde 23 pasienter i operasjonsavdelingen, 25 pasienter i barselsavdelingen, 13 nyfødte og 12 pasienter i barneavdelingen på sykehuset.

Fryktet flere angrep

Et vitne sier til Reuters at medisinsk personell ikke umiddelbart kunne evakuere de skadede, fordi de fryktet flere luftangrep.

I januar i år ble fire personer drept da en klinikk drevet av Leger Uten Grenser i Jemen ble truffet av et «prosjektil».

Les også: Denne krigen har drept 6000 på ett år

Sissel Overvoll var fra februar til april i år utstasjonert som sykepleier på et annet Leger Uten Grenser-sykehus i Jemen.

– Flere sykehus i Jemen har blitt angrepet bare i år. Da jeg var der ble sykehuset jeg hadde ansvar for bombet i mars. Dette stiller seg dessverre bare inn i rekken av angrep, sier Overvoll.

Likevel ble hun fortsatt overrasket da hun hørte om luftangrepet i dag.

– Jeg burde ikke bli overrasket lenger, men jeg er kanskje naiv nok til å tro at nå må det være nok. Jeg blir overrasket og skuffet hver gang. Jeg valgte å følge meg trygg da jeg var i området og det er et slag i ansiktet når man må innse at ikke engang sykehusene er trygge, sier Overvoll.

– Uskyldige pasienter

Hun forteller at det er utfordrende å jobbe i området av flere årsaker, og at Leger Uten Grenser stadig må vurdere om det er forsvarlig å være tilstede i området.

Leger Uten Grenser er i dialog med alle parter i konflikten og oppgir også GPS-koordinatene der de opererer.

– Derfor er det ekstra trist at det ikke blir respektert. At sykehus blir bombet er et tydelig bevis på at sivile rammes. Helt uskyldige pasienter som på ingen måte har tatt del i krigshandlingene mister både lemmer, helse og livet, sier Overvoll.

Hun har ikke selv arbeidet ved det rammede sykehuset, men kjenner til det fra tidligere samarbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder